Βαθμολογία

«Την ομάδα φέτος δεν θα την αγοράσουμε, αλλά θα τη χτίσουμε»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΝΑΚΑ

Στον συνεργάτη του Athleticlarissa Γιώργο Μπαμπάλη

Μέσα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον προπονητή της Δήμητρας Γιάννουλης Γιάννη Μπουρνάκα κυρίως για το λαρισινό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, κατατέθηκαν στο τραπέζι οι παρακάτω σκέψεις , οι οποίες σαφώς και παρουσιάζουν ενδιαφέρουν καθότι προέρχονται από έναν άνθρωπο του χώρου, που έχει διαμορφωμένη άποψη και την οποία απέκτησε έμπρακτα από την παρουσία του μέσα στα γήπεδα.

Το κυριότερο στοιχείο που βγήκε από τη συζήτηση με το Γιάννη και που το κρατάω στο δικό μου μικρό ορίζοντα γνώσεων γύρω από το άθλημα, είναι το πάθος του, η πίστη στο στόχο και η θέληση για διάκριση, ο καθαρός ωστόσο και συγκροτημένος λόγος από το στόμα ενός ανθρώπου που είχε περίσσεμα τσαμπουκά σαν ποδοσφαιριστής και έχει το καλώς εννοούμενο θράσος ως προπονητής στο σύντομο μέχρι τώρα πέρασμά του από το χώρο, στον οποίο επίσης φαίνεται πως διαγράφει έντονη παρουσία, έχοντας μπροστά του μεγάλη απόσταση και βάθος.

«Την ομάδα φέτος δεν θα την αγοράσουμε, αλλά θα τη χτίσουμε» ήταν τα πρώτα σημαντικά λόγια του προπονητή, αναφερόμενος προφανώς στη Δήμητρα Γιάννουλης, όπου μαζί με το συνεργάτη του Βασίλη Μπακογιάννη ανανέωσαν τη συνεργασία τους και θα διαχειριστούν τις τύχες της ομάδας για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο.

«Θα στηρίξουμε την προσπάθειά μας σε παιδιά της Γιάννουλης και μάλιστα σε νεαρά άτομα που έχουν όρεξη και διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο. Όσοι παίχτες θα προστεθούν στο σύλλογο με τις μεταγραφές, θα είναι σίγουρα έμπειροι και ικανοί, βοηθώντας τους μικρότερους να γίνουν πιο δυνατοί και να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, δείχνοντας παράλληλα φιλοδοξία και οι πρώτοι ώστε να βελτιώσουν το δικό τους ατομικό επίπεδο, όποιο και όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Η συλλογικότητα και το αποτέλεσμα που βγαίνει μέσα από αυτή, πρέπει να αποτελεί μέλημα του κάθε αθλητή που αγωνίζεται σε ομάδα και όχι η αυτοπροβολή του μέσα από την ομάδα.

Αφού οριστικοποιήθηκε το πόσοι και ποιοι παίχτες παρέμειναν στη Δήμητρα από το ρόστερ της περασμένης χρονιάς, αντιλαμβανόμενοι και τη φιλοσοφία που διακατέχει τόσο εμένα και το συνεργάτη μου καθώς και τη διοίκηση του σωματείου, κινούμαστε με ενέργειες τέτοιες ώστε να καλύψουμε συγκεκριμένες θέσεις και εκτιμώ πάνω σ’ αυτό πως θα ‘ρθουν ποδοσφαιριστές που θέλουμε τόσο εμείς όσο και εκείνοι, ο δε αριθμός αυτών θα είναι σχετικά μικρός».

Η στάση γενικά και η συνέπεια της διοίκησης είναι ένα σημαντικό και αρκετά θετικό στοιχείο, που μας οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά με τη Δήμητρα Γιάννουλης

«Η διοίκηση του σωματείου τόσο κατά τη χρονιά που διανύσαμε (από τον περασμένο Νοέμβρη) καθώς και το τρέχον διάστημα, κράτησε πολύ καλή και συνεπή στάση απέναντι σε μένα και τον συνεργάτη μου, αποδεικνύοντας πως κινείται σε στέρεα βάση, έχοντας διάθεση και όρεξη για δουλειά, αναλαμβάνοντας παράλληλα πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες, οι οποίες συντελούν και αναδεικνύουν το τοπικό ποδόσφαιρο. Άλλα επίσης θετικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν είναι η νοικοκυροσύνη και η οργάνωση, κάτι που στα ερασιτεχνικά σωματεία βοηθά τους προπονητές να κάνουν απερίσπαστοι και με ευκολότερο τρόπο το έργο τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διακρίνω εφέτος να δίνεται ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στα παιδικά τμήματα, τα οποία όλοι οφείλουμε να προσέξουμε περισσότερο».

