Βαθμολογία

Ο «αρχιτέκτονας» του Τυρνάβου Άγγελος Διγκόζης στο athleticlarissa

Ο προπονητής της ΠΑΕ Τύρναβος 2005 Άγγελος Διγκόζης μιλάει στον συντάκτη του athleticlarissa Γιώργο Μπαμπάλη, συνοπτικά για την μακρά διαδρομή του σαν ποδοσφαιριστής, τη μετάβαση από τον κυρίως αγωνιστικό χώρο στα σημεία με τα σκέπαστρα (πάγκους) κοντά στις γραμμές του πλάγιου άουτ, αναφερόμενος  εκτενέστερα στην τωρινή του ομάδα τον Τύρναβο και εκθέτοντας κάποιες σκέψεις του για το ποδόσφαιρο, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό, το οποίο ανελλιπώς υπηρετεί από το 1988.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Γιώργο Μπαμπάλη 

Ο Άγγελος Διγκόζης γεννήθηκε στο Άνυδρο Πέλλας το 1974, ξεκινώντας το ποδόσφαιρο σε ηλικία 14 χρόνων από το Μακεδονικό Ανύδρου και μεταπηδώντας στη συνέχεια στον Άρη Προφήτη Ηλία. Το 1994 αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (Β΄ Εθνική) διαγράφοντας στη συνέχεια μια λαμπρή και πολυποίκιλη καριέρα σε 8 ομάδες της Α΄ Εθνικής (Βέροια, Καβάλα, ΟΦΗ, Άρη, Ιωνικό, ΑΕΛ, Ξάνθη και Πανσερραϊκό), παίζοντας ακόμη στην Αναγέννηση Καρδίτσας (Β΄ Εθνική), Νίκη Βόλου (Γ΄ Εθνική) και τερματίζοντας την αγωνιστική του δράση στον Οικονόμο Τσαριτσάνης, όπου συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής την περίοδο 2010-2011 και την άνοδο του επαρχιακού συλλόγου, για πρώτη φορά, στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Σύντομος σταθμός στην καριέρα του Μακεδόνα αθλητή υπήρξε και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας Κύπρου την περίοδο 2002 – 2003.

Κατά το διάστημα της αγωνιστικής του παρουσίας σαν ποδοσφαιριστής έλαβε μέρος σε 435 επίσημους αγώνες όλων των κατηγοριών, σημειώνοντας 42 γκολ.

Σημαντικές διακρίσεις στην καριέρα του ποδοσφαιριστή Διγκόζη υπήρξαν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής με την ΑΕΛ το 2005 και του κυπέλλου Ελλάδας το 2007, που συνοδεύτηκαν αντίστοιχα με εξόδους στην Ευρώπη (ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ και ΟΥΕΦΑ).  Επίσης η έξοδος στην Ευρώπη με την ομάδα του ΟΦΗ το 1999 και με τον Άρη το 2003.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε την περίοδο 2011-2012 εργαζόμενος σαν βοηθός προπονητή στον Πανθρακικό. Ακολούθησαν ο Τηλυκράτης Λευκάδας (2012), η Παναχαϊκή (2012 - 2013), αναλαμβάνοντας από το καλοκαίρι του 2013 την τεχνική ηγεσία της ΠΑΕ Τύρναβος 2005.

Η συζήτηση με τον Άγγελο Διγκόζη πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του καφέ Friends στη Γιάννουλη Λάρισας και παρατίθεται προς ανάγνωση με τη μορφή ερωταποκρίσεων:

Άγγελε, γνωριζόμαστε 4 χρόνια περίπου, από την περίοδο που ήσουν ποδοσφαιριστής στον Οικονόμο Τσαριτσάνης, σε ήξερα ωστόσο και σε θαύμαζα σαν παίχτη της ΑΕΛ, τότε που μετείχες και συνέβαλες μαζί με πολλούς ακόμη αξιόλογους ποδοσφαιριστές στην εκτόξευση της ομάδας της Λάρισας, οδηγώντας την ξανά στα σαλόνια της super league, που αποτελεί άλλωστε τη φυσική της θέση με βάση πάντα την ιστορία, την προσφορά στο χώρο και τη δυναμική του Λαρισινού συλλόγου. Με δεδομένο ότι και ο φίλαθλος κόσμος του νομού, έχει συνδέσει το όνομά σου με την ΑΕΛ, θα ήθελα αυτή να αποτελέσει την απαρχή της συζήτησής μας.

