Σε ένα άκρως χρήσιμο και ουσιαστικό project προχωράει με σταθερά βήματα η ερευνητική ομάδα της Google. Τα «μεγάλα» μυαλά του τεχνολογικού κολοσσού σχεδιάζουν ένα gadget που θα ειδοποιεί τον χρήστη αν κινδυνεύει από εγκεφαλικό ή από κάποιο καρδιακό επεισόδιο.
Πρόκειται για ένα βραχιολάκι που στηρίζεται στην τεχνολογία των νανοσωματιδίων και θα μπορεί να προβλέψει τα δυσάρεστα για τον χρήστη, με την προϋπόθεση ότι θα έχει καταπιεί ένα ειδικό χάπι.
Το σύστημα θα καταγράφει αμυδρές μεταβολές στα βιοχημικά συσταστικά του αίματος και του σώματος, οι οποίες προειδοποιούν για επικείμενα προβλήματα υγείας.
Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής, που είναι σε πρώιμο στάδιο και υλοποιείται από την Google X, είναι ο δρ Αντριου Κόνραντ, μοριακός βιολόγος ο οποίος έχει ήδη στο «παλμαρέ» του τη δημιουργία ενός φτηνού τεστ για τον ιό του AIDS που πλέον χρησιμοποιείται εκτενώς.
Το σύστημα κατηγοριοποιεί ομάδες νανοσωματιδίων που αποτελούν δείκτες για διαφορετικές παθήσεις, αφενός για διάγνωση και αφετέρου για πιθανή στοχευμένη θεραπεία σε πρώιμα στάδια.
Αφού «εκτελέσουν την αποστολή τους», τα νανοσωματίδια θα μπορούν να ανακληθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (καθώς είναι μαγνητικά). Το σημείο αυτό, όπως λέει ο κ.Κόνραντ στο BBC, μπορεί να είναι ο καρπός, όπου το «βραχιολάκι» θα καταγράφει τα ευρήματά τους μέσα στο σώμα.
Τα νανοσωματίδια που θα έχουν συναντήσει προβληματικά κύτταρα ή ιστούς θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, από αυτά που δεν θα έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, κατά τον ίδιο. Σε τελικό στάδιο, το «βραχιολάκι» θα μπορεί να καταγράφει ενδείξεις από τα νανοσωματίδια αρκετές φορές την ημέρα.
Ο επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου καθηγητής Πολ Γουόρκμαν τόνισε, στην ίδια πηγή, ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Με έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να επέμβουμε νωρίς, είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής είτε με θεραπεία. Πόσα από αυτή την πρόταση είναι πραγματικότητα ή όνειρο είναι αδύνατο να το πούμε τώρα, είναι ένα γοητευτικό σχέδιο που πρέπει να γίνει πράξη.
Προς το παρόν, το «βραχιολάκι» διάγνωσης δεν σχεδιάζεται να βγει στην αγορά για τον καταναλωτή, αλλά να αποτελέσει ιατρικό εργαλείο. Οπως λέει ο κ.Κόνραντ, «δεν είναι συσκευή για καταναλωτές. Είναι συνταγογραφούμενη ιατρική συσκευή. Οι σχέσεις ασθενούς και γιατρού είναι ιδιαίτερα προνομιακές και δεν θα περιλάβουν την Google σε καμία περίπτωση».
Πηγή: iefimerida