Αισθητά μειωμένες αναμένεται να είναι οι τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινώσουν την Πέμπτη για τον Νοέμβριο οι πάροχοι.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι μικρότερες σε σύγκριση με εκείνες του Οκτωβρίου για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει προς τα κάτω τις τιμές χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ως γνωστόν οι εταιρείες προμήθειας είναι υποχρεωμένες μέχρι τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν τις τιμές τους για τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Οκτώβριο οι τιμές που είχαν ανακοινωθεί από τις εταιρείες ξεκινούσαν από τα 56 σεντς/KWh και έφταναν μέχρι τα 70 σεντς/KWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, για το Νοέμβριο οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο μεταξύ 45 και 50 σεντς/KW.

Μάλιστα δεν αποκλείεται εάν συνεχιστεί η ευνοϊκή πορεία των τιμών του αερίου κάποιες εταιρείες να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά με τιμές πλησίον των 40 σεντς/KWh μαζί με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν αρκετοί πάροχοι.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι εταιρείες κινηθούν στα επίπεδα των 50 σεντς/KWh, τότε η μείωση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο θα είναι της τάξης του 18 έως 20%. Σε περίπτωση που οι εταιρείες κινηθούν προς τα 45 σεντς/KWh τότε η μείωση συγκριτικά με τον Οκτώβριο θα ξεπερνά το 25%.

Ως προς τη μέση τιμή αυτή αναμένεται να περιοριστεί από τα 62,5 σεντς/KWh τον Οκτώβριο, στα 47,5 σεντς/KWh το Νοέμβριο.

Βεβαίως για το τελικό κόστος που θα προκύψει για τα νοικοκυριά, καθοριστική θα είναι και η ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης του ύψους της επιδότησης που θα χορηγηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Οκτώβριο για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, δηλαδή μέχρι 500 KWh προβλεπόταν επιδότηση ύψους 43,6 σεντς/KWh. Δηλαδή οι τελικές τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης κυμαίνονταν μεταξύ 12,24 σεντς/KWh έως και 31,4 σεντς/KWh για τους πελάτες της εταιρείας με την υψηλότερη χρέωση.

Με δεδομένο ότι οι τιμές των εταιρειών θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο, προβλέπεται ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις επιδοτήσεις, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να παραμείνουν σταθερές.

Χάρης Φλουδόπουλος capital.gr