36 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, στις 2:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως τόνισε ο Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγαλύτερος, αφού συνεχίζονται στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων οι έρευνες απεγκλωβισμού. 

Οι τραυματίες ανέρχονται τους 72, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Στο βαγόνι - εστιατόριο του InterCity, που τυλίχθηκε στις φλόγες αμέσως μετά τη σύγκρουση, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, καταδικάζοντας σε θάνατο τους ανθρώπους και εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα σε αυτό. Το συγκεκριμένο βαγόνι καταπλάκωσε άλλα 2 βαγόνια του τρένου και με τη συνδρομή γερανοφόρων οχημάτων το πρωί της Τετάρτης μετακινήθηκε στο έδαφος. 

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και η Αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφεραν τα εξής: 

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι - εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο, από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε άλλα 2 βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, στο συγκεκριμένο βαγόνι, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν ακόμη και τους 1300 βαθμούς κελσίου, γεγονός, που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, είναι στους 36, ενώ με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τα ευρήματα από το σημείο της τραγωδίας, ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων, είναι 72, εκ των οποίων οι 6 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αυτή την ώρα, οι Πυροσβέστες επιχειρούν στο 2ο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του.

Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τις ενέργειες έρευνας και στο 3ο βαγόνι.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας είπε τα εξής: 

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται με την επίβλεψη του αρμόδιου εισαγγελέα, σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών που έχουν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και με τη διαδικασία λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών μπορούν να κατευθυνθούν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι συγγενείς μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας 2410683175 και 76 που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

trikalaenimerosi.gr