Η ΑΕΛ πρέπει να αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική. Χρειάζεται η μεγάλη επαγγελματική κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου να έχει στις τάξεις της ομάδες σαν την ΑΕΛ, πιστεύω δε και εύχομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα να τη δούμε να αγωνίζεται ξανά στη Super League. 

Υπάρχουν σίγουρα κάποια προβλήματα τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ωστόσο πως οι άνθρωποι που διοικούν το σύλλογο δεν πρέπει να σταθούν στα λάθη του χθες αλλά να κάνουν βήματα προς τα μπρος, κοιτάζοντας με πιο ορθολογιστικό τρόπο το σήμερα καθώς και το αύριο της Λάρισας, πιστεύοντας πως γρήγορα θα βρούνε τις λύσεις. 

Ποιούς θεωρείς σαν ποδοσφαιριστής τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη μακρόχρονη παρουσία σου στα γήπεδα και από τι χαρακτηρίζονται.

Με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς συνήψα το 1994 το πρώτο επαγγελματικό μου συμβόλαιο και το γεγονός αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά, στιγματίζοντας θετικά τη μετέπειτα ποδοσφαιρική μου πορεία. Με τον ΟΦΗ επίσης έκανα το μεγάλο ποδοσφαιρικό μου άλμα το 1999, καθώς χαρακτηρίζονταν τότε το Κρητικό σωματείο από εξαιρετική οργάνωση και συνέπεια σε όλους τους τομείς, αποτελώντας εκείνη την εποχή θέλγητρο και διακαή πόθο για πολλούς παίχτες να αγωνιστούν εκεί, θεωρώντας παράλληλα τον εαυτό μου τυχερό που θήτευσα σε κείνη την ομάδα. Ένα ακόμη γεγονός που συνδέθηκε θετικά με την παραμονή μου στο Ηράκλειο ήταν η δημιουργία οικογένειας και η γέννηση του γιού μου.

Άλλος σπουδαίος σταθμός στην καριέρα μου υπήρξε το πέρασμά μου από την ΑΕΛ, που συνδυάστηκε με την άνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική και την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.    

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο υπήρξε για σένα, εκτός από έκφραση αγάπης και χαράς για κάτι πολύ αρεστό, σαφώς και κατά κύριο λόγο επαγγελματική δραστηριότητα. Τι είναι αυτό που αποκόμισες από την παρουσία σου σαν ποδοσφαιριστής, τι απορρίπτεις και τι κρατάς δικό σου, νιώθοντας την ανάγκη και την υποχρέωση - θα έλεγα - να μεταδώσεις στους σημερινούς παίχτες σαν εμπειρία και δίδαγμα, που θα χρησιμεύσουν στη δική τους θέληση και διαδρομή στο συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο.

Γνώρισα πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους, δημιούργησα δεσμούς και φιλίες και στάθηκα στα πόδια μου επαγγελματικά, δημιουργώντας επί πλέον οικογένεια. Δεν θα ήθελα να απορρίψω κάτι από το ποδόσφαιρο γιατί κατέχει σημαντική θέση την καρδιά μου, θεωρώντας ότι είναι καταπληκτικό σαν άθλημα. Υπάρχουν ασφαλώς στο χώρο κάποιοι άνθρωποι  που τον μολύνουν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής μας και θεωρώ πως πρέπει να τους απομονώσουμε, ξεπερνώντας τον αρνητισμό που εκπέμπουν.

Οι παίχτες που υπηρετούν σήμερα το ποδόσφαιρο είναι στο σύνολό τους αξιόλογα και μορφωμένα παιδιά, στους οποίους πέρα από τις αγωνιστικές μου γνώσεις, προσπαθώ να περάσω την αγάπη που πρέπει να έχουν για το άθλημα, δείχνοντας επιμονή και υπομονή στην προσπάθεια που ξεκίνησαν και μέσα από την οποία θα κερδίσουν υγιείς γνωριμίες, σημαντικές εμπειρίες, θα γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό και θα δοθούν σε πολλούς ευκαιρίες να αναδείξουν τις  δυνατότητές τους για επαγγελματική συνέχεια.   

