Βαθμολογία

Ιστορικό βήμα του ανθρώπου στο διάστημα

Ενα ιστορικό βήμα στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα έγινε το απόγευμα της Τετάρτης όταν το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).

«Είμαστε χαρούμενοι όσο ποτέ. Επιβεβαιώνουμε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια. Καθόμαστε πάνω στην επιφάνεια. Ο Philae μας μιλάει», δήλωσε με έκδηλο ενθουσιασμό μετά την επιτυχή προσεδάφιση του ρομπότ στον κομήτη, ο Άντρακα Ακομάτζο.

Αν και νωρίτερα, για μερικά λεπτά, η επαφή ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Rosetta και το ρομπότ Philae χάθηκε, γρήγορα η επικοινωνία αποκαταστάθηκε, γεμίζοντας αισιοδοξία τους επιστήμονες.

Η αποστολή του Philae ξεκίνησε λίγη ώρα αφότου πήρε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ να αποχωριστεί το διαστημικό σκάφος Rosetta, του οποίου ήταν επιβάτης εδώ και δέκα χρόνια.

Στόχος είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Το ρομπότ προσεδαφιστηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τον κομήτη Tchourioumov - Guerassimenko (Tchouri) έπειτα από ελεύθερη πτώση περίπου επτά ωρών. Η απόσταση που χώριζε τη Rosetta από τον στόχο είναι 20 χιλιόμετρα.

«Η ρίψη (από το σκάφος Rosetta) πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα», είχε δηλώσει λίγα λεπτά μετά την αποκόλληση ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής Rosetta Αντρέα Ακομάτσο.

Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Η τελευταία φωτογραφία μετά την αποκόλληση του ρομποτ Philae από το διαστημικό σκάφος Rosetta

Ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο.

Πηγή: imerisia.gr