Βαθμολογία

Κλέιτον: «Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από την ΑΕΛ»

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ ανοίγει την καρδιά του στο athleticlarissa.gr και θυμάται τα χρόνια του στη Λάρισα!

Έχει συνδέσει το όνομά του με την ΑΕΛ και τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της «Βασίλισσας του κάμπου». Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Σίλβα Κλέιτον που για δύο σεζόν (2006 – 2008) μεγαλούργησε με την φανέλα της ΑΕΛ και έγινε σύνθημα στο χείλη των φιλάθλων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα καθοριστικά γκολ που σημείωσε; Σίγουρα κανείς!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΝΗ, ΑΧΙΛΛΕΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΗ

Τον συναντήσαμε στη Λάρισα, λίγο πριν αναχωρήσει για άλλες πολιτείες και μας μίλησε με μεγάλη χαρά για την ΑΕΛ, τα χρόνια που πέρασε εδώ, το όνειρό του να ξανά παίξει με το άλογο στο στήθος, αλλά και την μεγάλη του αγάπη. Αναλυτικά τόνισε:

-Πως ήταν για σένα η ποδοσφαιρική χρονιά που ολοκληρώθηκε;

«Ήταν δύο οι ομάδες. Ξεκίνησα στην Καϊσερίσπορ στην Τουρκία και τελείωσα την χρονιά στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ήταν μία όχι τόσο πετυχημένη χρονιά μπορώ να πω. Ξεκίνησα στο Κάϊσερ με πολλά προβλήματα εκεί, ποδοσφαιριστές, τραυματισμούς και αποφάσισα να φύγω από εκεί και να πάω στο Ζάγκρεμπ, που είμαι μια ομάδα μεγάλη που παίζει ουσιαστικά μόνη της στο πρωτάθλημα. Ήταν όμως ένα γρήγορο πέρασμα από εκεί και αποφάσισα να φύγω για κάποια πράγματα που έχουν γίνει και μπορώ να πω ότι ήταν μια μέτρια χρονιά για μένα».

-Έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα;

«Ακόμη δεν ξέρω πολλά πράγματα. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Κοιτάω να δω τι είναι καλύτερο για εμένα και την οικογένειά μου που θα είμαστε καλύτερα. Ακόμη είναι νωρίς για να πάρω κάποια απόφαση».

-Έχεις στο σκεπτικό σου να επιστρέψεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα;

«Αυτό είναι μια πραγματικότητα! Από την στιγμή που είμαι τόσο χρόνια εδώ, η οικογένειά μου είναι εδώ, ο γιος μου, η γυναίκα μου, όλα είναι εδώ, σίγουρα κάποια στιγμή θα γυρίσω. Μπορεί να είναι τώρα, μπορεί να είναι μετά, δεν ξέρω. Πάντως είναι δύσκολα για τώρα…».

-Δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψεις;

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Το βασικό είναι το οικονομικό. Από εκεί και πέρα βλέπεις το επίπεδο, όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τον καλό τον παίκτη δεν μπορείς να έχεις και καλό επίπεδο στο πρωτάθλημα. Άμα κοιτάξεις τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και οι μικρές ομάδες φέρνανε καλούς παίκτες και καλά πληρωμένοι και το επίπεδο ήταν διαφορετικό. Είναι λογικό με όλα αυτά που γίνονται τώρα να μην είναι τόσο καλό το επίπεδο στο πρωτάθλημα. Σιγά – σιγά πιστεύω να γυρίσει εκεί που ήταν…».

-Έχει αλλάξει πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα σήμερα, σε σχέση με τα χρόνια που ήσουν στην Ελλάδα;

«Έχει αλλάξει πολύ το επίπεδο. Για παράδειγμα μπορώ να πω στα χρόνια που ήμουνα στην ΑΕΛ έβλεπες πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η ΑΕΛ μπορεί να μην ήταν από τις πρώτες ομάδες στο πρωτάθλημα, αλλά δυσκόλευε πάρα πολύ τους αντιπάλους. Δεν περνούσε αντίπαλος εύκολα από Λάρισα. Τώρα ο Ολυμπιακός παίρνει πρωτάθλημα από το Μάρτιο!!!».

-Από την χώρα σου είναι πιο δύσκολο να έρθουν τώρα στην Ελλάδα Βραζιλιάνοι;

«Είναι πολύ πιο δύσκολο λόγω οικονομικών. Γιατί ο ξένος για να έρθει εδώ πέρα, το πρώτο που βλέπει είναι το οικονομικό. Για να φύγει από τόσο μακρινή χώρα, άμα δεν πάρει τα λεφτά γιατί να φύγει από εκεί; Και τώρα όπως τα βλέπουμε τα πράγματα σήμερα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να δώσουν οι ομάδες λεφτά για να φέρουν καλούς παίκτες στην Ελλάδα. Παράλληλα η Βραζιλία είναι μια χώρα που είναι τώρα σε ανάπτυξη και οικονομικά είναι πολύ καλύτερα από παλιά…».

