Βαθμολογία

Συναρπάζει το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης

Το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης προσπαθούν να βρουν οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού της Μεσολακιάς Σερρών να πλάθουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες, ξεπερνώντας ακόμη και τον Θηβαίο βασιλιά Οιδίποδα.

Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι πλέον διαρκής και αυξημένη. Η Μεσολακιά, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Οι τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά. Ένα λόφο που πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία ,καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Σκέπαστρα στην είσοδο της ταφικής περιβόλου

Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

Διεθνές ενδιαφέρον για τον τύμβο

Διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα ενώ την ίδια ώρα η αγωνία των επιστημόνων αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου εντός και εκτός συνόρων κορυφώνονται μέρα με τη μέρα. Πρόκειται άραγε για κάποιο βασιλικό τάφο;

Ο χώρος φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις και η πρόσβαση σε αυτόν απαγορεύεται. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που διασχίζουν χιλιόμετρα για να πλησιάσουν στο σημείο όπου οι αρχαιολόγοι λένε πως υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός τάφος. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων αλλά και την περιέργεια του κόσμου πυροδότησε η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο σημείο των ανασκαφών.

Εκτενή ρεπορτάζ «φιλοξενούνται» στα διεθνή Μέσα. Συγκεκριμένα, με τίτλο «Greek prime minister says "extremely important" tomb uncovered in northern Greece» φιλοξενείται στις ηλεκτρονικές σελίδες αμερικανικών ΜΜΕ (ABC News, Fox News) σύντομο πρακτορειακό ρεπορτάζ του Associated Press σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί σημαντικός τάφος από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), από την πλευρά του, σε άρθρο του, κάνει λόγο για «Μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ελλάδα». «Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, περίπου 60 χλμ (37 μίλια) από τη σύγχρονη πόλη των Σερρών, η Αμφίπολη ήταν μια σημαντική πόλη του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου του Αλεξάνδρου.

Τηλεγράφημα του Reuters και ρεπορτάζ της Washington Post, βασισμένο σε είδηση του Associated Press, αναφέρονται στον μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για σημαντική ανακάλυψη και εντυπωσιακά ευρήματα και παραθέτουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

«Οι Έλληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, αναφέρουν τα γερμανικά Focus, DPA και Suedeutche Zeitung.

Πηγή: capital.gr