Φαίνεται πως σε έλκει η Θεσσαλία, καθώς θήτευσες στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στο Βόλο και στην Τσαριτσάνη, επιστρέφοντας μετά από κάποια χρόνια και πάλι στο νομό, με την ιδιότητα τούτη τη φορά του προπονητή του Τυρνάβου, σε μια ιστορική στιγμή για το σύλλογο, ο οποίος συμμετέχει ξανά σε πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής μετά από 46 χρόνια και σε μια μάλιστα ποδοσφαιρική περίοδο, που η μεγάλη ομάδα του νομού η ΑΕΛ αγωνίζεται σε μικρότερη κατηγορία, εκπροσωπώντας ο Τύρναβος το λαρισινό ποδόσφαιρο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Τι σε έφερε στον Τύρναβο και πως διαγράφεται η προοπτική σου με το σύλλογο.

Η Θεσσαλία αποπνέει θετική αύρα για μένα και την οικογένειά μου. Ένιωσα βολικά και οικεία στους συλλόγους από όπου πέρασα και αισθάνομαι πολύ τυχερός καθώς αγαπήθηκα από τον κόσμο και έτυχα ανάλογης εμπιστοσύνης και σεβασμού, στοιχεία για τα οποία αισθάνθηκα την ανάγκη και προσπάθησα να ανταποδώσω. Αρέσει τόσο σε μένα όσο και στους δικούς μου ανθρώπους ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος, θέλοντας να συνδυάσουμε εδώ διαβίωση και επαγγελματική δραστηριότητα. Ο Τύρναβος αποτέλεσε για μένα ιδανική ευκαιρία να εργαστώ σαν προπονητής, λόγω και της ύπαρξης του προέδρου κ. Βασίλη Μπρέζα, ο οποίος έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από την πρώτη μας επαφή, συζητώντας το περασμένο καλοκαίρι για συνεργασία και στήριξε την όλη προσπάθεια καθώς μου παρείχε όσες προϋποθέσεις χρειαζόμουν για να πραγματοποιήσω απερίσπαστος το έργο μου.

Τι είναι αυτό που διέκρινες πιο πολύ στο Τυρναβίτικο σωματείο, ποιοί οι στόχοι που θέσατε από την αρχή της φετινής χρονιάς και πόσο πλησιάσατε τους στόχους σας καθώς περάσαμε ήδη την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος, απομένοντας 3 παιχνίδια μέχρι το φινάλε και η ομάδα δείχνει μια αγωνιστική σταθερότητα τέτοια που δεν ξεπέρασε απλά το σκόπελο πρόσκρουσης στα επικίνδυνα βράχια, πλέοντας σε ήρεμα και γαλήνια νερά που διασφάλισαν τόσο την παραμονή της στην κατηγορία καθώς επίσης αυξάνουν την προοπτική για μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, διευρύνοντας τη βάση για ένα πιο στέρεο μελλοντικό οικοδόμημα. 

Βρήκα στον Τύρναβο ανθρώπους με μεγάλη όρεξη και συναίσθημα, οι οποίοι είναι πρωτίστως φίλοι μεταξύ τους, μια παρέα με κοινά γνωρίσματα και πιστεύω, που αγαπούν και νοιάζονται πολύ για το σύλλογο. Στους ανθρώπους της διοίκησης ενδιαφέρει ασφαλώς να έχει η ομάδα καλό αγωνιστικό πρόσωπο, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα και τούτο δεν μπορούσα να μην το λάβω πολύ σοβαρά υπ όψιν. Τους διακρίνει επί πλέον η συνέπεια και η νοικοκυροσύνη.

Ο Στόχος που τέθηκε από την αρχή της περιόδου ήταν η παραμονή στην κατηγορία μέσα από μια ανταγωνιστική παρουσία και σε ένα πρωτάθλημα που γνωρίζουμε όλοι  ότι απαρτίζεται από σπουδαίες και ιστορικές ομάδες πόλεων.

