Βαθμολογία

«Είμαστε μακριά από τελικό συμβιβασμό»

Με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα θα προσέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας. «Είμαστε ακόμα μακριά από μια τελική συμφωνία», είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες και εξήγησε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί απλώς θα αποτιμήσουν την κατάσταση βασιζόμενοι στις αναφορές των θεσμών. Συγχρόνως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια δήλωση από το Eurogroup που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά ανέφερε ότι «δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, απλώς μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων».

Θέλοντας να τονίσει την απόσταση που έχουν ακόμα να διανύσουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις τους, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το 70% του Μνημονίου που δέχεται η Αθήνα και ποιο είναι το 30% που θέλει να αλλάξει, κάτι που αναμενόταν να έχει διευκρινιστεί από την αρχή των συζητήσεων. Ωστόσο αναγνώρισε ότι έχει βελτιωθεί ο τρόπος και η οργάνωση των συζητήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν πρόοδος σε μια σειρά από θέματα αλλά όχι μια τελική συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν έχει ακόμα ανοίξει η συζήτηση για όλα τα θέματα εις βάθος». Αλλωστε, όπως συνηθίζεται, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κανένα θέμα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα μαζί.

Παρόλο που από την Αθήνα εκπέμπονται σήματα κινδύνου για τη ρευστότητα της χώρας, στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια ανησυχία. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τις ερχόμενες δανειακές της υποχρεώσεις με ευκολία. Στο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων στην περίπτωση που υπάρξει μια θετική δήλωση του Εurogroup τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό είναι μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και όχι του Εurogroup. Ομως, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ, η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων δεν αναμένεται με μια απλή δήλωση από το Εurogroup. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η εκταμίευση κάποιας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι εξασφαλισμένη.

Σε ερώτηση αν αναμένουμε άλλη μία «εκρηκτική Ρίγα» και σε αυτό το Εurogroup, o Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι ο τόνος της συζήτησης στην πρωτεύουσα της Λεττονίας τον εξέπληξε και τον ίδιο, αλλά τελικά η συζήτηση ήταν πιο εποικοδομητική απ' ό,τι παρουσιάστηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, καθώς «βοήθησε στην ανασυγκρότηση της διαδικασίας των συζητήσεων». Αυτή η διαδικασία, ανέφερε με χιούμορ, δεν είναι και η πιο αποτελεσματική, αλλά «είναι πολύ καλή για την Aegean Airlines, οπότε και για την Ελλάδα», υπονοώντας ότι η ομάδα Ελλήνων αξιωματούχων που βρίσκεται στις Βρυξέλλες είναι μεγάλη και οι μεταφορές της συχνές.

Προθεσμία

Οσο για το χρονοδιάγραμμα, η επέκταση του προγράμματος λήγει σε 8 εβδομάδες, τέλος Ιουνίου. «Αν μέχρι αρχές Ιουνίου δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε πρόβλημα», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Εξήγησε δε ότι το τέλος του Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, καθώς και για τη συζήτηση που αφορά τη συμφωνία της επόμενης μέρας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ξεκινήσει τέτοια συζήτηση σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurogroup και για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να υπάρχει ολοκλήρωση της τωρινής αξιολόγησης.

Πηγή: H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