Εικόνα ρήξης επικρατεί αυτή την ώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα από τη διαδικασία.

Οπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, αιτία ήταν ότι το προεδρείο δεν δέχθηκε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει νωρίτερα πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Κ.Ε. λόγω της «επίμονης άρνησης» να γίνει ψηφοφορία. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης.

Αχτσιόγλου: Υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου κατέθεσε κείμενο όπου ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση, που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης».

«Η λογική “αποφασίζουμε και διατάζουμε” είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο», καταλήγει.

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Εθεσα στο Σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

Τσακαλώτος: «Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση»
«Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο, με πλειοψηφία 4-3, δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία (…) Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

Τεμπονέρας: Αντιδημοκρατική η πρόταση του Κασσελάκη
Ο Δημήτρης Τεμπονέρας διεμήνυσε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της Κ.Ε. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ολα είναι ανοιχτά».

kathimerini.gr