Βαθμολογία

Το ρεύμα γονάτισε και την Χαλυβουργική

Το μείζον πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας επαναφέρει στο προσκήνιο η απόφαση της Χαλυβουργικής για ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 100 ατόμων (148 άτομα έφυγαν από την εταιρεία το 2013 μέσω αντίστοιχου προγράμματος), που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έπειτα από συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους και ζήτησε από την εταιρεία να διακόψει ή έστω να ανακαλέσει το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», χαρακτηρίζοντάς το πρόγραμμα «μαζικών απολύσεων». Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Λαφαζάνης έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση με την Ομοσπονδία Μετάλλου, τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και την ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) για να εξεταστεί αν και κατά πόσον θα μπορούσαν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, μεταξύ των οποίων και η «διακοψιμότητα» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η Χαλυβουργική αποδίδει την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση που διέρχεται ο κλάδος, ως αποτέλεσμα «της παρατεινόμενης δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος». Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Σκινδήλιας, τόνισε στον υπουργό ότι το εργοστάσιο υπολειτουργεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που φέρνει σε δυσχερή οικονομική θέση την εταιρεία σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πρόγραμμα «μαζικών απολύσεων» που, όπως είπε, έγινε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, ενώ ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τον Τύπο και επεσήμανε ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικά για την ελληνική οικονομία. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο για τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε πρώτα απ' όλα να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, αλλά και να υποβοηθηθεί η ενεργοβόρα βιομηχανία.

Ενα από τα πρώτα μέτρα που θα εξετάσει το υπουργείο είναι το μέτρο της «διακοψιμότητας», δηλαδή των συμβάσεων διασφάλισης εκπτώσεων στην τιμή του ρεύματος έναντι απελευθέρωσης φορτίων όταν το σύστημα το έχει ανάγκη. Το μέτρο άρχισε να συζητείται εδώ και δύο χρόνια και έχει ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν, η εφαρμογή του ωστόσο «σκοντάφτει» στο θέμα της χρηματοδότησης. Το ποιος θα πληρώσει το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί συνολικά σε ετήσια βάση για την ενεργοβόρα βιομηχανία, είναι η δύσκολη εξίσωση που τίθεται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Η προηγούμενη είχε μεταθέσει το κόστος αυτό αποκλειστικά σχεδόν στους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών, προκαλώντας την εύλογη αντίδρασή τους με αποτέλεσμα να μείνει στο συρτάρι η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο κλάδος της χαλυβουργίας από το 2007 έως σήμερα έχει χάσει το 80% της εσωτερικής αγοράς (από 2,2 εκατ. τόνους σε 400.000 τόνους σήμερα) και αναζητάει διέξοδο στις εξαγωγές, χωρίς να διαθέτει όμως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τιμών, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Οι περισσότερες αγορές για εξαγωγή είναι σε σοβαρή οικονομική ή πολιτική κρίση (Βαλκάνια, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη κ.λπ.), ενώ τις λίγες αγορές που έχουν απομείνει (Αλγερία, Ισραήλ), τις κυνηγούν με τιμές κόστους οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Τούρκοι, χώρες που ανήκουν στις 10 μεγαλύτερες παραγωγικές δυνάμεις του κόσμου και ταυτόχρονα έχουν σοβαρή περίσσεια παραγωγής χάλυβα λόγω της εσωτερικής οικονομικής τους κρίσης. Ετσι το παιχνίδι πλέον συνδέεται με τις εξαγωγές στο απόλυτα μεταβλητό κόστος παραγωγής για να κρατηθούν οι διεθνώς ανταγωνιστικές μονάδες ανοιχτές. Σταθερά κόστη, τόκοι δανείων και αποσβέσεις γράφονται ως ζημία κάθε χρόνο και έτσι ο κλάδος χάνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο τα τελευταία 6 χρόνια. Οι ελληνικές χαλυβουργίες ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές με διπλάσιο κόστος στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Χρύσα Λιάγγου)