Βαθμολογία

Γιώργος Καμάκας: Αετός Μακρυχωρίου σημαίνει καλό ποδόσφαιρο

Ο προπονητής του Αετού Μακρυχωρίου, κύριος Γιώργος Καμάκας, φιλοξενήθηκε στα στούντιο του Best fm 93.9 και στην εκπομπή των Χρήστου Γκατζούλη και Θάνου Αναστασίου «Στα Δίχτυα της Λάρισας», όπου και είχε την ευκαιρία να μιλήσει σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού μας, αλλά και για την ομάδα του. Αναλυτικά η συζήτηση:

Πως εξελίχθηκε το παιχνίδι απέναντι στην Δήμητρα Γιάννουλης; «Πριν τον αγώνα και με βάση το προηγούμενο νικηφόρο αποτέλεσμα, κάναμε σκέψεις ακόμα και για νίκη. Η Δήμητρα είναι η πιο ποιοτική ομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχωρίζει και θα ανέβει τρένο. Το πρώτο ημίχρονο, άνηκε εξ’ ολοκλήρου στην ομάδα της Γιάννουλης, αλλά στο δεύτερο, μπήκαμε καλύτερα στο γήπεδο και θα μπορούσαμε να πάρουμε το παιχνίδι. Τελειώνοντας το ματς ήμασταν ικανοποιημένοι με τον βαθμό».

Ποιος ο στόχος της ομάδας; «Γνωριζόμουν εδώ και χρόνια με τα παιδιά της διοίκησης και ήξερα τι σημαίνει Αετός Μακρυχωρίου. Αετός Μακρυχωρίου σημαίνει καλό ποδόσφαιρο. Αυτές είναι οι προσδοκίες του κόσμου. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και να μπουν στην ομάδα».

Υπάρχει πίεση από τον κόσμο; «Όποιος πει ότι δεν υπάρχει, θα λέει ψέματα. Όλα όμως κρίνονται από το αποτέλεσμα στο τέλος. Επειδή έρχεται αυτήν η πίεση, εμείς οι προπονητές είμαστε χαλαροί πριν τον αγώνα αλλά εκείνη την ώρα έρχεται το άγχος».

Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας ενός προπονητή της κατηγορίας; «Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, στον Αετό είναι ιδανικές. Η διοίκηση αποτελείται από ανθρώπους που ξέρουν από ποδόσφαιρο. Οι γηπεδικές συνθήκες είναι άριστες. Στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις πάντα υπάρχει κόσμος και μας στηρίζει. Αυτό που αλλάζει και κάνει την διαφορά κάθε χρονιά είναι το ρόστερ. Εγώ είμαι ικανοποιημένος με το ρόστερ που έχουμε. Είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχή με παίκτες που δεν ήταν έτοιμοι για αυτό είχαμε τα σκαμπανεβάσματα».

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί το αποτέλεσμα, αλλά να πάρουν και οι νέοι ποδοσφαιριστές εμπειρίες; «Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν γίνεται να αξιοποιηθούν όλοι οι νέοι παίκτες. Αν βάλουμε όλους τους νέους παίκτες αυτό θα είναι εις βάρος της ομάδας. Ο βασικός κορμός πρέπει να αποτελείται από πέντε έως εφτά ποδοσφαιριστές, ούτως ώστε οι νεαροί που θα μπουν να έχουν στηρίγματα».  

Σε σχέση με την περσινή χρονιά, τι διαφορές υπάρχουν; «Πέρυσι σαφέστατα, υπήρχε ο Μαχητής, που είναι πολύ ποιοτική ομάδα. Μέχρι και φέτος, ο βασικός κορμός της ομάδας έχει μείνει. Πέρυσι έκανε ο Μαχητής την διαφορά, αλλά φέτος δεν υπάρχει φαβορί. Στην αρχή είχα ξεχωρίσει μια πεντάδα ομάδων. Από κει και πέρα, μια νίκη ή μια ήττα μπορεί να κάνει την διαφορά. Εννοείται ότι η ομάδα της Χάλκης είναι η ευχάριστη έκπληξη για φέτος. Για μένα, φαβορί είναι η ομάδα της Γιάννουλης. Ο Φαλανιακός, πρέπει να αποδεικνύει κάθε αγωνιστική το ότι είναι καλή ομάδα και έχει καλούς παίκτες».

