Βαθμολογία

Συνέντευξη – αφιέρωμα του athleticlarissa στους Μπουρνάκα – Μπακογιάννη

Αποτελούν δίχως αμφιβολία ένα πετυχημένο προπονητικό δίδυμο τα τελευταία 3 χρόνια, με πεδίο δράσης το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Λάρισας. Ο χρόνος της συνεργασίας τους ταυτίζεται με κατορθώματα, ποδοσφαιρικές κατακτήσεις και τρόπαια, που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζουν την ικανότητα του Γιάννη Μπουρνάκα και του Βασίλη Μπακογιάννη στο να αγωνίζονται, να προσπαθούν και να κερδίζουν.

Το τίμημα του κέρδους για τους 2 τεχνικούς, από τότε που δουλεύουν μαζί, ξεκινά την περίοδο 2011 – 2012 και αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Δωτιέα Αγιάς μετά από 27 χρόνια και συνάμα άνοδο της ομάδας στη Δ΄ Εθνική. Ακολουθεί την επόμενη χρονιά 2012 – 2013 το κύπελλο ερασιτεχνικών σωματείων ΕΠΣΛ με τη Δήμητρα Γιάννουλης (πρώτος τίτλος στην ιστορία του συλλόγου) με ταυτόχρονη ανάδειξη του σωματείου στη 2η θέση του Α΄ τοπικού πρωταθλήματος.

Η φετινή αγωνιστική περίοδος 2013 – 2014 φαντάζει ακόμη πιο λαμπρή για τους νέους στο χώρο τεχνικούς καθώς κατακτούν με τη Δήμητρα Γιάννουλης πρωτάθλημα στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία και για δεύτερο συνεχόμενο  έτος το κύπελλο της ΕΠΣ Λάρισας, με τον κύκλο διαδρομής της ομάδας να μην κλείνει ακόμη, διεκδικώντας μέσω αγώνων μπαράζ την άνοδό της στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Η πορεία τους σαν ποδοσφαιριστές και σαν προπονητές:

Γιάννης Μπουρνάκας Ξεκίνησε να παίζει μπάλα από αρκετά νεαρή ηλικία στη Μαρμαρίνη Λάρισας, ακολούθησε ο Τοξότης, μετά ο ΠΑΣ Γιάννενα (Β΄ Εθνική), η Πτολεμαϊδα (Γ΄ Εθνική), ο Απόλλων Λάρισας (Γ΄ Εθνική) και ο Ηρακλής Χάλκης (Δ΄ Εθνική).

Η προπονητική του καριέρα αρχίζει από τον Ηρακλή Χάλκης (2009) με τον οποίο πετυχαίνει άνοδο από την Α1 στην Α΄ τοπική κατηγορία. Επόμενος σταθμός ο Δωτιέας Αγιάς, όπου τη δεύτερη χρονιά κατά την οποία αρχίζει και η συνεργασία του με τον Βασίλη Μπακογιάννη, πανηγυρίζουν μαζί την άνοδο της ομάδας στη Δ΄ Εθνική. Ακολουθεί η Δήμητρα Γιάννουλης με δύο κύπελλα και ένα πρωτάθλημα (όπως προαναφέρθηκε).

Βασίλης Μπακογιάννης Πρώτη του επαφή με τη μπάλα σαν παίχτης η Πελασγιώτιδα και επόμενος σημαντικός σταθμός η ΑΕΛ (Β΄ Εθνική), ο Άρης Θεσσαλονίκης (Β΄ και Α΄ Εθνική), ο Παναιτωλικός (Β΄ Εθνική), ο Ολυμπιακός Βόλου (Β΄ Εθνική), ξανά η Λάρισα (Γ΄ Εθνική), ΠΑΟ Ρούφ (Δ΄ Εθνική), Συκούριο και Μελιβοία (Δ΄ Εθνική).

