Βαθμολογία

Κόκκαλης: Στις 21 Μαΐου επιστρέφει το χαμόγελο!

Άρθρο του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Ως εδώ». «Δικαιοσύνη παντού». Τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κουμπώνουν με το λαϊκό συναίσθημα, όπως κι εγώ το αντιλαμβάνομαι περιοδεύοντας στις πόλεις και στα χωριά του νομού Λάρισας. Όπου κι αν πάω, οι πολίτες με πλησιάζουν για να μου περιγράψουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους: ο μισθός και η σύνταξη που φτάνουν μόνο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα βασικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που έχουν γίνει είδη πολυτελείας και οι τιμές τους αυξάνονται κυριολεκτικώς ημέρα με την ημέρα, το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχει εκτιναχθεί στα ύψη με τη συνεπακόλουθη ερημοποίηση της υπαίθρου. Για να μην αναφερθώ στην κατάντια των νοσοκομείων και στην εμπορευματοποίηση της παιδείας ή στην καταρράκωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, με κορωνίδα της διαφθοράς τις υποκλοπές και τα δεκάδες δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων. Προβλήματα της καθημερινότητας που δεν υπήρχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι κυβερνήσαμε με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο. Προβλήματα, όμως, που προέκυψαν ή γιγαντώθηκαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα αν ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε 40 δισ. ευρώ, λόγω της χρεοκοπίας που οδήγησαν τη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά να μοιράσουμε 60 δισ. ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος. Στα νοσοκομεία δεν θα υπήρχαν ράντζα κι εξαντλημένοι γιατροί και νοσηλευτές, τα παιδιά μας δεν θα έμεναν τεχνητώς εκτός των πανεπιστημίων και στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων, 700.000 ακίνητα δεν θα ήταν έρμαια των funds, οι μισθοί δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων θα είχαν αυξηθεί, όπως και οι συντάξεις μαζί με την πλήρη καταβολή των αναδρομικών, ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά θα είχε μειωθεί και στο γάλα, στο ψωμί και στις παιδικές τροφές θα είχε μηδενιστεί, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα είχε θεσμοθετηθεί καν, η ΔΕΗ θα παρέμενε δημόσια και το νερό- ακόμα και το νερό, οι αθεόφοβοι!- δεν θα είχε μπει σε ράγες ιδιωτικοποίησης. Κι επειδή η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, δεν θα είχαμε διορίσει ρουσφετολογικά έναν ανεκπαίδευτο σταθμάρχη στη Λάρισα και δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς που χάθηκαν τόσο, μα τόσο άδικα.

Μόνο η Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρου είχε περισσότερους νεκρούς, αναλογικώς με τον πληθυσμό, σε σύγκριση με την Ελλάδα κατά την πανδημία. Είμαστε, επίσης, πρωταθλητές Ευρώπης στην ακρίβεια, ακόμα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε καμία άλλη χώρα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της δεν θα παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρέμενε στη θέση του. Απλώς υπενθυμίζω πως ο καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία παραιτήθηκε γιατί «πείραξε» μια δημοσκόπηση! Χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση της στην Ευρώπη. Εξαιτίας της ΝΔ γίναμε πάλι παρίες, όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς περισσότερους το διακύβευμα των εκλογών είναι «αβίωτη καθημερινότητα με Μητσοτάκη ή τόνωση των εισοδημάτων, αξιοπρέπεια και δίκαιη ανάπτυξη για όλους με ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Γι’ αυτό και καλώ άπαντες και ιδίως τους νέους να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο άλμα προς την πολιτική αλλαγή. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε. Και για να απαλλαγούμε απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όσο πλησιάζει η 21η Μαΐου τόσο πιο βέβαιος είμαι ότι η δικαιοσύνη παντού θα επανελθει στη χώρα μας. Μαζί με το χαμόγελο και την αισιοδοξία για το μέλλον!