Βαθμολογία

UEFA Nations League και στις Γυναίκες!

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Γυναικείου Ποδοσφαίρου της UEFA "Time For Action" και τον στόχο να βελτιωθούν οι διοργανώσεις, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε ένα νέο καινοτόμο σύστημα αγώνων εθνικών ομάδων που τελικά οδηγεί στην πρόκριση για το UEFA Women's EURO ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA.

Το νέο σύστημα θα  εφαρμοστεί για πρώτη φορά ενόψει του UEFA Women's EURO 2025, που ξεκινά το φθινόπωρο του 2023. Επίσης θα εφαρμοστεί και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA 2027.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει δύο αλληλένδετες φάσεις, το Nations League και τα Ευρωπαϊκά Προκριματικά. Kάθε φάση θα παίζεται σε μορφή πρωταθλήματος, με τις εθνικές ομάδες χωρισμένες σε τρία "επίπεδα" (League A, B, C). Σε κάθε επίπεδο, οι εθνικές ομάδες θα αγωνίζονται σε ομίλους των τεσσάρων (ή τριών), με κάθε ομάδα να παίζει έναν εντός έδρας και έναν εκτός έδρας αγώνα εναντίον των άλλων ομάδων του ομίλου της. Οι διοργανωτές του UEFA EURO 2025 θα συμμετάσχουν στους αγώνες. Στο τέλος κάθε φάσης, θα καθορίζονται οι ομάδες που θα προβιβάζονται ή θα υποβιβάζονται. Στο τέλος της φάσης του Nations League, οι τέσσερις επικεφαλής των ομίλων της League A θα αγωνιστούν στους τελικούς του Nations League.

Η τελική μορφή του πρωταθλήματος θα κοινοποιηθεί πριν την κλήρωση της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023.

UEFA Nations League
Το UEFA Nations League θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2023 και θα αποτελείται από μία φάση πρωταθλήματος, αγώνες για την άνοδο και τον υποβιβασμό και τελικούς που περιλαμβάνουν δύο ημιτελικούς, έναν αγώνα τρίτης θέσης και έναν τελικό. Στην πρώτη φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε τρία επίπεδα με βάση την τρέχουσα κατάταξη της UEFA για τις εθνικές ομάδες Γυναικών.

Οι League Α και Β θα αποτελούνται από 16 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Η League C θα αποτελείται από 19 ομάδες και συγκεκριμένα από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων και έναν όμιλο των τριών. Ωστόσο η τελική σύνθεση των ομίλων της League C θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν. Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν σε έξι αγωνιστικές, με κάθε ομάδα να παίζει έναν εντός έδρας και έναν εκτός έδρας αγώνα με όλες τις άλλες ομάδες του ομίλου της.

Οι απώτεροι στόχοι αυτής της φάσης της διοργάνωσης είναι η κατάκτηση του τίτλου του Nations League και η επίτευξη της καλύτερης δυνατής κατάταξης για την επόμενη φάση. Κάθε τέσσερα χρόνια οι τελικοί του Nations League θα λειτουργούν επίσης ως Ευρωπαϊκοί Προκριματικοί για το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Γυναικών, δηλαδή η πρώτη έκδοση θα προκρίνει ομάδες για το Ολυμπιακό Τουρνουά του 2024 στη Γαλλία.

Τελικοί του Nations League
Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα προκριθούν στους τελικούς του Nations League. Οι τελικοί θα διεξαχθούν σε μονούς νοκ άουτ αγώνες, με ημιτελικούς, αγώνα τρίτης θέσης και τελικό και θα διοργανωθούν από τις εμπλεκόμενες ομάδες.
Για το 2024, οι δύο φιναλίστ θα είναι, μαζί με τη Γαλλία, οι εκπρόσωποι της Ευρώπης στο Ολυμπιακό Τουρνουά Γυναικών (μαζί με την τρίτη ομάδα, εάν η Γαλλία φτάσει στον τελικό).

Για το επερχόμενο UEFA Nations League
• οι νικητές, οι δευτεραθλήτριες και οι τρίτες ομάδες της League A παραμένουν στην League A.
• οι δευτεραθλήτριες και οι τρεις καλύτερες τρίτες της League B παραμένουν στη League B.
• οι δευτεραθλήτριες, οι τρίτες και οι τέταρτες ομάδες της League C παραμένουν στη League C.
• οι νικητές των Leagues Β και C θα προβιβαστούν στην ανώτερη Λίγκα.
• όλες οι τέταρτες ομάδες στις Κατηγορίες Α και Β, καθώς και η τρίτη στην χαμηλότερη κατάταξη ομάδα της League Β, θα υποβιβαστούν στην κατώτερη Λίγκα.

Ημερομηνίες αγώνων
Με την επιφύλαξη της τελικής επιβεβαίωσης του διεθνούς ημερολογίου αγώνων γυναικών από τη FIFA, η διοργάνωση προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε δύο σεζόν, ως εξής:

Η φάση του UEFA Nations League θα διεξαχθεί από το φθινόπωρο του 2023 έως την άνοιξη του 2024.
Η φάση των Ευρωπαϊκών Προκριματικών της UEFA θα διεξαχθεί από την άνοιξη του 2024 έως το φθινόπωρο του 2024.

Τα Προκριματικά για το EURO Γυναικών 2025
Η κατάταξη που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του Nations League, θα καθορίσει τις ομάδες που θα προκριθούν στα τελικά του EURO, με τις οκτώ πρώτες της League A να προκρίνονται απευθείας στα τελικά του EURO Γυναικών. Τα πλέι οφ των Προκριματικών του EURO θα διεξαχθούν σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας. Στον πρώτο γύρο, οι ομάδες που θα τερματίσουν τρίτη και τέταρτη στους ομίλους της League A θα παίξουν με τους νικητές και τις τρεις με την καλύτερη κατάταξη των πέντε ομίλων της League C. Οι οκτώ νικητές θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων και οι δύο με την καλύτερη κατάταξη δευτεραθλήτριες της League B θα κληρωθούν σε έξι αγώνες με τις υπόλοιπες δύο δευτεραθλήτριες και τις τέσσερις τρίτες ομάδες της League B. Οι έξι νικητές προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο, οι 14 ομάδες θα κληρωθούν σε επτά αγώνες, με τις επτά νικήτριες να προκρίνονται στην τελική φάση της διοργάνωσης. Η διοργανώτρια θα συμμετάσχει στη διαδικασία των προκριματικών, αλλά έχει ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη θέση στα τελικά. Εάν οι διοργανώτριες της τελικής φάσης είναι περισσότερες, οι εξασφαλισμένες θέσεις δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις δύο ομάδες.