Η θητεία του σαν τεχνικός ξεκινάει από το Δωτιέα Αγιάς, όπου συνεργάζεται με τον Γ. Μπουρνάκα και με τον οποίο συνεχίζει να δουλεύει στις επόμενες 2 αγωνιστικές περιόδους, αποτελώντας το τεχνικό δίδυμο της Δήμητρας Γιάννουλης.

Θεώρησα σκόπιμο και πρέπον να κάνω ένα αφιέρωμα στους δύο  αυτούς τεχνικούς, που έτυχε να γνωρίσω από πολύ κοντά και για ικανό χρονικό διάστημα, βλέποντας τον τρόπο που εργάζονται, αφουγκραζόμενος παράλληλα τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, δείχνοντας θέληση και επιμονή σε κάτι που και μένα ως άνθρωπο με κεντρίζει και είναι ασφαλώς η προσήλωση σε ένα σκοπό, το να πετυχαίνουν.

Παραθέτω την παρακάτω συζήτηση που είχαμε μαζί στο γραφείο τους, μετά από μια πρόσφατη προπόνηση στο γήπεδο της Γιάννουλης και όπου παρατήρησα πως ο τρόπος που απαντούσαν, καθώς ο ένας συμπλήρωνε τον  άλλον, έμοιαζε κάπως με την έντονη και εκρηκτική παρουσία τους στον πάγκο της ομάδας, εκεί απ’ όπου κατεύθυναν, ζητούσαν και απαιτούσαν από τους παίχτες, με κοινή συνισταμένη θέληση, το αποτέλεσμα. Ήταν δε αυτό που στο τέλος τους δικαίωσε:

  • Ποιό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μυστικό στη συνύπαρξη και συνταύτιση δύο διαφορετικών ατόμων σε μια κοινή ποδοσφαιρικής χροιάς προσπάθεια, με σαφώς θετικό αποτέλεσμα  και σε τι συνίσταται αυτό;

«Η διαφορετικότητα του χαρακτήρα δύο προσώπων ακόμη και στο χώρο του ποδοσφαίρου επιδρά σαν συνδετικό στοιχείο, που από τη μια προσθέτει στο κίνητρο και τη φιλοδοξία που έχουμε και οι δυο ώστε να πετύχουμε κάτι καλό και από την άλλη συμπληρώνει τα όποια κενά υπάρχουν στην κοινή προσπάθεια να μεταφέρουμε την εμμονή του νικητή στους παίχτες μας, μέσα από τον αγώνα των οποίων έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα».

  • Η κοινή σας προσπάθεια με αφετηρία την παρουσία σας στον πάγκο της Αγιάς υπήρξε ένα αρκετά δυνατό ξεκίνημα στην προπονητική σας πορεία. Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της προσπάθειας;

«Την ομάδα του Δωτιέα Αγιάς τη χτίσαμε από την αρχή, βασιζόμενοι κατά κύριο λόγο στη δύναμη και την εμπειρία των παιχτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα στο ζητούμενο να γίνουμε αρκετά ανταγωνιστικοί σαν ομάδα. Δεν περιμέναμε ωστόσο να αφομοιωθούν σε τόση έκταση και τόσο γρήγορα όλα όσα μεταδώσαμε και ζητήσαμε από τους ποδοσφαιριστές, καθώς δεν  ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα σαν φαβορί, ωστόσο η πορεία που ακολουθήσαμε και η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλαμε είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της ομάδας στην Δ΄ Εθνική μετά από 27 χρόνια».