Ποια η γνώμη σας για το ότι τα παιχνίδια των τοπικών, που μερικές φορές συμπίπτουν με τα παιχνίδια της ΑΕΛ; «Γνωρίζω ότι η Ένωση κάνει ότι μπορεί για να μην συμπίπτουν τα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, η ΕΠΣΛ είναι υποχρεωμένη να βγάζει το πρόγραμμα, ούτως ώστε η Α’ και η Α1’ να παίζουν αντίθετη μέρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σκέψη κάποια παιχνίδια να μπουν σε διαφορετική ημερομηνία. Η Ένωση θα μπορούσε να καθορίζει κάτι τέτοιο, ποια παιχνίδια θα γίνονται Σάββατο και ποια θα γίνονται την Κυριακή».

Τι πρέπει να βελτιωθεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; «Εμείς σαν νομός πρέπει να είμαστε ευτυχείς. Έχουμε από τα καλύτερα γήπεδα και αρκετά ταλέντα. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει ανταγωνισμός και στους παίκτες και στους προπονητές. Φυσικά, οι διοικήσεις είναι πάνω από όλα. Αυτοί επιλέγουν ρόστερ και προπονητές».

Ποια η άποψή σας σχετικά με τις ακαδημίες; «Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Μικτές τα τελευταία 20 χρόνια έχουν την πρωτιά στην Θεσσαλία και στους γύρω νομούς. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε, γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δουλεύουνε. Κάθε χωριό και κάθε ομάδα, είναι από μόνη της μια ακαδημία. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν φτάσαμε σε σημείο να ζυμώσουμε προτάσεις».

Πως γίνεται η κατάλληλη διαχείριση στα νέα παιδιά των ακαδημιών; «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουμε και στις αντρικές ομάδες. Σίγουρα, φταίμε κι εμείς οι προπονητές για κάποια πράματα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να παίξουν όλα τα παιδιά. Βέβαια, ξέρω πολλές ομάδες, που ούτε καν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και βάζουν όλους τους νεαρούς να παίξουν. Αυτό όμως που φταίει για εμένα, δεν είναι η αξιοποίηση, αλλά η προπόνηση. Έχει έρθει έγγραφο από το εξωτερικό, που λέει ότι μέχρι τα 12 οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι μια χαρά. Από 12 μέχρι 16 όμως έγραφε ότι χαλάει το θέμα, λόγω της ποιότητας της προπόνησης. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι».

Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο για την Γ’ Εθνική; «Αυτήν η Γ’ Εθνική, αφού θέλουν να την λένε έτσι, είναι η καλύτερη Δ’ Εθνική που έχουμε δει ποτέ. Γ’ Εθνική δεν είναι σε καμιά περίπτωση. Όλες οι ομάδες από το τοπικό, έχουν βγει από την διαδικασία των μπαράζ. Δυστυχώς για κάποιες ομάδες που έπεσαν από την Β’ Εθνική βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία, όπως επίσης δυστυχώς για την ΑΕΛ».

Τις έχεις δει τις ομάδες του Νομού μας; «Η ΑΕΛ, σίγουρα είναι επαγγελματική ομάδα και είναι απλά θέμα χρόνου να ανέβει. Από εκεί και πέρα, οι άλλες ομάδες έφτιαξαν το ρόστερ τους και επωφελήθηκαν από το ότι είχαν καιρό για προετοιμασία μπροστά τους. Το πιο δύσκολο έργο το έχει η ομάδα του Πυργετού, που έχει νεανικό ρόστερ. Επιτυχία, για εμένα, είναι να παραμείνουν όλες οι ομάδες στην κατηγορία».

Πόσες εμπειρίες έχετε πάρει είτε από την ΑΕΛ, είτε από τις άλλες ομάδες; «Το ότι κατάφερε τότε η ΑΕΛ να ανέβει στην Β’ Εθνική, ήταν επιτυχία. Υπήρχε κόσμος, που διψούσε για ποδόσφαιρο και γέμιζε το γήπεδο. Το ξεκίνημα για την ΑΕΛ, ήταν εκείνη η χρονιά και η σωτηρία της ο κύριος Σωτηρούλης, που έχασε πολλά για να πετύχει η ομάδα τον στόχο της. Από εκεί και πέρα, δεν ξεχωρίζω το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στόχος μου στην προπονητική, είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν με πήραν τα χρόνια και δεν υπάρχει και τέτοιο θέμα».