Είμαι πράγματι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα αγωνιστική μας παρουσία, θεωρώντας ότι παίξαμε όμορφο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, δίνοντας παράλληλα χρόνο συμμετοχής σε όλα τα παιδιά, κάτι το οποίο κρίνω ως πολύ σημαντικό. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια μέχρι το τέλος.

Παρότι νέος στο χώρο της προπονητικής, ποιά θεωρείς ως εχέγγυα και τι είδους εργαλεία χρειάζεται ένας τεχνικός, τα οποία διευκολύνουν την προσπάθεια και το έργο του.

Έναν τεχνικό πρέπει αρχικά να τον εμπιστεύεται η διοίκηση του σωματείου, να μην παρεμβαίνει στο έργο του και να αφήνει στον προπονητή απόλυτα ελεύθερο αγωνιστικό πεδίο, διευκολύνοντας τις όποιες του επιλογές. Επίσης να του παρέχονται κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις και το απαραίτητο υλικό και εξοπλισμός. Ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αξία του ανθρώπινου δυναμικού (ποδοσφαιριστών και γενικού αρχηγού), σε σημείο που να μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το φιλότιμό τους, απαλύνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα όποια προβλήματα προκύπτουν στο αγωνιστικό τμήμα. Θεωρώ πως στην περίπτωσή μου υπήρξαν ιδανικές προϋποθέσεις που με βοήθησαν και συνετέλεσαν στο να βγει ένα εξίσου θετικό αποτέλεσμα, προσβλέποντας σε ακόμη καλύτερη συνέχεια. 

Ο ρόλος και η συμβολή των συνεργατών για κάθε προπονητή είναι στοιχεία συνθετικά στο χτίσιμο μιας ομάδας και πόσο οι δικοί σου συνεργάτες βοήθησαν και βοηθούν στη δόμηση ενός ισχυρού και σταθερού αγωνιστικού τμήματος όπως  σαφώς είναι η ομάδα του Τυρνάβου.

Κάθε προπονητής χρειάζεται απαραίτητα καλούς και ικανούς συνεργάτες, έχοντας όλοι κοινό στόχο για να είναι εξίσου καλό και το αποτέλεσμα. Ο Κώστας Μαντζιώκας, ο Θανάσης Κουτσαφτίκης και ο Βαγγέλης Τσώτσας είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και άριστοι στα καθήκοντά τους, νιώθοντας πολύ τυχερός που έχω τέτοιους συνεργάτες. Θυμάμαι κάτι που σημάδεψε θετικά τον πρώτο μου καιρό σαν προπονητής με την ομάδα του Τυρνάβου, όταν ξεκινώντας τα φιλικά παιχνίδια και στα οποία δεν δείξαμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, με βάση τη δυναμική και το στόχο που είχαμε σαν ομάδα Β΄ Εθνικής, ο Κώστας με στήριξε απόλυτα λέγοντάς μου να μην απογοητεύομαι μόλις από τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς ο προγραμματισμός και το όλο στήσιμο απέβλεπε στο χτίσιμο μιας ομάδας δυνατής, με βάθος και συνέχεια στην πορεία του πρωταθλήματος και όχι σε κάτι εφήμερο που θα μας χαροποιούσε με βάσει τις φιλικές νίκες. Αποδείχθηκε πως είχε δίκαιο. 

Είσαι γενικά ευχαριστημένος από τους παίχτες σου, τι νομίζεις πως χρειάζεται και σε ποιο βαθμό να γίνει περισσότερο ώστε να καταστούν καλύτεροι και πιο αποδοτικοί.

Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος που στην πρώτη μου ουσιαστικά ολοκληρωμένη χρονική περίοδο σαν προπονητής, είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τέτοιους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συνδυάζουν άριστο χαρακτήρα με πολύ καλή παιχτική ικανότητα, θέλοντας δημόσια να τους ευχαριστήσω για το ήθος, την εργατικότητα και την αφοσίωση που επέδειξαν, όντας σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο που όλοι μαζί θέσαμε από την αρχή της χρονιάς. Δίνανε και την ψυχή τους (όσες φορές τους το ζήτησα) και για το λόγο αυτό είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος.