  • Επόμενος σταθμός (πρόκληση) η Δήμητρα Γιάννουλης, τις τύχες της οποίας αναλάβατε πέρσι, όχι από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, καλούμενοι να σηκώσετε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μιας νέας διοίκησης, με εξίσου υψηλή θέληση και αποφασιστικότητα. Τι συναντήσατε εκεί και πως διαχειριστήκατε μια κατάσταση που ήδη βρήκατε, δικαιώνοντάς σας το αποτέλεσμα της συνέχειας, με την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην μακρόχρονη ιστορία του σωματείου;

«Κληθήκαμε και αναλάβαμε πέρσι το Νοέμβριο τις τύχες της Δήμητρας Γιάννουλης, ταυτιζόμενοι σχετικά νωρίς με τη θέληση και τη δυναμική του σωματείου να φθάσει ψηλά. Συναντήσαμε ένα πολύ θετικό κλίμα που συνέθετε η παρουσία τόσο της διοίκησης όσο και των παιχτών. Βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη της διοίκησης, η οποία επίσης μας άφησε ελεύθερο πεδίο να δουλέψουμε, διαχειριστήκαμε το υπάρχον υλικό, δουλεύοντας μαζί τους και διδάσκοντας στους ποδοσφαιριστές τις γνώσεις και την εμπειρία μας, μαθαίνοντας παράλληλα και εμείς αρκετά πράγματα σημαντικά για την εξέλιξη της συνέχειας. Το αποτέλεσμα ήταν η Γιάννουλη να περάσει στο προσκήνιο των πρωταγωνιστριών ομάδων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Λάρισας, με την κατάκτηση πέρσι του κυπέλλου της ΕΠΣΛ και τον τερματισμό στη 2η θέση του τοπικού πρωταθλήματος, ανεβάζοντας εφέτος τον πήχη ακόμη πιο ψηλά».

  • Ήταν αναμενόμενο να ανανεωθεί η συνεργασία σας με το σύλλογο και για τη νέα χρονιά, οι υποχρεώσεις της οποίας έχουν ακόμη δρόμο για σας. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα πολύ μεγάλο, σχεδόν το απόλυτο, που ακούει στην ξενική λέξη ‘’νταμπλ’’. Ποιο ήταν το μυστικό της φετινής διπλής επιτυχίας (πρωτάθλημα και κύπελλο);

«Το ξεκίνημα της φετινής περιόδου, που ακόμη δεν τελείωσε, ήταν αρκετά δύσκολο καθώς ταυτίστηκε με μεγάλη αλλαγή του ρόστερ. Έπρεπε να καλύψουμε πολλά κενά τόσο σε άτομα όσο και σε θέσεις, προσπαθήσαμε αρκετά στον τομέα αυτό και θεωρούμε ότι το πετύχαμε σε απόλυτη συνεργασία με τη διοίκηση του σωματείου, μέσα από ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει  τις δικές μας προσδοκίες, της διοίκησης, των παιχτών και των φιλάθλων της ομάδας.

Βασιστήκαμε τόσο σε κάποιους έμπειρους παίχτες αλλά και σε αρκετά νεαρά παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες για το ποδόσφαιρο, δείχνοντας και οι ποδοσφαιριστές την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη θέληση με μας στο να διακριθούν, μέσα από πολύ δουλειά και προσπάθεια. Ο τρόπος διαχείρισης και η επαφή που είχαμε με τους παίχτες απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αρχή ήταν δύσκολη με δεδομένο ότι με βάσει την περσινή επιτυχία, η Γιάννουλη έπρεπε να πρωταγωνιστήσει. Θεωρούμε πως καταφέραμε το απόλυτο, κατακτώντας φέτος πρωτάθλημα και κύπελλο».

  • Ο οργανωτικός τομέας του συλλόγου και η δράση γενικά της διοίκησης πόσο συνέβαλε στις διακρίσεις που όλοι παρακολουθήσαμε, επιφυλάσσοντας ακόμη μεγαλύτερες ενδεχόμενες επιτυχίες;

«Το σωματείο έχει πολύ καλή οργάνωση και τούτο οφείλεται στη θέληση των ανθρώπων της διοίκησης, οι οποίοι αγαπούν την ομάδα, εργάζονται μεθοδικά και σχολαστικά, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του συλλόγου, καταφέρνοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστήσουν την ομάδα πρωταγωνίστρια του τοπικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Δείχνουν και εκείνοι με την όλη στάση και συμπεριφορά τους, να συμπάσχουν μαζί με τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, παρέχοντάς μας και εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, που σαφώς συντελούν στο θετικό αποτέλεσμα και τη γενική πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει ο σύλλογος».

