Βαθμολογία

Τι αλλάζει στα νέα πρωταθλήματα της ΕΠΣΛ

Το πώς θα διαμορφωθεί το νέο πρωτάθλημα της Β’ τοπικής κατηγορίας απασχολεί κατά κύριο λόγο τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ. Αν και μετά τη λήξη της περσινής περιόδου πρόθεση της διοργανώτριας αρχής ήταν η νέα Β’ κατηγορία να διεξαχθεί σε δύο ομίλους, καθώς στόχος των ανθρώπων της ΕΠΣΛ ήταν να μην υπάρξουν όμιλοι με λιγότερο από 14 ομάδες, για να είναι πιο ανταγωνιστικό το Πρωτάθλημα και να εξασφαλιστεί συνεχόμενη αγωνιστική ροή, τελικά το σενάριο των τριών ομίλων (με 11 ομάδες ο καθένας) βρίσκεται ακόμη πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το βασικότερο κριτήριο για το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα του νέου Πρωταθλήματος της Β’ ΕΠΣΛ είναι το θέμα των μετακινήσεων των ομάδων. Με τρεις ομίλους οι μετακινήσεις είναι μικρότερες, επομένως και τα έξοδα των ομάδων μειώνονται, ενώ στην περίπτωση των δύο ομίλων θα υπάρξει αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα σωματεία που θα αναγκάζονται να διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στον νομό.
Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά κριτήρια, εάν επικρατήσει το σενάριο των τριών ομίλων, στόχος των ανθρώπων της ΕΠΣΛ είναι να διεξαχθεί ένα γεμάτο Πρωτάθλημα. Οι όμιλοι θα απαρτίζονται από 11 ομάδες και ως εκ τούτου οι αγωνιστικές θα είναι πολύ λιγότερες. Έτσι λοιπόν για να διασφαλιστεί η συνεχόμενη αγωνιστική ροή θα εξεταστούν τα σενάρια του τρίτου γύρου ή των πλέι οφ και πλέι άουτ (όπως έγινε πέρυσι στην Α’ ΕΠΣΛ), προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αγωνιστικών.
Το τι ακριβώς θα γίνει θα εξαρτηθεί και από τη βούληση των σωματείων, τα οποία θα κληθούν από τη διοργανώτρια αρχή να πάρουν θέση.
Η Α’ ΚΑΙ Η Γ’ ΕΠΣΛ
Για την Α’ και τη Γ’ ΕΠΣΛ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το πρώτο τη τάξει τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 ομάδων. Φέτος δεν θα υπάρξουν πλέι οφ και πλέι άουτ, δηλαδή τόσο ο πρωταθλητής όσο και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν θα αναδειχτούν στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης. Δεν πρόκειται δηλαδή να επαναληφθούν τα περσινά πλέι οφ και πλέι άουτ, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι κάπως περιορισμένα, υπό την έννοια ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα πρέπει να γίνει γνωστός ο πρωταθλητής, προκειμένου να πάρει μέρος στα μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής.
Από κει και πέρα η Γ’ κατηγορία -στην οποία θα αγωνιστούν οι υπόλοιπες ομάδες- θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους. Και σ’ αυτήν την περίπτωση επειδή ο αριθμός των ομάδων ανά όμιλο θα είναι μικρός, θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συνεχόμενη αγωνιστική δράση, χωρίς μεγάλες διακοπές. Επομένως και στο νέο Πρωτάθλημα της Γ’ τοπικής εξετάζεται το ενδεχόμενο τρίτου γύρου ή της διεξαγωγής πλέι οφ και πλέι άουτ, προκειμένου να αυξηθούν και σ’ αυτήν την περίπτωση οι αγωνιστικές.
ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Σχετικά με την άνοδο και τον υποβιβασμό θα ισχύσουν τα εξής:
Από την Α’ ΕΠΣΛ ο πρωταθλητής θα πάρει μέρος στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική, ενώ θα υποβιβαστούν 3 ομάδες. Από τη Β’ ΕΠΣΛ θα προβιβαστούν στην Α’ κατηγορία 3 ομάδες και θα υποβιβαστούν στη Γ’ κατηγορία 5 ή 6 ομάδες. Τέλος, από τη Γ’ στη Β’ ΕΠΣΛ θα προβιβαστούν 5 ή 6 ομάδες.
Η ΕΝΑΡΞΗ
Η έναρξη της Α’ τοπικής κατηγορίας θα είναι στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται και η έναρξη του Κυπέλλου ΕΠΣΛ για τις ομάδες της Β’ και της Γ’ τοπικής κατηγορίας. Η Β’ τοπική θα ξεκινήσει στις 1-2 Οκτωβρίου, ενώ η Γ’ τοπική θα ξεκινήσει ή μαζί με τη Β’ ή μία εβδομάδα αργότερα (θα εξαρτηθεί από τον συνολικό αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή).

Πηγή: Ελευθερία