Βαθμολογία

Μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται

Μπορεί ο χρόνος για συμφωνία να πιέζει, ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως όλα είναι ανοιχτά, καθώς μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για απόλυτη συλλογικότητα της κυβέρνησης και τόνισε πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα περάσουν από την ελληνική βουλή:

«Θα περάσουν τα μέτρα που εμείς θα συμφωνήσουμε. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να περάσουμε μέτρα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το κόμμα για την έξοδο από την κρίση. Υπάρχει απόλυτη συλλογικότητα! Εγώ, ο Τσίπρας, ο Χουλιαράκης, ο Τσακαλώτος και ο Παππάς είμαστε μια ομάδα που από τις 25 Ιανουαρίου ζούμε στο Μαξίμου. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο αλλά και με την κοινωνία γι΄αυτό και περπατάμε και στο δρόμο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι συλλογική».

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες διαπραγματεύσεις, με στόχο να κουμπώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ:

«Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα. Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις σε διαφορετικά επίπεδα (Brussels Group, Eurogroup) σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ εμού και των Υπουργών Οικονομικών, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα με αρχηγούς κρατών. Όλο αυτό θα δημιουργήσει να πακέτο. Τίποτα δεν έχει δοθεί. Απολύτως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί. Αλλά έχουμε ψηλαφίσει οι μεν και οι δε ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους, ώστε κάποια στιγμή να κουμπώσει όλο αυτό σε ένα παζλ και στη συνέχεια να τοποθετηθεί στην κρίση του υπουργικού συμβουλίου και του ελληνικού λαού».

Αυτό είναι κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει «όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πράγματι χρόνος δεν υπάρχει καθόλου».

Μισθοί

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όσο υπάρχει κυβέρνηση, μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται κανονικά:

«Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται. Αυτή είναι η μέγιστη κόκκινη γραμμή. Κόκκινος τοίχος θα έλεγα! Όσο υπάρχει κυβέρνηση δεν υπάρχει πιθανότητα μισθοί και συντάξεις να διακυβευτούν για κάτι άλλο. Είναι ιερά πράγματα!».

Για τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε επίσης πως «τίποτα δεν έχει κλείσει», τονίζοντας ότι «κανένα από τα κομμάτια της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να παγιωθεί αν δεν κουμπώσει όλο μαζί. Και θα κουμπώσει!».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τους εταίρους δήλωσε πως «δυστυχώς η άλλη μεριά είναι όλο ήξεις αφίξεις. Την μια μέρα συμφωνεί και την άλλη διαφωνεί».

Οι σχέσεις με Ευρωπαίους

Στην ερώτηση γιατί δεν τον... θέλουν στην Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά:

«Πάμε μαζί μια βόλτα στο Παρίσι ή στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες να δεις ποιες είναι οι απόψεις τους; Οι σχέσεις μου με τους Υπουργούς Οικονομικών είναι άψογες. Απολύτως δεδομένο ότι σε προσωπικό και επιστημονικό επίπεδο έχουμε πολύ καλή σχέση. Από την άλλη κανείς δεν θέλει τον Υπουργό Οικονομικών μιας χώρας που μέχρι τώρα έλεγε πάντα ναι να του λέει όχι!». Για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου σε Υπουργεία. Δεν είναι κάτι που έχω συνηθίσει ακόμα».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