Βαθμολογία

Οι Ελληνες καταφεύγουν στο χρυσό

Στη λίστα των 40 κρατών με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). H Eλλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση με 112,5 μετρικούς τόνους χρυσού που σε ποσοστό 66% χρησιμοποιούνται ως αποθεματικά κεφάλαια.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους χρυσού και στη δεύτερη θέση η Γερμανία με 3.383 τόνους χρυσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 3η θέση βρίσκεται το ΔΝΤ το οποίου κατέχει 2.814 τόνους χρυσού. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Λιβύη, το Μεξικό και η Ν. Αφρική.

Πρώτο τρίμηνο

Η κατοχή χρυσού διαμορφώνεται από την οικονομική αστάθεια σε ένα κράτος, το μέγεθος του ΑΕΠ όσο και από επιμέρους λόγους που αφορούν τις ιδιαίτερες συνθήκες και την κουλτούρα κάθε κράτους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι σε ένα γενικώς ήρεμο α' τρίμηνο, η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 1% στους 1.079 τόνους και γενικότερα υπήρχε μία κατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Οι συνθήκες διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Η ανάπτυξη σε Ινδία και ΗΠΑ δεν εμπόδισε την υποχώρηση στην κατοχή χρυσού σε πολύτιμους λίθους και μικρές εισροές κεφαλαίων σε ETF's χρυσού, για πρώτη φορά μετά το 2012 που οδήγησαν στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Για 17ο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.Η αντίθεση στην παγκόσμια εικόνα και στην γραμμική αύξηση της ζήτησης καταδεικνύει τις πολλές μορφές της αγοράς χρυσού.

Οι πολλοί ρόλοι που διαδραματίζει ο χρυσός ερμηνεύονται από διαφορετικούς λόγους σε τοπικό επίπεδο. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς είναι η ασθενική οικονομική ανάπτυξη, οι υψηλές τιμές και το ράλι στα χρηματιστήρια, εξελίξεις που έφεραν πολλούς καταναλωτές σε διάφορες αγορές να αναθεωρήσουν τις διαθέσεις τους για αγορές χρυσού. Ενδεικτικά η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας οδήγησε την τιμή του χρυσού στην Τουρκία κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.