Βαθμολογία

Τσίπρας: Τέσσερις όροι για συμφωνία

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός. Εστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» αλλά και ότι «προϋπόθεση για να κλείσει πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής» και διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ενιαία συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων, μια συμφωνία ρεαλιστική, με βιώσιμες συντεταγμένες ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές. Αυτά θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τα περιέγραψε στο Συνέδριο του Εconomist ο πρωθυπουργός.

«Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία».

Περιέγραψε ότι «έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων αλλά και σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα».

Ο κ.Τσίπρας μίλησε και για τα σημεία που ακόμη υπάρχουν διαφορές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις απαιτήσεις για την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων» γιατί «αρκετά δεινοπάθησαν στην πατρίδα μας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής. Τώρα έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δε πλήρωναν».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπως έπραξε η κυβέρνηση τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ενώ η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της εκείνοι δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο.

Τέσσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Περιέγραψε επίσης ποιες είναι η προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση.

Δηλαδή, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή ισχυρού προγράμματος επενδύσεων.

- «Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

- Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις, δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

- Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια.

- Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο απολογισμός των 100 ημερών

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το έργο των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», είπε και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ψηφίσαμε διάταξη και εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών. Προχωρήσαμε στον καταλογισμό των οφειλομένων των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βήματα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την πρωτοβουλία για τη απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, την δρομολόγηση ελέγχου της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens και τον έλεγχο που ξεκινούν ομάδες εργασίας και για άλλες δημόσιες συμβάσεις.

«Αυτά, είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν», είπε και αναφερόμενος στην πενταετία των Μνημονίων είπε ότι «οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν, το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε».

Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι και «αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φοροδιαφεύγουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, αφού είπε πως η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να κλείσει και ότι πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής, τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της.

Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις 100 πρώτες μέρες".

«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Ανέφερε επίσης, ότι «έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

«Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας για μια ακόμη φορά τους εταίρους να κάνουν συμβιβασμούς.

Πυρά κατά της «μνημονιακής» κυβέρνησης

Ασκησε κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης πενταετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις

«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