-Πως βλέπεις το φετινό Μουντιάλ;

«Την Βραζιλία την σπρώχνουν λίγο... Παρόλα αυτά η είναι μια δυνατή ομάδα και πάντα θα είναι δυνατή ποδοσφαιρικά, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπω άλλες χώρες καλύτερες».

-Αρκετοί κατακρίνουν την Βραζιλία για τον τρόπο που παίζει, σε σχέση πάντα και με τα προηγούμενα χρόνια…

«Είναι το πώς έχουμε μάθει να βλέπουμε την Βραζιλία όλοι να κάνει ένα πραγματικό σόου μέσα στο γήπεδο. Όπως παλιά με Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ρομάριο κ.λ.π. και τώρα βλέπει να μην υπάρχει αυτό το πράγμα και να παίζει και αντί ποδόσφαιρο. Έβλεπα τον αγώνα με την Κολομβία, όλοι μιλάνε για την γονατιά που έφαγε ο Νεϊμάρ, αλλά η Βραζιλία όλο τον αγώνα έκανε φάουλ και δεν προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο και ήτανε μόνο να κόβουν ότι καλό πήγαινε να κάνει η Κολομβία, αυτό δεν έχει ξανά γίνει ποτέ! Πάντα η Βραζιλία ήταν η ομάδα που έφτιαχνε παιχνίδι και έπαιρνε πρωτοβουλίες. Τώρα βλέπεις το ανάποδο».

-Είναι ο Νεϊμάρ ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας;

«Είναι ο παίκτης που στηρίζεται η ομάδα. Είναι αυτός που μπορεί με μία ντρίπλα να κάνει την διαφορά μπροστά. Ο Νεϊμάρ μπορεί με μία πάσα να δημιουργήσει ευκαιρία».

-Προγνωστικά για τον μεγάλο νικητή του Μουντιάλ;

«Τώρα είναι τέσσερις ομάδες, είναι δύσκολα. Είναι όλες μεγάλες ομάδες και φυσικά όλα μπορούν να γίνουν εκεί. Είναι ένας αγώνας μόνο και όλα κρίνονται σε λίγα λεπτά».

-Τι έχεις κρατήσει από τα χρόνια που πέρασες από την ΑΕΛ;

«Στην ΑΕΛ έχω μόνο καλές στιγμές. Δεν έχω άσχημες αναμνήσεις. Όταν λέω πως έπαιξα μόνο δύο μόνο χρόνια εδώ στην ΑΕΛ δεν με πιστεύουν, νομίζουν πως έχω παίξει αρκετά χρόνια και αυτό συμβαίνει γιατί έζησα τόσα πολλά εδώ. Για μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΛ που δεν μπορεί κάθε χρόνο να παίρνει κάποιο πρωτάθλημα. Είχε η ΑΕΛ χρόνια να πάρει κάποιο κύπελλο, κατάφερα να κερδίσω κύπελλο με την ΑΕΛ, βγήκαμε Uefa και όταν τα καταφέρνεις όλα αυτά παίζοντας καλό ποδόσφαιρο αυτό είναι το σημαντικότερο για εμένα. Θυμούνται όλοι αυτή την ομάδα που έπαιξα εγώ, ερχότανε ομάδες άλλες να παίξουν στο Αλκαζάρ και ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσουν εμάς».

-Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι ή κάποιο γκολ περισσότερο;

«Σίγουρα τα γκολ που έχω βάλει στα ευρωπαϊκά ματς είναι αυτά που μου έχουν μείνει περισσότερο. Το γκολ κόντρα στην Μπλάκμπερν που ήταν και το εισιτήριο να μπούμε στους ομίλους».

-Έχεις κρατήσει από τότε κάποιες επαφές με παίκτες από την τότε ομάδα;

«Από την τότε περίοδο έχω αρκετούς…».

-Την πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια την παρακολουθείς;

«Ξέρω από αυτά που βλέπω στο διαδίκτυο, πραγματικά τι συμβαίνει με την ομάδα δεν ξέρω. Είναι λίγο ένα μπέρδεμα, κάτι με τον κύριο Πηλαδάκη, κάτι με τον κύριο Πλεξίδα που είναι τώρα στην ομάδα. Ελπίζω όμως η ΑΕΛ να βρει τον δρόμο της και να πάει εκεί που αξίζει στην πρώτη κατηγορία και ψηλά!».

-Έχεις στο μυαλό σου να επιστρέψεις στην ΑΕΛ;

«Το ελπίζω κάποια στιγμή να γυρίσω. Μπορώ να πω πως είναι από τις ομάδες που έπαιξα τα λιγότερα χρόνια στην Ελλάδα αλλά που έδωσα τα περισσότερα. Από εδώ έχω μόνο καλές αναμνήσεις. Στον Παναθηναϊκό ήμουν τέσσερα χρόνια αλλά έχω και καλές και κακές αναμνήσεις από εκεί. Η καλύτερη ανάμνηση που έχω από την Λάρισα, είναι η γυναίκα μου που την κουβαλάω ακόμη μαζί μου!».

* Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο All Day Bar «Οξυγόνο» στην πλατεία Προφήτη Ηλία, το προσωπικό του οποίου ευχαριστούμε πολύ για την άψογη εξυπηρέτηση.