Βαθμολογία

To αεροπλάνο είχε αλλάξει πορεία

Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH370 από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο, όταν εξαφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τα ραντάρ.

Χθες ο στρατός της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία από τα ραντάρ του σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος-φάντασμα άλλαξε πορεία και κινήθηκε προς τα στενά της Μάλακα, πετώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία του τελευταίου στίγματός του σε χαμηλότερο ύψος. Η εξέλιξη βάζει ακόμα περισσότερο μυστήριο στην εξαφάνιση του αεροσκάφους. Η τοπική εφημερίδα «Μπερίτα Χαριάν» αναφέρει ότι ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Ροντζαλί Νταούντ, δήλωσε ότι τα ραντάρ έχουν «συλλάβει» το πολιτικό αεροσκάφος να πετά δυτικά του Πουλάου Περάκ και μάλιστα σε μικρό ύψος.

Αυτή η εξέλιξη στην ουσία αποκλείει το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής μηχανικής βλάβης ή της έκρηξης στον αέρα καθώς, όπως φαίνεται, το αεροσκάφος πετούσε τουλάχιστον πεντακόσια χιλιόμετρα μετά το τελευταίο στίγμα που κατέγραψαν τα ραντάρ της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Για ποιο λόγο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας ο πομπός του αεροσκάφους που μεταδίδει το σήμα του στον πύργο ελέγχου παραμένει άγνωστο και κάνει ακόμα πιο πυκνό το μυστήριο που περιβάλλει το συμβάν.

Ολα τα ενδεχόμενα για την τύχη του αεροσκάφους παραμένουν ανοικτά, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία διεξάγονται ενδελεχείς έλεγχοι στον κατάλογο του πληρώματος και των επιβατών προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος εκ των επιβαινόντων αντιμετώπιζε ψυχολογικά ή είχε προσωπικά προβλήματα που θα μπορούσαν να συνδέονται με την εξαφάνιση του Boeing B777-200ER.

Xθες, εξάλλου, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο επιβατών που είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με κλεμμένα διαβατήρια. Πρόκειται για δύο Ιρανούς, τον Ντελαβάρ Σαγέντ Μοχάμεντ Ρεζά, 29 ετών, που επρόκειτο να ζητήσει άσυλο στη Σουηδία και τον 19χρονο Πουρί Νουρ Μοχαμαντί, που ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία όπου τον περίμενε η μητέρα του. Ωστόσο η CIA δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν, δήλωσε ότι μελετώνται όλες οι «αναλήψεις ευθύνης αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι δύο άνθρωποι με κλεμμένα διαβατήρια κατάφεραν να περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Η Ιντερπόλ δημιούργησε τράπεζα δεδομένων με τα κλεμμένα και απολεσθέντα διαβατήρια το 2002 που σήμερα περιέχει πάνω από σαράντα εκατομμύρια ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι κυβερνήσεις μπορούν να τα ελέγχουν προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποπειρώνται να ταξιδέψουν παρανόμως. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ιντερπόλ, μόνο τρεις χώρες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελέγχουν συστηματικά τη βάση δεδομένων. Επανειλημμένως οι αμερικανικές αρχές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία ή την έλλειψη βούλησης των άλλων κρατών να αντιμετωπίσουν το θέμα των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πηγή: Reuters - Η Καθημερινή