Βαθμολογία

«Φούσκα» ήταν τα στημένα

Ο Ανδρέας Πάτσης είναι πρόεδρος της Ελασσόνας αλλά η ιδιότητα που προκάλεσε εντύπωση στο Λαρισινό κοινό είναι ότι ανέλαβε και νομικός σύμβουλος του Γιώργου Τσακογιάννη προέδρου της Ηλιούπολης που κατηγορείται για εμπλοκή σε στημένα παιχνίδια και είναι προφυλακισμένος. Για τη δεύτερη ιδιότητα και με δεδομένο ότι η ΑΕΛ θεωρήθηκε θύμα στημένων αγώνων αποφασίσαμε να μιλήσουμε μαζί του για το σκάνδαλο που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο το καλοκαίρι. Ο ίδιος ήταν αυθόρμητος και χωρίς μαλλιά στη γλώσσα μίλησε σε κάθε ερώτησε με πρώτη τον ερχομό του στο Λαρισινό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με τη νομική υπεράσπιση του Γιώργου Τσακογιάννη.

Μας είπε: «Η ιδιότητα του δικηγόρου προϋπήρχε της ιδιότητας του προέδρου της Ελασσόνας. Είμαι δικηγόρος πάνω από 20 χρόνια και στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας με εμπιστεύτηκε και ο Γιώργος Τσακογιάννης. Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ενασχόλησή μου με την Ελασσόνα αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι να σε εμπιστεύονται οι πελάτες ότι είσαι καλός δικηγόρος. Άλλωστε μπήκα στο ποδόσφαιρο φτασμένος ως δικηγόρος και όχι για να γίνω κάτι μέσα από αυτό».

*Ο πελάτης σας κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα παιχνίδι που πλήγωσε την ΑΕΛ, αυτό μεταξύ Ηλιούπολης-Λεβαδειακού 2-4 που ήταν στη λίστα των ύποπτων παιχνιδιών της ΟΥΕΦΑ. Μια πιθανή τιμωρία του Λεβαδειακού ίσως έφερνε την ΑΕΛ στη Σούπερ Λίγκα.

«Τα στημένα παιχνίδια ήταν μια φούσκα που τελείωσε. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ο κόσμος ότι για όλα έφταιγε μια ομάδα, η Ηλιούπολη. Οι υπόλοιπες ομάδες βγήκαν αθώες. Αν πιστεύουν όλοι ότι η Ηλιούπολη ήταν η μόνη ομάδα των φερόμενων ως στημένων αγώνων που έπρεπε να πληρώσει τότε η Πολιτεία  θα πρέπει να αισθάνεται πολύ δικαιωμένη. Πιστεύω ότι όλα βγήκαν στο χρόνο που έπρεπε, την εποχή που ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο με ένα αμερικάνικο σώου και με ονόματα. Δεν είναι δυνατόν να μην βγαίνουν σε μια εποχή οικονομικής κρίσης τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και να δίνονται  στη δημοσιότητα ονόματα ανθρώπων που φέρονται ότι συμμετείχαν σε στημένα παιχνίδια. Να δημοσιεύονται αρκετά ονόματα και πολλών οικογενειαρχών που αργότερα δεν είχαν ποινές και  στο τέλος να φυλακίζονται τρεις. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις, πρώτα ασκήθηκαν διώξεις και μετά ψάχνουν αποδείξεις».

*Δηλαδή πιστεύεται ότι έφταιγε ο άνεμος που το Ηλιούπολη-Λεβαδειακός άλλαξε αποτέλεσμα στα μέσα του ημιχρόνου;

