Βαθμολογία

Πιο γηρασμένο το δέρμα των καπνιστών

Οι καπνιστές αποκτούν ταχύτερα σακούλες κάτω από τα μάτια αλλά και ρυτίδες γύρω από τα χείλη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, όπως επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη σε ταυτόσημα δίδυμα.

Πιο γηρασμένοι οι καπνιστές

Ανεξάρτητοι κριτές που δεν γνώριζαν ποιο από τα δύο δίδυμα αδέλφια κάπνιζε, ανέφεραν ότι ο καπνιστής φαινόταν πιο γηρασμένος το 57% των φορών. Μάλιστα το μοτίβο αυτό φάνηκε να ισχύει όταν και τα δύο δίδυμα αδέλφια ήταν καπνιστές αλλά το ένα από τα δύο κάπνιζε πολύ περισσότερα χρόνια από το άλλο.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από μελέτη φωτογραφιών 79 ζευγών ταυτοσήμων διδύμων που ελήφθησαν στο Φεστιβάλ Διδύμων στο Τουίσνμπεργκ του Οχάιο.

Ο δρ Μπάμαν Γκιγιούρον από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κλίβελαντ και οι συνεργάτες του έδειξαν αυτές τις φωτογραφίες σε τρεις εκπαιδευμένους κριτές και στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τις ρυτίδες του κάθε ατόμου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Οι δίδυμοι βρίσκονταν στα τέλη της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους κατά μέσο όρο – περίπου τα τρία τέταρτα εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Περισσότερες ρυτίδες

Σαρανταπέντε ζεύγη διδύμων περιελάμβαναν έναν καπνιστή και έναν μη καπνιστή. Όπως φάνηκε, οι καπνιστές έτειναν να έχουν περισσότερες ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι διαφορές αυτές ήταν συχνά μικρές. Για παράδειγμα σε κλίμακα από το 0 ως το 3 – όπου 0 μεταφραζόταν σε καθόλου ρυτίδες και 3 πολλές ρυτίδες – οι ρυτίδες στο επάνω μέρος του βλεφάρου βαθμολογήθηκαν με 1,56 στους καπνιστές και 1,51 στους μη καπνιστές. Το διπλοσάγονο βαθμολογήθηκε με 1 στους καπνιστές και 0,93 στους μη καπνιστές κατά μέσο όρο. Δεν εμφανίστηκαν διαφορές σε ό,τι αφορούσε το πόδι της χήνας (η περιοχή στις εξωτερικές άκρες των ματιών όπου παρουσιάζονται συχνά πολύ νωρίς ρυτίδες) αλλά και το μέτωπο.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος όπως η χρήση αντηλιακού, το αλκοόλ αλλά και το στρες και είδαν ότι βρίσκονταν περίπου στα ίδια επίπεδα μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

Τα χρόνια (του καπνίσματος) μετράνε

Από τα υπόλοιπα 34 ζεύγη διδύμων, ο ένας κάπνιζε επί 13 περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον άλλον. Η σύγκριση έδειξε ότι εκείνοι που κάπνιζαν για περισσότερα χρόνια εμφάνιζαν πιο έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια και περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα χείλη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Plastic and Reconstructive Surgery».

«Εκτός από το να ‘χαρίζει’ καρκίνο του πνεύμονα, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, το κάπνισμα κάνει τον άνθρωπο να δείχνει γέρος» σχολίασε η δρ Ελίζαμπεθ Τάντζι, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον και στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για τη Χειρουργική Δέρματος με Λέιζερ που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Από την πλευρά του ο δρ Αλαν Μπόιντ, δερματολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει όλα αυτά που πιστεύαμε. Συνήθως μπορώ να αναγνωρίσω έναν καπνιστή στην άλλη πλευρά του δωματίου εξαιτίας των αλλαγών που ‘αποτυπώνονται’ στο δέρμα του προσώπου του λόγω του καπνίσματος».

Πηγή: shootandgoal.com