Βαθμολογία

«Aντάρτικο» από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος χθες το μεσημέρι σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις από το πρόγραμμά της προκειμένου να πραγματοποιηθεί συμφωνία με τους δανειστές, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην βραδινή κοινή συνεδρίαση της Π.Γ και του Προεδρείου της ΚΟ ασκούσε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Στην κομματική σύσκεψη, ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε εκ μέρους της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την στόχευση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπος για μία ακόμη φορά με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ..άστραψε και βρόντηξε κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής, αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είχε ψηφίσει αρνητικά για την συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Μετά την Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολούθησαν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως ο Στ. Λεωτσάκος ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του έχει καταφερθεί κατά των δανειστών και των πιέσεων που ασκούν στην ελληνική πλευρά. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Ρ. Ρινάλντι ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επωφελής συμφωνία επαναφέροντας την πρότασή του για κάλπες σε κάθε περίπτωση είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Το κομματικό όργανο ανέβασε τους τόνους της σύγκρουσης στέλνοντας μήνυμα μέσω της απόφασης που εκδόθηκε στην οποία επαναλαμβάνεται ότι οι «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του λαού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΓ έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.

Θα νικήσουμε.»

Πηγή: thetoc.gr