Βαθμολογία

Κούγιας: «Αυτή είναι η λύση για την βία»

Ο Αλέξης Κούγιας, μίλησε στο ΝovaΣΠΟΡ FM σχετικά με τα επεισόδια που στιγμάτισαν το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ και έδωσε την δική του πρόταση, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναχαϊκής, πρότεινε την δημιουργία ειδικού σώματος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα ενώ δεν παρέλειψε να στραφεί και εναντίον της Πολιτείας, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ώστε το συγκεκριμένο φαινόμενο να επαλειφθεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια: «Χθες το ποδόσφαιρο καταστράφηκε. Οι προθέσεις και του Αλαφούζου και του Σαββίδη είναι αυτές που πρέπει να έχουν τέτοια πρόσωπα, όταν είσαι ιδιοκτήτης σε μεγάλες ΠΑΕ της Ελλάδας. Για μένα είναι αδιανόητο να γίνεται ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς οπαδούς φιλοξενούμενων. Βέβαια, το αν αυτοί που θα έρθουν να δουν τον αγώνα θα συμπεριφερθούν νόμιμα και χωρίς προβλήματα, χρειάζεται πολύ δουλειά. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε αγώνα ποδοσφαίρου μαζί με τον γιο μου (12 ετών). Δεν είναι θέμα αν είσαι κακοποιός ή ανεγκέφαλος, το θέμα είναι πως είσαι κακός άνθρωπος όταν πετάς μια φωτοβολίδα σε πλήθος κόσμου. 

Με αφορμή κι αυτό το τελευταίο χθες, η πολιτεία πρέπει να φροντίσει να εξυγιάνει την κατάσταση. Ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αγώνες; Κακοποιοί, έμποροι ναρκωτικών, άνθρωποι με διαφορετική κοινωνική άποψη πάνε στα γήπεδα για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης για τις επόμενες εκλογές, όταν μιλάμε για την κοινωνία μας. Αν δεν δημιουργηθεί απ’ το Υπουργείο ένα ειδικό σώμα -όπως η αντιτρομοκρατική ή η δίωξη ναρκωτικών κτλπ- με παιδιά που θα το λέει η ψυχή τους και θα διεισδύσουν μέσα στους «οργανωμένους» για να καταλάβουμε ποιος κάνει κουμάντο και ποιοι είναι πραγματικά αυτοί οι οπαδοί, τότε δεν θα γίνει τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται ακόμα και μικρά παιδιά. Αν δεν γίνει αυτό, με σοβαρή έρευνα για να βρεθούν αυτοί που εξωθούν σε τέτοια επεισόδια, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα. Όσο καλή πρόθεση και να έχουν οι πρόεδροι όλων των ομάδων, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το λέω από παλιά αυτό.
Ούτε στην Αγγλία, ούτε στην Γερμανία ούτε πουθενά λύθηκε το πρόβλημα έτσι. Εκεί υπήρχε πολιτική βούληση. Εδώ το κακό είναι πως οι πρωθυπουργοί μας βάζουν τον εκάστοτε άσχετο Υφυπουργό αθλητισμού και δεν λύνεται τίποτα. Αν ήμουν πρόεδρος της ΕΠΟ, θα είχα σταματήσει τα πάντα. Δεν μπορεί να κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή και να γίνεται πόλεμος στα γήπεδα. Πρέπει να δράσεις προληπτικά, αλλιώς θα έχουμε εγκλήματα. Όπως προστατεύεις σαν πολιτεία απ’ την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, έτσι πρέπει και στον αθλητισμό. Δημιουργούνται προβλήματα στην οικογένεια, στα παιδιά που μεγαλώνουν. Στη δική μου δεκαετία μεγαλώσαμε μέσα στα γήπεδα. Τώρα πώς να πας ένα μικρό παιδί; 
Ο Σαββίδης πιθανώς συμμετείχε σε όλο αυτό που έγινε στην Τούμπα. Αποδοκιμάζω πλήρως τα όσα ισχυρίστηκε μετά από εκείνο το ματς. Ο Αλαφούζος σίγουρα δεν συμμετείχε χθες σε κάτι τέτοιο
Αν ήμουν πρόεδρος του Παναθηναϊκού θα το είχα διακόψει το ματς. Θα συμφωνούσα με τον Σαββίδη να πάρουμε τις ομάδες μας και να φύγουμε. Είναι απόλυτα σωστό που οι δύο πρόεδροι των ομάδων ήθελαν οπαδούς στο γήπεδο. Πρέπει και οι δημοσιογράφοι να ξεφτιλίζουν τέτοια ακραία φαινόμενα. Δεν χωράνε υποκρισίες όταν δημιουργούνται τέτοια προβλήματα με παρουσία 20.000 κόσμου. Είναι ανύπαρκτοι στην ΕΠΟ, δεν μπορούν ούτε στη Σούπερ Λίγκα, δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι οι παράγοντες να ηρεμήσουν». 
Τέλος σχετικά με την Παναχαϊκή, είπε: «Βέβαια θέλω να δώσω την Παναχαϊκή. Ήμασταν η καλύτερη ομάδα φέτος, αλλά δεν μπορούμε να ανέβουμε λόγω διαιτησίας. Ενδεχομένως αυτό γίνεται επειδή δεν με θέλουν κάποιοι ή επειδή έχω… πόλεμο με συγκεκριμένους ανθρώπους. Μπορεί να φοβούνται αυτό, δεν το ξέρω. Είμαι απογοητευμένος. Έχω στεναχωρηθεί που έχω χαλάσει χρήματα και τώρα πια έχω φτάσει στο σημείο να θέλω να φύγω. Είτε στην ΑΕΚ, είτε στον ΠΑΣ, είτε στην Παναχαϊκή πάντα είχα κόσμο από πίσω και πάντα προσπαθούσα να του προσφέρω χαρά».