Η παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο με την ηθική και υλική στήριξη που παρέχουν στην ομάδα, είναι θετικός και απαραίτητος παράγοντας για την επιτυχία

«Οι φίλαθλοι της Γιάννουλης στήριξαν με την παρουσία τους την προσπάθεια που έκανε ο σύλλογος την περασμένη χρονιά, πρόσφεραν σε αυτή την προσπάθεια, αντλώντας παράλληλα και οι ίδιοι από το αποτέλεσμα. Οι επιτυχίες της ομάδας και γενικά η πολύ καλή πορεία ως τώρα, σκόρπισαν στους φιλάθλους μας μεγάλη χαρά και περηφάνια. Θέλουμε και εφέτος αυτόν τον κόσμο κοντά μας, με περισσότερη παρουσία και στήριξη στην νέα προσπάθεια που κάνουμε για να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρο της Γιάννουλης ακόμη πιο ψηλά. Δίνουμε την υπόσχεση πως θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες του σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό».

Οι στόχοι της ομάδας παραμένουν υψηλοί και τη νέα χρονιά. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση να τοποθετήσουμε τον πήχη ένα σημείο πιο πάνω.

«Θα κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας αν λέγαμε ότι παραμένουμε ή θέλουμε μονάχα να διατηρήσουμε αυτά που πετύχαμε. Η αλήθεια είναι πως στοχεύουμε στο κάτι παραπάνω. Ωστόσο τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν θα ‘ρθει από μόνο του αν δεν δουλέψουμε σκληρά και αν δε μοχθήσουμε γύρω και προπαντός πάνω σε αυτό το στόχο. Εξάλλου τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι και δύσκολα και σε μένα αρέσει η πάλη και ο αγώνας για κατάκτηση και πιστέψτε με, όταν κερδίζεις κάτι μέσα από αγώνα, το εκτιμάς πιο πολύ και το απολαμβάνεις καλύτερα».

Με το Βασίλη έχουμε αρκετές διαφορετικές απόψεις, πολλές από τις οποίες παντρεύονται μεταξύ τους και δίνουν όμορφο αποτέλεσμα

«Η συνεργασία με το Βασίλη Μπακογιάννη είναι για μένα πολύ σημαντική υπόθεση. Μας ενώνει το ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις οι οποίες ωστόσο ταυτίζονται όσον αφορά το αποτέλεσμα. Η νοοτροπία του νικητή και η φιλοδοξία που περνάμε στους παίχτες οποιασδήποτε ηλικίας τόσο εγώ όσο και ο Βασίλης, αποτελούν για αυτούς κίνητρο στην προπόνηση και θέληση για διάκριση στον αγώνα, κάτι που μεγαλώνει τον εγωισμό του ποδοσφαιριστή για την επιτυχία, περνώντας όμως αυτή μέσα από την ομαδικότητα».

Η ΑΕΛ διέρχεται μια ισχυρή κρίση, είθε να είναι περαστική και σύντομη και τα σημάδια αυτής να μην αφήσουν αρνητικά στίγματα. Η φετινή υπέρβαση του Τυρνάβου προσθέτει θετικά στο λαρισινό ποδόσφαιρο

«Όλοι προβληματιζόμαστε από την κρίση που διέρχεται η μεγάλη ομάδα της Λάρισας. Θέλουμε να βλέπουμε την ΑΕΛ ψηλά, είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και πιστεύω και εύχομαι να ξεπεράσει σύντομα τις όποιες δυσκολίες, βγαίνοντας πιο δυνατή από αυτή την περιπέτεια. Η υπέρβαση που έκανε εφέτος ο Τύρναβος είναι από τις πλέον ευχάριστες στιγμές του λαρισινού ποδοσφαίρου, αποτελεί ευχή όλων μας να έχει διάρκεια».

Παρότι βρέθηκα κοντά στον Γιάννη πολλές φορές κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ήταν η πρώτη φορά που συνομίλησα μαζί του εκτενώς για αρκετά ζητήματα γύρω από το ποδόσφαιρο, ανταλλάξαμε απόψεις, καταθέσαμε προβληματισμούς και σκέψεις πάνω από ένα τραπέζι, (κάποιες δικές του παρατίθενται στο παρόν κείμενο), θεωρώ δε πως γνώρισα έναν άνθρωπο που εμένα τουλάχιστον με απασχόλησε ευχάριστα, διακρίνοντας παράλληλα πως το κομμάτι εκείνο της έντονης έντασης που βγαίνει από τον ήπιο χαρακτήρα του, είναι στοιχείο που τον ακολουθεί μόνο στον πάγκο και στα αποδυτήρια. Συγκλίνω στην ευθύτητα των λόγων του, που πηγάζουν από έναν με ευαισθησίες και οντότητα χαρακτήρα.

Γιάννη σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να σε γνωρίσω καλύτερα.

Γιώργος Μπαμπάλης