Βαθμολογία

Κοιτάζουμε το κινητό 150 φορές την ημέρα!

Στις περίπου 16 ώρες που παραμένει καθημερινά ανοιχτό ένα «έξυπνο κινητό» τηλέφωνο (smartphone) ο χρήστης του το κοιτάζει, κατά μέσο όρο, περίπου 150 φορές!

Η κινητή ευρυζωνικότητα, μέσω της οποίας περνά καθημερινά πλέον στους χρήστες μεγάλος όγκος δεδομένων και πληροφοριών, εκτιμάται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των οικονομιών των τεχνολογικά προηγμένων χωρών κατά 7,4 μονάδες, έναντι περίπου 2,5 μονάδων που είναι η αντίστοιχη συμβολή των σταθερών δικτύων!

Η σημασία της αξιοποίησης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενιάς (NGN) και γενικότερα των ψηφιακών τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας του διήμερου συνεδρίου με τίτλο: «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των δικτύων επόμενης γενιάς: ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη» (Speeding-up NGN Ubiquity: a pillar for digital growth).

Το συνέδριο διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η επιτάχυνση της ευρυζωνικότητας πρέπει να βρίσκεται πανταχού παρούσα», ήταν χαρακτηριστικά η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ITU, κ. Χουλίν Ζάο. Βιώνουμε, πρόσθεσε, μια επιθετική αύξηση της επικοινωνίας των δεδομένων. Ηδη, οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2013 έφτασαν τα 6,8 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που είναι συνδεδεμένοι με το Ιντερνετ έφτασαν τα 2,7 δισεκ., ενώ περίπου 4,5 δισεκ. παραμένουν ακόμα χωρίς δικτύωση σε υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάο, η Ευρώπη βρίσκεται πιο μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στον τομέα της δικτύωσης, καθώς η διείσδυση της ευρυζωνικότητας αγγίζει το 67,5% του πληθυσμού της, ενώ οχτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν τους περισσότερους χρήστες Ιντερνετ διεθνώς.

Όπως ο ίδιος τόνισε, βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου χρειάζονται επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, αλλά και συντονισμένες προσπάθειες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση -σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα- της αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου με περιοχή ευθύνης την ψηφιακή ατζέντα, Νέλι Κρόες, η οποία έκανε λόγο για τη δυνατότητα που έχει το Διαδίκτυο να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια πέντε νέες θέσεις εργασίας για κάθε δύο που χάνονται.

Η κ. Κρόες, όπως και άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμειναν στο θέμα της ενίσχυσης των υποδομών νέας γενιάς και τη δημιουργία μίας "διαδικτυωμένης ηπείρου" μέχρι το 2020, όπως και στο θέμα της δημιουργίας μίας ενιαίας τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Μάλιστα, η κ. Κρόες επανέλαβε τη διαπίστωση ότι η ενιαία τηλεπικοινωνιακή αγορά θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,9%, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 110 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο ρόλος του Ιντερνετ στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας είναι αυτός που οδηγεί και το υπουργείο Υποδομών να «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε στις 20 Απριλίου να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικότητας προκειμένου να μειωθούν σημαντικά και τα κόστη του Δημοσίο. Το σχέδιο, όπως ανέφερε η κ. Ιωάννα Σαμπράκου, διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαου Δασκαλάκη, θα δώσει έμφαση και σε δράσεις για την ενίσχυση και υποστήριξη της ζήτησης για υπηρεσίες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αρκετές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι το έργο για την ολοκλήρωση των μητροπολιτικών δακτυλίων σε 48 πόλεις και 3700 σημεία ενδιαφέροντος με τα εθνικά δίκτυα, το έργο για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περίπου 6000 απομακρυσμένες ("λευκές") περιοχές της χώρας. Σημειώνεται, ότι όσον αφορά το τελευταίο έργο, το οποίο αποκαλείται και rural broadband (αγροτικό Ιντερνετ), χθες έγινε γνωστό ότι δόθηκε νέα παράταση για την υποβολή προσφορών (από τις 19/2/2014 για τις 28/2/2014).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