  • Η πορεία γενικά της ομάδας όλη τη φετινή χρονιά υπήρξε ικανοποιητική και σε πόσο βαθμό, ακόμη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κάποιους σημαντικούς τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον επόμενο μεγάλο στόχο, ο οποίος είναι η άνοδος κατηγορίας μέσω αγώνων μπαράζ;

«Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα και αφορούν όλους, σαφώς τους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές και μάλιστα τους νεαρότερους σε ηλικία, οι οποίοι πρέπει να δουλεύουν εντατικά, νε επιμένουν και να δείχνουν θέληση και αποφασιστικότητα στο στόχο τον οποίο έθεσαν (ατομικό και συλλογικό).

Όσον αφορά την πορεία της ομάδας κατά τη φετινή χρονιά, με βάσει τα αποτελέσματα θεωρείται πετυχημένη. Ωστόσο με βάσει τη δουλειά και την ποιότητα που επιδείξαμε, θα μπορούσαμε να είχαμε διασφαλίσει πολύ νωρίτερα τον τίτλο του πρωταθλήματος, παίζοντας με λιγότερο άγχος. Αργήσαμε κάπως να βρούμε ρυθμό, όταν όμως το πετύχαμε, συνειδητοποιήσαμε παράλληλα πως η πρωτιά μας ανήκει και την επιδιώξαμε σταθερά και με τρόπο αποφασιστικό. Πολύ θετικό ήταν ότι κερδίσαμε στα κομβικά παιχνίδια με τις ανταγωνίστριες ομάδες, εκεί όπου η ομάδα μας έδειξε μέταλλο νικητή. Στους αγώνες μπαράζ θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φθάσουμε τη Δήμητρα Γιάννουλης ακόμη πιο ψηλά, οδηγώντας την στη Γ΄ Εθνική».

  • Οι φετινές επιτυχίες (πρωτάθλημα και κύπελλο) πρόσθεσαν κάτι περισσότερο στο ήδη υπάρχον αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, καθώς οι παίχτες ήταν εκείνοι που πρωταγωνίσθηκαν στην πορεία διεκδίκησης των τίτλων;

«Οι ποδοσφαιριστές απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τις όποιες ικανότητες έχουν, προσθέτοντας τόσο στην ατομική τους αξία αλλά και στην αξία του συλλόγου γενικότερα. Κάποιοι αποτελούν ήδη μεταγραφικό στόχο από μεγάλους επαγγελματικούς συλλόγους και αυτοί οι παίχτες είναι νεαρής κυρίως ηλικίας όπως ο Μπαρούτας, ο Σπανός, ο Μακανίκας, ο Παπαγεωργίου κ.α».

Θα μας δοθεί ασφαλώς και άλλη ευκαιρία να συζητήσουμε με το Γιάννη και το Βασίλη, έχοντας κι οι δυο πολύ δρόμο να διανύσουν στην προπονητική τους καριέρα, στην οποία προσωπικά και ολόψυχα εύχομαι να πετύχουν έτι περισσότερο. Δεν τους γνώρισα σαν ποδοσφαιριστές, καθότι απουσίαζα από τα δρώμενα του νομού για 30 περίπου χρόνια, πληροφορήθηκα ωστόσο ότι τους χαρακτήριζε ο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς, κάτι που και εγώ διέκρινα ευκρινώς στην καινούργια τους ιδιότητα, αυτή του προπονητή.

Καλή συνέχεια στην πορεία που χάραξαν και η οποία ξεκίνησε γι αυτούς με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς. Καλή επίσης επιτυχία τόσο από τον γράφοντα όσο και από το Athleticlarissa στη Δήμητρα Γιάννουλης, για άνοδο της ομάδας στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.
 

Γιώργος Μπαμπάλης