Βαθμολογία

Πώς «χτυπά» το χάι-τεκ άγχος

Γιατί το κινητό τηλέφωνο και το Διαδίκτυο προκαλούν στρες; Πολύ απλά διότι είμαστε εξαρτημένοι από αυτά. Τα smartphones έχουν γίνει προέκταση του χεριού εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι, εκτός από το να κάνουν συνδιαλέξεις, τα χρησιμοποιούν για να παίξουν παιχνίδια, να σερφάρουν στο Ιντερνετ και να μπουν στο facebook και στο twitter όπου κι αν βρίσκονται: στο σπίτι, στη δουλειά, στον δρόμο, ακόμη και στις διακοπές.

Για πολλούς κατόχους έξυπνων κινητών τηλεφώνων η επαφή με τη συσκευή τους ξεκινά την ώρα που ανοίγουν τα μάτια τους. Τέσσερις στους δέκα χρήστες πιάνουν στα χέρια το κινητό τους πριν σηκωθούν από το κρεβάτι για να νιφτούν! Επιπλέον, το 65% των χρηστών κοιμάται με το κινητό στο κρεβάτι, όπως κατέδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Pew Research Center. Σύμφωνα με την Ericsson, επτά στους δέκα ανθρώπους χρησιμοποιούν το κινητό κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων (στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, στο τρένο κ.λπ.).

Το φαινόμενο ενδημεί και στη χώρα μας και, μάλιστα, εμφανίζεται σε πολύ μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με την έρευνα EU NET ADB, πολλά Ελληνόπουλα παρουσιάζουν συμπεριφορές εξάρτησης από το Διαδίκτυο: ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, σερφάρουν όλη την ώρα στα κοινωνικά δίκτυα, παίζουν βιντεοπαιχνίδια και κάνουν chatting μέχρι... τελικής πτώσεως. Το 1,7% των εφήβων ηλικίας 15 και 16 ετών στην Ελλάδα είναι εθισμένο στο Ιντερνετ, ενώ το 11% παρουσιάζει συμπεριφορές που βρίσκονται στα όρια της εξάρτησης. Ως συμπεριφορά εξάρτησης ορίζεται η απώλεια ελέγχου: τα παιδιά ξεχνιούνται μπροστά στον υπολογιστή ή στο κινητό, με αποτέλεσμα να παραμελούν τα μαθήματά τους, να ξεχνούν να φάνε ή να πάνε στην τουαλέτα και να μη βλέπουν τους φίλους τους (αφού, άλλωστε, τους... μιλάνε στο facebook ή στο Skype).

Εξαρτημένοι από το κινητό

Η υπερβολική χρήση - σε βαθμό εξάρτησης - των κινητών τηλεφώνων έχει προκαλέσει την εμφάνιση μιας νέας «νόσου» που ονομάστηκε nomophobia (εκ του no mobile phone phobia, ελληνιστί φοβία της απουσίας κινητού τηλεφώνου). Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο ή αν τρέμετε στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία, τότε πιθανότατα πάσχετε από την καινούργια φοβία. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, το 66% των Βρετανών φοβάται ότι θα χάσει το κινητό του. Τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι τα εξής: αδυνατείτε να κλείσετε το κινητό σας, ελέγχετε μανιωδώς για νέες ειδοποιήσεις, μηνύματα, e-mail και αναπάντητες κλήσεις, έχετε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με τον φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία και δεν πηγαίνετε πουθενά (ούτε μέχρι το μπάνιο!) χωρίς αυτό. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών με ποσοστό 68%.

Το στρες του facebook

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πανταχού παρόντα: περισσότεροι από 3,9 εκατ. Ελληνες έχουν λογαριασμό στο facebook, ενώ και το twitter (για τη χρήση του οποίου δεν υπάρχουν στοιχεία) παρουσιάζει θεαματική διείσδυση. Ωστόσο, η ενασχόληση με τα social media εγκυμονεί κινδύνους: ένας από αυτούς είναι το άγχος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ του Εδιμβούργου, αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από «σοβαρό άγχος το οποίο σχετίζεται με το facebook». Το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο το κάνει να αισθάνεται «ανήσυχο», ενώ το 32% αισθάνεται «ένοχο» επειδή στο παρελθόν απέρριψε αιτήματα φιλίας! Αρκετοί δήλωσαν ότι το ενδεχόμενο να διαγράψουν το προφίλ τους στο facebook τους προκαλεί άγχος, επειδή φοβούνται ότι έτσι θα χάσουν σημαντικές εξελίξεις ή ότι θα προσβάλουν τους φίλους τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι χρήστες έχουν πολλές επαφές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι στρεσαρισμένοι, καθώς πιέζονται ασυναίσθητα να κάνουν διαρκώς ενημερώσεις (updates) στο προφίλ τους.

Η τεχνολογία βλάπτει και τη δουλειά

Η υπερβολική ενασχόληση με την τεχνολογία δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στην προσωπική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων (διαταραχές ύπνου, ταραγμένα νεύρα, αποξένωση από τους φίλους κ.λπ.), αλλά και στην επαγγελματική: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι που είναι... κολλημένοι με τον ψηφιακό κόσμο είναι αντιπαραγωγικοί, δεν αποδίδουν όσο πρέπει και σπαταλούν, κατά μέσο όρο, τέσσερις ώρες την εβδομάδα στο Ιντερνετ και στα κινητά την ώρα που θα έπρεπε να δουλεύουν. Η έρευνα, που διενεργήθηκε στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι το 85% των ερωτηθέντων θα ήταν πιο παραγωγικό αν η τεχνολογία δεν του αποσπούσε την προσοχή. Πολύ συχνά οι εργαζόμενοι χάνουν χρόνο ασχολούμενοι με γραπτά μηνύματα, e-mail και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Ορισμένες επιχειρήσεις ζητούν από τους υπαλλήλους να απενεργοποιούν τα κινητά τους όταν βρίσκονται στο γραφείο, ενώ κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