Η μόνιμη κόπωση κερδίσει διαρκώς έδαφος με πολλούς να αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος, αφού αποφεύγουν τα ξενύχτια και προσέχουν τη διατροφή τους. Ωστόσο τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να προέρχονται από καθημερινά πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Οι πιο συνηθισμένες «άγνωστες» αιτίες που κάνουν τον οργανισμό να σέρνεται είναι:
1. Αφυδάτωση
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση The Journal of Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που δεν αναπληρώνουν τουλάχιστον το 1,5% του σωματικού τους βάρους σε νερό εκδηλώνουν συχνές εναλλαγές στη διάθεσή τους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου στην περιοχή που ρυθμίζει τα επίπεδα ενυδάτωσης και τη θερμοκρασία του σώματος αποστέλλουν τα αντίστοιχα σήματα στον υπόλοιπο εγκέφαλο ώστε να υποδείξουν την ανάγκη για νερό.
2. Έλλειψη βιταμίνης Β12
Ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 ώστε να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και να διατηρήσει την καλή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της βιταμίνης μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα κι έτσι εκδηλώνεται έντονη υπνηλία. Η βιταμίνη υπάρχει μόνο στα ζωικά προϊόντα κι έτσι οι ειδικοί συνιστούν στους χορτοφάγους να λαμβάνουν αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής.
3. Υπερβολικό στρες
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ορμόνη του στρες κορτιζόλη είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και μειώνεται τις βραδινές ώρες. Έτσι, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό ρυθμό στη ζωή μας και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, το χρόνιο στρες απορυθμίζει αυτό το φυσιολογικό μοτίβο. Εάν το σώμα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να παραμένουν υψηλά ακόμη και το βράδυ κι έτσι δεν απολαμβάνουμε ήσυχο και χαλαρωτικό ύπνο. Αντιθέτως, η παραγωγή κορτιζόλης μπορεί να μειωθεί δραστικά κι έτσι να «υπνοβατούμε» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4. Καρδιοπάθεια
Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Heart & Lung έδειξε ότι το 50% των γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα κόπωσης μία εβδομάδα πριν. Η απόφραξη των αρτηριών και οι αδύναμοι καρδιακοί μύες περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι οι μύες και οι ιστοί δε λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο ώστε να λειτουργήσουν σωστά.
5. Πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου
Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της αναιμίας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, το οξυγόνο δε μεταφέρεται αποτελεσματικά σε ολόκληρο το σώμα. Από την άλλη όμως, οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου μπορεί να εξουθενώσουν τον οργανισμό μας. Το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ενέργεια για να απαλλαγεί από τον περιττό σίδηρο κι έτσι δε μας μένει «καύσιμο» για την υπόλοιπη ημέρα.
6. Αποχή από τη σωματική άσκηση
Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το χρόνιο στρες, η καθιστική ζωή μας στερεί την πολύτιμη ενέργεια που χρειαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Μια μέρα γεμάτη στρες κάνει το σώμα να πλημμυρίζει κορτιζόλη. Η γυμναστική μας βοηθά να απελευθερώσουμε αυτή τη συσσωρευμένη ένταση και να ανανεωθούμε.
7. Λοίμωξη του ουροποιητικού
Η κόπωση είναι ένα συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης του ουροποιητικού. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ένας φυσικός μηχανισμός αντίδρασης που μας παροτρύνει να ξεκουραστούμε και ώστε να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Πηγή: iefimerida.gr