Βαθμολογία

Η Τσαριτσάνη γιόρτασε την ορθοδοξία και τον Κωνσταντίνο Οικονόμο

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε και εφέτος στην Τσαριτσάνη η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία συνδυάζεται κάθε χρόνο με το μνημόσυνο του άξιου τέκνου της κωμόπολης και υπέρμαχου της ορθοδοξίας Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων.

Του Γιώργου Μπαμπάλη 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων υπήρξε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Ελασσόνας και Τσαριτσάνης κ Βασιλείου και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας  και οι ιερείς της κωμόπολης.

Σε περίοπτη θέση στο ναό υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που φυλάσσονται μέχρι σήμερα σε ειδικό χώρο.

Μετά τον εορτασμό στην εκκλησία ακολούθησε δεξίωση των επισήμων και του κοινού στο ιστορικό γυμνάσιο της κωμόπολης που φέρει την ονομασία ‘’ Οικονόμειος Σχολή’’ και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου με τη φροντίδα και τη φιλοξενία του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης πραγματοποιήθηκε το 3ο χορευτικό αντάμωμα, συμμετέχοντας 12 χορευτικές ομάδες από διάφορα μέρη της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξ. Χαρακόπουλος, ο βουλευτής του νομού Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος με τους αντιδημάρχους Μ. Βαρσάμη, Γ. Δραγατσίκη, Γ. Νάνο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θ. Λιάπη,  ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Παιδής, ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαριτσάνης Αχ. Μητσιμπόνας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Ηρ. Λιόλιος και Ν. Ευαγγέλου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελ. Μουλτσιάς, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Για την πτυχή της ζωής και της πολύπλευρης δράσης του τιμώμενου πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Οικονόμου, απηύθυνε λόγο στο εκκλησίασμα ο εκπαιδευτικός κ Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, αναφερόμενος διεξοδικά στον δεινό ιεροκήρυκα, τον πολυγραφότατο, τον σοφό κληρικό και ρήτορα που τίμησε τον Χριστό και την Ελλάδα και ο οποίος διακρίθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης για το θάρρος, την παρρησία και τη φιλομάθειά του, περιοδεύοντας και κηρύσσοντας σε όλη την Ευρώπη, τυχών ο ίδιος από την πατρίδα της αναγνώρισης των υπηρεσιών του προς αυτή.

Το πανηγυρικό διήμερο έκλεισε με την καθιερωμένη υποδοχή της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, η οποία μεταφέρθηκε από το φερώνυμο μοναστήρι της Ελασσόνας στον μητροπολιτικό ναό της Τσαριτσάνης, τη συνοδεία πλήθους πιστών, που λόγω του βροχερού καιρού η μεταφορά έγινε με οχήματα και όχι πεζή, όπως συνηθίζεται.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από τις εκδηλώσεις της Τσαριτσάνης η διοίκηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου «ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ» στη μνήμη του οποίου αυτές ήταν αφιερωμένες.