 «Προφανώς (σ.σ  χαμόγελο) αφού έτσι αποφάσισε η δευτεροβάθμια επιτροπή. Εδώ παίχθηκε μια υπόθεση άξια έρευνας από ποινικά δικαστήρια. Δεν μπορεί το πρωτοβάθμιο όργανο να τους τιμωρεί όλους και στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο να τους αθωώνει. Αυτές οι διαφορετικές αποφάσεις πρέπει να  εξηγηθούν. Η μόνη τελικά που τιμωρήθηκε ήταν η Ηλιούπολη θαρρείς και αυτή έφταιγε για όλα. Δηλαδή από την «Παράγκα νούμερο 1» μέχρι σήμερα η μόνη που έφταιξε για το ποδόσφαιρο και αναφέρομαι στα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια ήταν η Ηλιούπολη. Και θα σας πω και κάτι. Και η ΑΕΛ θίχτηκε από αυτή τη δυσαρμονία των αποφάσεων .Ήταν ένα θύμα σκοπιμοτήτων. Τώρα γιατί δεν λένε τίποτα για τα στημένα, πού βρίσκεται η κύρια ανάκριση και σε ποιο σημείο; Δεν μπορεί να έχει συσταθεί εγκληματική οργάνωση με ένα παράγοντα, έναν ποδοσφαιριστή και έναν προπονητή...»

*Τελικά ποιος την πλήρωσε;

« Η Ηλιούπολη και οι άλλες μικρές ομάδες. Η Σούπερ Λίγκα όπου παίζονται τα χοντρά χρήματα φρόντισε να ξεκινήσει νωρίς το πρωτάθλημα για να παίρνει τα τηλεοπτικά. Οι υπόλοιπες ομάδες των μικρών κατηγοριών ταλαιπωρήθηκαν. Κάνουν προετοιμασία έξι μήνες και κανένας δεν ρωτάει πώς πληρώνονται οι προπονητές, οι παίκτες. Φθάσαμε Δεκέμβριο και η Γ΄ Εθνική κατηγορία δεν ξεκίνησε ακόμα. Οι μικροί την πλήρωσαν ενώ οι μεγάλοι βρήκαν εύκολα το δρόμο τους. Το ποδόσφαιρο είναι μια τρέλα, ένα πάθος που όμως για να συνεχίσει θα πρέπει ορισμένοι να το σέβονται. Ρωτάω, ήταν σωστό η αθλητική δικαιοσύνη τον Αύγουστο να βρίσκεται σε άδεια; Να μην παίρνουν αποφάσεις, να μην γίνονται ανακρίσεις; Πού ακούστηκε αυτό. Αν το θέμα είναι τόσο σοβαρό δεν παίρνεις άδεια αλλά βγάζεις γρήγορα αποφάσεις. Τι να πω, ιλαροτραγωδία ζήσαμε....»

*Στην Ελασσόνα πώς βρεθήκατε;

«Θα πω κάτι που ίσως φανεί σε κάποιους λίγο αστείο. Ήμουν στο Στεφανόβουνο για την κηδεία του πατέρα μου και ρωτούσα για τον τόπο μου. Ξαφνικά ένα μήνα μετά διάβασα σε ένα σάιτ ότι η ομάδα της Ελασσόνας έχει οικονομικό πρόβλημα. Αποφάσισα να βοηθήσω και να δώσω μια πνοή στον τόπο. Πιστεύω ότι η ομάδα της Ελασσόνας μπορεί να επιβιώσει μέχρι τη Β΄ Εθνική κατηγορία. Δεν είμαι Ρομπέν των Δασών να χαρίζω χρήματα. Αν δω κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση τότε τι να κάνω... Μέχρι τώρα δεν έχω παράπονο, πιστεύω όμως ότι με τη δίψα που υπάρχει η ομάδα να φθάσει εκεί που θέλουν όλοι οι Ελασσονίτες, να την ξαναδούνε στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Τα κέρδη που υπάρχουν στην περιοχή φαίνονται καθώς όλοι οι πόροι της ομάδας πάνε στην τοπική αγορά. Νομίζω ότι η Ελασσόνα θέλει να ζήσει την αθλητική της ανάπτυξη. Λένε μερικοί να παίζουν όλοι οι παίκτες από την Ελασσόνα, ο προπονητής που έχουμε ο Αλεξανδρής έκανε και καμπ για παίκτες της περιοχής, έχουμε οκτώ, σε  λίγα χρόνια με την υποδομή που δημιουργούμε ίσως γίνουν μια ενδεκάδα...».

Στον επίλογο ο Ανδρέας Πάτσης μας είπε: «Θέλω του χρόνου να δω τι θα πούνε πάλι για στημένα, τι θα δείξει η κύρια ανάκριση και το πόρισμα θα βγει...»    

Πηγή: Ελευθερία
Του Σωτ. Κέλλα