Βαθμολογία

Γλέντι μέχρι το πρωί στο Δαμάσι!

Το διήμερο 22 και 23 Μαρτίου διεξάγεται στο φιλόξενο Δαμάσι το πανηγύρι του Αγίου Θεοδώρου στην κεντρική πλατεία του χωριού σε στεγασμένο χώρο.

Την όμορφη εκδήλωση διοργανώνει η ομάδα του Δαμασιακού. Την Παρασκευή (22/3) το athleticlarissa βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει εικόνες από το γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί.

Σύσσωμη η διοίκηση, το ποδοσφαιρικό τμήμα και αρκετός κόσμος, στήριξε την εκδήλωση τόσο από το Δαμάσι, τα τριγύρω χωριά αλλά και από τη Λάρισα. Ο χώρος είχε πολύ κόσμο και η εξαιρετική ορχήστρα ανέβασε το κέφι με πολύ χορό και γλέντι ως τις πρώτες πρωινές ώρες! Σήμερα το πανηγύρι θα κορυφωθεί με τη δεύτερη ημέρα να περιλαμβάνει και πλούσια εδέσματα…

Η ιστορία του Αγίου Θεοδώρου στο Κάστρο Δαμασίου

Όπως λέει η παράδοση οι Δαμασιώτες έκτισαν αυτό το εκκλησάκι για να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τον Θεόδωρο, το ένα από τα πέντε αδέρφια που κυβερνούσαν το κάστρο του χωριού επί Τουρκοκρατίας αλλά και την γύρω περιοχή.

Τα Βασιλόπουλα, όπως ονομάστηκαν τιμητικά από την παράδοση τα πέντε αδέρφια, έπεσαν μαχόμενα από τον Τούρκο εισβολέα, που για χρόνια προσπαθούσε να "πατήσει" το κάστρο του Δαμασίου και επειδή δεν τα κατάφερνε χρησιμοποίησε δόλο για το πετύχει.

Αφού κατέφθασαν κάτω από το κάστρο, από τα Τρίκαλα απ’ οπού ξεκίνησαν με άλογα πεταλωμένα ανάποδα για να μην τους καταλάβουν οι ιχνηλάτες, έστειλαν έναν γενίτσαρο ντυμένο ζητιάνο που ζητούσε επίμονα φιλοξενία και μόλις άνοιξαν οι πόρτες εισέβαλαν μέσα.

Μετά από ηρωικές μάχες που έδωσαν όσοι υπερασπιζόταν το κάστρο, ανάμεσά τους και τα πέντε αδέρφια, δεν άντεξαν και το κάστρο πέρασε στα χέρια των Τούρκων για πρώτη φορά.

Ο Θεόδωρος έπεσε νεκρός ηρωικά μέσα στο κάστρο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εκτός (Κωνσταντίνος - Δημήτριος - Γεώργιος και η Βασιλοπούλα που έπεσε από τον πύργο που βλέπει προς το χωριό και αυτοκτόνησε για να μην ατιμαστεί από τους Τούρκους). Οι κάτοικοι του χωριού όπως και στα υπόλοιπα αδέρφια που ονόμασε Βασιλόπουλα, έφτιαξε στη μνήμη του ένα εκκλησάκι με το όνομά του όπως και στα άλλα αδέρφια που και αποδείχθηκαν άξιοι υπερασπιστές της πατρίδας και της θρησκείας.