Βαθμολογία

Παιδί που βρίζει! Γιατί και τι πρέπει να κάνω;

Και πάνω που έψαχνα με τι θέμα να ασχοληθώ για σήμερα, τσουπ, ακούω στο πάρκο ένα κοριτσάκι 4 χρόνων στην παιδική χαρά να φωνάζει προς την μαμά του που το έπαιρνε να φύγουν «Θα σου «μπιπ» την «μπιπ»! Έπαθα σοκ! Τι σοκ; Καλύτερα εγκεφαλικό να πω. Δεν φτάνει που έβριζε, ήταν και κορίτσι ήταν και 4 χρονών. Η μαμά του δαγκώθηκε, γύρισε και κοίταξε την πεθερά της που γέλαγε με ένα ύφος σαν να έλεγε «Πόσο περήφανη είμαι για την μικρή μας ή κοίτα πως τα λέει». Αυτόματα το βλέμμα μου έπεσε στην κόρη μου που κοίταγε με απορία. Έτρεξε προς το μέρος μου και μου είπε: «Μαμά γιατί μίλησε έτσι αυτό το κοριτσάκι»; Τι να απαντήσω η δόλια η μάνα τώρα; Όσο και να προσέχουμε μέσα στο σπίτι μας, το στόμα μας, έξω δεν ξέρεις από που θα σου έρθει τελικά.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός ήθελα να μάθω περισσότερα για τις βρισιές και τα παιδιά. Δεν υπάρχει βέβαια γονιός που να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπος κάποια στιγμή με αυτό το πρόβλημα. Να ακούει το παιδί του να χρησιμοποιεί λέξεις και εκφράσεις που δεν θα έπρεπε να βγαίνουν από το παιδικό του στόμα!Τον πιο σημαντικό ρόλο εκείνη τη στιγμή όμως θα τον παίξουν οι αντιδράσεις, καθώς από γονιό σε γονιό ποικίλουν. Ορισμένοι γονείς σοκάρονται, άλλοι βάζουν τις φωνές, άλλοι τιμωρούν και άλλοι γελούν και το βρίσκουν χαριτωμένο.

Γιατί όμως βρίζουν;

Απλό! Γιατί είτε μιμούνται εσάς τους ίδιους, είτε γιατί θέλουν να τραβήξουν την προσοχή επάνω τους ή είτε γιατί επηρεάζονται από τρίτους!

Τι κάνουμε όταν βρίζουν;

α) Αν οι βρισιές που ξεστομίζουν, σας θυμίζουν εκφράσεις δικές σας και του/της συζύγους σας, προσπαθήστε να μην βρίζετε μπροστά τους!

β) Ξεχάστε τιμωρίες και απειλές, και μην αντιδράσετε έντονα, μπαίνοντας στην διαδικασία να το κουβεντιάσετε. Αγνοήστε το σαν να μην ακούσατε τίποτε και επ ουδενί μην χρησιμοποιήσετε την φράση «Μην σε ξανακούσω να το λες αυτό». Γιατί αντί να σβήσετε το ενδιαφέρον του, θα το πυροδοτήσετε!

γ) Μην αφήνετε τρίτους να επιβραβεύουν το παιδί σας όταν πει κάτι άσχημο με φράσεις του τύπου «Μπράβο παιδί μου», «Κοίτα τι λέει», «Έλα να σου μάθω εγώ κάτι ωραία να λες» κλπ.

δ) Το ίδιο ισχύει και για εσάς. Αν γελάσετε χάσατε το παιχνίδι. Ακόμη και αν σας φανεί χαριτωμένο δεν πρέπει να το δείξετε στο παιδί σας, καθώς το εκλάβει σαν επιβράβευση!

ε) Αν τέλος παρά τα παραπάνω δεν σταματήσει τότε θα πρέπει να του καταστήστε σαφές, πως δεν αρέσει ούτε σε εσάς ούτε στους γύρω σας να το ακούνε να μιλάει άσχημα. Εξηγήστε του πόσο άσχημο ακούγετε με το να λένε «βρώμικες» κουβέντες!Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της κακής κουβέντας και για ποιο λόγο δεν είναι σωστό να την χρησιμοποιεί!

Πηγή: mothersblog.gr