Βαθμολογία

«Χρωστάω πολλά στην ΑΕΛ»

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στο athleticlarissa.gr ο Λαρισαίος μέσος της ΑΕΛ Κώστας Νεμπεγλέρας που επέστρεψε μετά από 14 χρόνια στην ομάδα της πόλης του.

Ο αγαπημένος «Νέμπε» μίλησε για την πρόκληση της νέας χρονιάς, την αγάπη του για την «Βασίλισσα του κάμπου», τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ Κώστα Πηλαδάκη, τον τεχνικό Κρις Κόουλμαν αλλά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τους «στημένους» αγώνες. Τον συναντήσαμε σε ένα από τα κεντρικά καφέ της πόλης στην πλατεία ταχυδρομείου το SOFA.  

Επιστρέφεις μετά από 14 χρόνια στην ομάδα της πόλης σου, την ΑΕΛ, σίγουρα όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, αλλά φαντάζομαι ότι και συ ο ίδιος πήρες αυτή την απόφαση σκεπτόμενος συναισθηματικά…

Σίγουρα το σκέφτηκα και δεν έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η ομάδα έπεσε στην Β’ Εθνική. Βέβαια θα το θέλαμε όλοι πάρα πολύ η ομάδα να αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία, είναι αίτημα και του κόσμου της ΑΕΛ αυτό και θα ήθελα και εγώ να αγωνίζομαι στα μεγάλα σαλόνια. Επιθυμούσα και παλιότερα να έρθω στην ομάδα, τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επέστρεψα στην πόλη μου. Θα προσπαθήσω να δείξω τα μέγιστα των δυνατοτήτων μου, διότι χρωστάω πολλά σε αυτή την ομάδααφού από εδώ ξεκίνησα και με ανέδειξε σαν παίκτη στην πορεία.

Ήταν κάτι το οποίο το σκεφτόσουνα, να επιστρέψεις δηλαδή στην ΑΕΛ, μετά από κάποια μικροπροβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα περασμένα χρόνια και δεν σου το επέτρεψαν οι συνθήκες;

Σίγουρα ήταν κάτι το οποίο το ήθελα πολύ και τα προηγούμενα χρόνια και περίμενα να τελειώσει η χρονιά και να έρθω σε επαφή με τους παράγοντες της ΑΕΛ για να επιστρέψω και πάλι στα πάτρια εδάφη.

Σε επηρέασε καθόλου το γεγονός ότι η ομάδα υποβιβάστηκε ή δεν πέρασε καν από το μυαλό σου αυτό;

Όχι δεν με επηρέασε καθόλου αυτό το γεγονός, δεν το σκέφτηκα καν, σίγουρα όλοι θα θέλαμε η ομάδα να αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία.  Παρ΄όλα αυτά εγώ και οι συμπαίκτες μου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας ώστε η ομάδα να έχει απλά ένα πέρασμα από την Β΄Εθνική και να επανέλθει στην Α΄κατηγορία που της αξίζει.

Παρότι φέτος δεν ήσουν μέλος της ομάδας, παρακολούθησες εντούτοις την πορεία της, θέλω να μας πεις τι έφταιξε ουσιαστικά και η ομάδα αποχαιρέτησε την κατηγορία, αφού ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η χρονιά, δηλαδή με την είσοδό της στο νέο γήπεδο, με πολλά όνειρα και τελικά κάτω από αυτές τις συγκυρίες η ομάδα δεν τα κατάφερε. Τι συνέβη λοιπόν και η ΑΕΛ δεν κατάφερε να σώσει την χρονιά;

Νομίζω όταν δεν είσαι μέσα στην ομάδα και μέσα στα αποδυτήρια δεν μπορείς να γνωρίζεις τι συμβαίνει πραγματικά. Ήταν μια ομάδα που από την αρχή της χρονιάς δεν ήταν συγκροτημένη και δεν τα πήγε και τόσο καλά και πιστεύω πως η ΑΕΛ δεν είναι μια ομάδα που πρέπει να παλεύει να σωθεί στην Α’ κατηγορία, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστεί. Αυτή η ομάδα χρωστάει πολλά στον κόσμο που είναι πάντα δίπλα της και οι παίκτες πρέπει να παίζουν καλό ποδόσφαιρο για να ευχαριστούν τους φιλάθλους  που στέκονται πάντα στο πλευρό της και την ακολουθούν συνέχεια στα γήπεδα και είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο πάντα. Κατά την δική μου άποψη δεν ήταν ένα μόνο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αλλά ένα σύνολο και έτσι τελικά η ομάδα δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο. Αναφορικά με τα προβλήματα ήταν πολλά και ξεκινούσαν πρώτα από την προετοιμασία που δεν ήταν και τόσο καλή, από την καθυστέρηση στις μεταγραφές και διάφορα άλλα. Ταλαιπωρήθηκε λοιπόν η ομάδα από όλα αυτά και δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στους αντιπάλους της το πρόσωπο που πραγματικά ήθελε.

Έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό τιμ της ΑΕΛ και βρισκόμαστε σε περίοδο μεταγραφών. Εσύ άνοιξες το… χορό, πιστεύεις ότι η ομάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το θέμα σε σχέση με τις άλλες ομάδες ή όχι;

Όχι δεν θεωρώ ότι η ομάδα έχει μείνει πίσω στο μεταγραφικό κομμάτι, έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μπροστά μας και νομίζω ότι το πιο αρνητικό στην υπόθεση είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα την νέα χρονιά. Φανταστείτε ότι ένας προπονητής θέλει να κάνει την προετοιμασία της ομάδας του και να τελειώσει μέσα σε 6-8 εβδομάδες και δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα για να είναι σε ετοιμότητα η ομάδα του. Επίσης θέλει να κάνει τον προγραμματισμό του για να είναι οι παίκτες στο 100% των δυνατοτήτων τους και δεν ξέρει πότε θα γίνει η έναρξη των πρωταθλημάτων.

Να περάσουμε και στον νέο προπονητή της ομάδας, τον Κόουλμαν, ο οποίος είχε έρθει στην Λάρισα, έχεις μιλήσει μαζί του, έχεις έρθει σε επαφή;

Όχι δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά νομίζω ότι αν δούμε το βιογραφικό του θα βγάλουμε τα συμπεράσματα όλοι μας, είναι ένας προπονητής ο οποίος έχει δουλέψει στην Αγγλία και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην οργάνωση και στο στήσιμο της ομάδας. Θεωρώ πως ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος, αν αναλογιστούμε και το τι υπάρχει στην Ελλάδα σε προπονητικό επίπεδο.

Νιώθεις έτοιμος ενόψει της νέας χρονιάς;

Ερχόμενος στην Λάρισα γνώριζα ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα έλεγα ότι μου αρέσουν τα δύσκολα, δεν φοβάμαι και θέλω να διατηρήσω ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό θα κάνω λοιπόν και στην ΑΕΛ. Το πρώτο πράγμα που είπα και στον κόσμο της Λάρισας είναι ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο και πάνω από όλα θα φτιάξουμε μια ομάδα που να γουστάρουμε πρώτα εμείς οι ποδοσφαιριστές και το θέαμα που βλέπει ο κόσμος να το ευχαριστιέται. Γι΄αυτό λοιπόν και εγώ αλλά και οι συμπαίκτες μου θα δίνουμε το 110% των ικανοτήτων μας για να ευχαριστούμε τον κόσμο όσο περισσότερο μπορούμε και να παρουσιάζουμε αυτό που θέλουμε. Θα φτιάξουμε μια ομάδα Α΄Εθνικής και όχι Β΄ κατηγορίας και θα παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο.

Έκανε κάποιες δηλώσεις ο άμεσος συνεργάτης του Κόουλμαν κ. Τίμος Καβακάς και είπε ότι στόχος δεν είναι απλά η άνοδος της ομάδας αλλά και η πρώτη θέση.

Η ομάδα της Λάρισας πάντα θέλει να πρωταγωνιστεί σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται και να κερδίζει πάντα και όλοι οι αντίπαλοί της βάζουν ως στόχο την νίκη γιατί αντιμετωπίζουν την ΑΕΛ...

Συμφωνείς με την άποψη κάποιων ότι η Β΄ Εθνική είναι πιο δύσκολη κατηγορία από την πρώτη;

Σίγουρα είναι άλλο το στυλ παιχνιδιού της δεύτερης κατηγορίας , τελείως διαφορετικό, στην SuperLeagueέχουν άλλη ποιότητα οι ποδοσφαιριστές, ενώ στην Β΄ Εθνική κυριαρχεί πιο πολύ η δύναμη, το στυλ παιχνιδιού mantoman, δεν υπάρχουν άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις και γενικά τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

Με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα, ενόψει της νέας χρονιάς, με τις ομάδες που υπάρχουν στην Β΄ Εθνική, θέλω να μας κάνεις ένα σχόλιο

Σίγουρα υπάρχουν ομάδες στην Β΄ Εθνική που είναι πολύ καλές και πολύ δυνατές, αλλά εμείς πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα την δική μας ομάδα και να μην ασχολούμαστε με κανέναν άλλο αντίπαλο, γιατί η ΑΕΛ φέρει ένα βαρύ όνομα και δεν έχει ανάγκη να κοιτάξει τις άλλες ομάδες.