Πώς κρίνεις την παρουσία των ντόπιων φιλάθλων καθώς και του Λαρισαϊκού κοινού γενικότερα. Επηρεάζει η παρουσία του κόσμου και πόσο συμβάλει στην αγωνιστική απόδοση καθώς και την ψυχολογική ανάταση των παιχτών.     

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους που με την παρουσία τους τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια, βοήθησαν αρκετά στην αγωνιστική μας προσπάθεια. Με το γεγονός πως έχουμε διαγράψει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και έδρα μας είναι το ιστορικό στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας, περίμενα με βάσει αυτό ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου στα εντός έδρας παιχνίδια, πιστεύοντας ωστόσο και προσδοκώντας να το πετύχουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον.

Σε τι συνίστανται οι κοντινές καθώς και οι πιο μακρινές σου σκέψεις, όσον αφορά το ποδοσφαιρικό προπονητικό σου μέλλον.

Στα κοντινά μου πλάνα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη τελική βαθμολογική κατάταξη της ομάδας από τα 3 εναπομείναντα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Μετά τη λήξη της σεζόν θα συζητήσουμε με τον κ Μπρέζα για τη νέα χρονιά. Είμαι από την πλευρά μου απόλυτα ευχαριστημένος για τη φετινή μας συνεργασία και εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί και του χρόνου. 

Πως βλέπεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού. Υπάρχουν ταλέντα στα σωματεία της Λάρισας και πως αξιοποιούνται αυτά.

Ασφαλώς και υπάρχουν ταλέντα στο νομό, έχοντας χρέος όσοι ασχολούμαστε θεσμικά με το άθλημα να τα αναζητήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Προσωπικά επεδίωξα και κατάφερα να παρακολουθήσω αρκετά παιχνίδια των τοπικών πρωταθλημάτων, όταν και όσο ο χρόνος μου το επέτρεψε. Θα αναζητήσουμε σαν ΠΑΕ από τα σωματεία του νομού παίχτες ικανούς, με όρεξη και θέληση για δουλειά, για να τους εντάξουμε στην 1η και στη 2η ομάδα του Τυρνάβου, καθώς επίσης σκοπεύουμε να προωθήσουμε στην αντρική ομάδα ικανά παιδιά που εντοπίσαμε στη U 19, κάτι που κάναμε και εφέτος, αναφέροντας εδώ τις περιπτώσεις των Λίταινα, Παπαχρήστου και Δημολιού. Το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο νομό Λάρισας είναι πολύ υψηλό.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις στη συζήτηση που κάναμε, θεωρώντας από την πλευρά μου πως καλύψαμε ένα αρκετά μεγάλο και ευρύ φάσμα με σκέψεις και απόψεις σου γύρω από το ποδόσφαιρο.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ΠΑΕ Τύρναβος 2005, από τον πρόεδρο μέχρι και τον φροντιστή της ομάδας κ. Ζήση Τσιάλτα, για την αμέριστη βοήθεια που έδωσαν σε μένα και τους συνεργάτες μου καθώς και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν  καθ’ όλη τη χρονιά, συμβάλλοντας απόλυτα και θετικά στην πετυχημένη μας αγωνιστική και όχι μόνο πορεία. Πρωταγωνιστές αυτής της πορείας είναι σίγουρα οι ποδοσφαιριστές, στους οποίους ανήκουν ξεχωριστά συγχαρητήρια.

*** Μια συζήτηση ποδοσφαιρικού περιεχομένου με τον Άγγελο Διγκόζη σαφώς και δεν τελειώνει με λιγότερα ή περισσότερα λόγια αποτυπωμένα στις σειρές ενός γραπτού κειμένου, όσο κι αν θεωρήσαμε αμφότεροι πως καλύψαμε αρκετά θέματα στον περιορισμένο χρόνο ανταλλαγής απόψεων σε φιλικό δημόσιο χώρο.

Ο Άγγελος έχει δρόμο μακρύ να διαγράψει στον ποδοσφαιρικό ορίζοντα, ανοίγοντας με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις τα φτερά του και πετώντας σε ελεγχόμενο ύψος τέτοιο που θα τον οδηγήσει σε ασφαλή προορισμό. Εύχομαι τόσο στον ίδιο όσο και στη φίλη ομάδα του Τυρνάβου «καλή συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες».