Βαθμολογία

Οι Ελληνες ψηφίζουν ευρώ

Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρώ ψηφίζει η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των προκλήσεων».

Η δημοσκόπηση της Kappa Research, που γνωστοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Goethe Institut Athen, αποκαλύπτουν τi θα αποφάσιζαν οι πολίτες σε περίπτωση δημοψηφίσματος.

Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, λοιπόν, το 61,5% θα ψήφιζε ευρώ, το 26,8% εθνικό νόμισμα, το 9% είναι αναποφάσιστο και το 2,7% αρνήθηκε να απαντήσει. Εκδηλη είναι η εκτίμηση των πολιτών ότι με ένα ενδεχόμενο Grexit το μέλλον της χώρας θα είναι χειρότερο (67,9%). Ακόμη, οι πολίτες, κατά 62,9%, θεωρούν πως οι η χώρα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, έναντι του 29,6% που εκτιμά πως ζημιώθηκε.

Μάλιστα, η έρευνα αποκαλύπτει πως η Ελληνες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και θετική εκτίμηση πως η συμβολή της χώρας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι θετική, 71%.

Ερωτηθείς, αν γύριζαν τον χρόνο πίσω και αποφάσιζαν με δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το 62,5% θα απαντούσε θετικά. Οι συμμετέχοντες, τέλος, παρουσιάζονται απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της χώρας με το 39,9% να πιστεύει πως σε 10-20 χρόνια η κατάσταση θα είναι ίδια με την σημερινή. Το 27,3% υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα και το 25,6% πως θα είναι αποδεκατισμένη.