Θέλω να μας πεις για την συζήτηση που έκανες με τον κ. Πηλαδάκη, πως σε έπεισε να έρθεις στην ΑΕΛ, τι σου είπε για το όραμά του για την νέα χρονιά και γενικά τι προσδοκίες έχει για την ομάδα;

Από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τον πρόεδρο, το μοναδικό πράγμα που μου είπε είναι ότι θέλει να φτιάξει μια δυνατή ομάδα, που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, μια ομάδα που θα γουστάρει ο κόσμος να τη βλέπει. Αυτά τα λόγια ήταν για μένα ότι καλύτερο μπορούσα να ακούσω από το στόμα του προέδρου. Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη αυτά τα χρόνια αλλά έμαθαν όλοι από αυτά και πήγαν βήματα μπροστά. Πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την βασίλισσα του κάμπου και θα γίνουν οι σωστές κινήσεις από δω και πέρα.

Θέλω και ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες και έχουν έρθει στο φως δημοσιότητας , όσον αφορά τα στημένα παιχνίδια, τους προπονητές, τους παίκτες, τους παράγοντες, τους διαιτητές

Η ΑΕΛ είναι μια καθαρή ομάδα, δεν μετέχει σε τέτοια πράγματα και έχει φίλαθλο κόσμο που αγαπάει πολύ την ομάδα. Θεωρώ ότι υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία και δεν το αξίζουν, γιατί ακριβώς έχουν επιτύχει σε παιχνίδια με παράνομο τρόπο και με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δύο λόγια για τον Νεμπεγλέρα

Γεννημένος στις 14 Απριλίου του 1975 στη Λάρισα, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, σε τοπικό επίπεδο, στις ομάδες της Πελασγιώτιδας και του Πηνειού, πριν γίνει επαγγελματίας με τη φανέλα της ΑΕΛ σε ηλικία 18 ετών. Φόρεσε τα βυσσινί για 4 σεζόν (1993-97) και αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Εθνική. Η διαρκώς ανοδική αγωνιστική του πορεία τον έφερε το καλοκαίρι του ’97 στον Πανηλειακό, ομάδα πρώτης κατηγορίας εκείνη την εποχή και 4 χρόνια αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά για λογαριασμό του Ηρακλή (2001-2004) και ακολούθως στον Άρη (2005-08), με τον οποίο αγωνίστηκε σε δυο τελικούς Κυπέλλου (2005 & 2008), χωρίς – όμως – να κατακτήσει τον τίτλο. Φιναλίστ ήταν και στον φετινό τελικό με την ομάδα του Ατρόμητου, που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του πριν από την επιστροφή στα πάτρια εδάφη και την ΑΕΛ.

Με 542 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (εκ των οποίων οι 384 σε επίπεδο Α’ Εθνικής) και 17 επαγγελματικές σεζόν με περισσότερες από 20 αγώνες ετησίως, ο Κώστας Νεμπεγλέρας θεωρείται ένας από τους συνεπέστερους αγωνιστικά και πλέον «βιονικούς» ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής.

Μετράει μία συμμετοχή με την Εθνική Ανδρών (σε φιλικό αγώνα το 2001), ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Ολυμπιακής ομάδας στους Αγώνες του ’04.

Η καριέρα του Νεμπεγλέρα με αριθμούς

Σεζόν / Ομάδα / Γκολ – Αγώνες

1993-94 / ΑΕΛ / 14 –

1994-95 / ΑΕΛ / 22 –

1995-96 / ΑΕΛ / 29 – 2

1996-97 / ΑΕΛ / 28 – 6

1997-98 / Πανηλειακός / 22 –

1998-99 / Πανηλειακός / 27 – 2

1999-00 / Πανηλειακός / 36 – 3

2000-01 Α / Πανηλειακός / 22 – 2

2000-01 Β / Ηρακλής / 20 –

2001-02 / Ηρακλής / 35 –

2002-03 / Ηρακλής / 30 – 1

2003-04 / Ηρακλής / 37 – 4

2004-05 Α / Ηρακλής / 6 –

2004-05 Β / Άρης / 25 – 5

2005-06 / Άρης / 31 – 2

2006-07 / Άρης / 28 –

2007-08 / Άρης / 43 – 1

2008-09 Α / Άρης / 8 –

2008-09 Β / Ατρόμητος / 16 – 1

2009-10 / Ατρόμητος / 28 – 2

2010-11 / Ατρόμητος / 35 – 1

*Να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες του καφέ SOFA, τα αδέρφια Στέλιο και Γιώργο Θεοχάρη, καθώς και τον υπεύθυνο του καταστήματος Κώστα Νανούλη για την άψογη φιλοξενία και την παραχώρηση του μαγαζιού για τη φωτογράφιση.

Συνέντευξη στον Χρήστο Γκατζούλη