Βαθμολογία

Κηπουρική για μακροζωία

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία δεν ασκούνται σωματικά μπορούν να κερδίσουν υγεία και πολύτιμα χρόνια ζωής, φτιάχνοντας τον κήπο και το σπίτι τους, υποστηρίζει νέα σουηδική μελέτη.

Όπως αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine», ενασχολήσεις εντός του σπιτιού ικανές να «σηκώσουν» τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από τον καναπέ προσφέρουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία τους, χαρίζοντάς τους προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα νέα ευρήματα

Στη 12ετή μελέτη των σουηδών επιστημόνων, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις συνολικά 4.232 ατόμων και ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων που αντιμετώπιζαν αυτά.

Μελετώντας διάφορες ηλικιακές ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που ακολουθούσαν περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, την καθιστική ζωή. Προχώρησαν λοιπόν στην καταγραφή του χρόνου που αφιέρωναν στην ξεκούρασή τους και σε διαφόρες δραστηριότητες στον χώρο του σπιτιού – π.χ. εσωτερικές ή εξωτερικές επισκευές, επισκευή ή το πλύσιμο αυτοκινήτου, κηπουρικές εργασίες, κυνήγι κ.ά.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν δραστήρια καθημερινότητα αντιμετώπιζαν τον μικρότερο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Ακόμη και όσοι ακολουθούσαν μια ζωή χωρίς σωματική άσκηση άλλου τύπου, απελάμβαναν τα ευεργετικά της οφέλη όταν εμπλέκονταν ενεργά σε εργασίες όπως η κηπουρική ή η ενασχόληση με οικιακές εργασίες. Αντίθετα, όσοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα εξέθεταν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστήρια καθημερινότητα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου κατά 27% και θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά 30%.

«Μια γενικά δραστήρια καθημερινότητα φάνηκε να συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία και την μακροζωία σε ενήλικους μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν ασκούνταν σωματικά ή όχι» εξηγούν οι σουηδοί ερευνητές.

Οι ειδικοί έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι η καθιστική ζωή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές ως προς τη διαδικασία παραγωγής των ορμονών στον μυϊκό ιστό.

Πηγή: tovima.gr