Από τη στιγµή που κερδήθηκαν οι πρώτοι δύο από τους πέντε τελικούς που είχε η Εθνική μας στον δρόμο για το Κατάρ, μετά τις τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες της στο ξεκίνημα, ο αποψινός (21.45) αγώνας με τη Σουηδία στην κατάμεστη «Φρεντς Αρένα» αποδεικνύεται κομβικός, χωρίς να είναι τελικός, μαθηματικά τουλάχιστον.
Η νίκη θα είναι «χρυσάφι» παρότι μόνο με +3 γκολ διαφορά θα έχει απόλυτο πλεονέκτημα με τα κριτήρια ισοβαθμίας της FIFA, αλλά και η ισοπαλία θα αφήσει μια χαραμάδα ελπίδας. Απαραίτητη προϋπόθεση, η νίκη επί της Ισπανίας και του Κοσόβου στο ΟΑΚΑ, αρκεί οι Ιβηρες να μην κερδίσουν εντός έδρας τη Σουηδία στην τελευταία αγωνιστική.
Αυτό το (ακραίο) σενάριο δίνει τη 2η θέση και μας οδηγεί στα μπαράζ, αλλά κανείς στη «γαλανόλευκη»δεν θέλει να το σκέφτεται, γι’ αυτό τόσο ο Ανδρέας Μπουχαλάκης όσο και ο Τζον Φαντ Σιπ ήταν ξεκάθαροι: «Παίζουμε έναν τελικό, με μοναδικό στόχο τη νίκη!»
Ο Ολλανδός τεχνικός φάνηκε αισιόδοξος ότι οι παίκτες του μπορούν να πετύχουν έναν τόσο φιλόδοξο στόχο απέναντι σε έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο που θα έχει τη βοήθεια 50.000 φιλάθλων.
Ο μέσος του Ολυμπιακού μίλησε για μια ομάδα που έχει ξαναγίνει παρέα – οικογένεια, με παίκτες που θέλουν όσο τίποτα να πετύχουν, ενώ ο Φαντ Σιππρόσθεσε ότι είναι φανερή η αλλαγή νοοτροπίας και αγωνιστικής φιλοσοφίας της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια, γι’ αυτό και νιώθει πολύ αισιόδοξος.
Ο ίδιος δεν θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γιαν Αντερσον, που αποκάλυψε από χθες ότι οι μόνες αλλαγές στην ενδεκάδα με το Κόσοβο θα είναι ο Κουάισον αντί του τιμωρημένου Κουλουσέφσκι και ο Λίντελοφ αντί του Νίλσον. Ο Ολλανδός τόνισε ότι έχει επιλογές για να καλύψει το κενό του τιμωρημένου Τζαβέλα και του τραυματία Ζέκα, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τακτική που θα ακολουθήσει.
Ο άλλος αποψινός αγώνας του ομίλου, Κόσοβο – Γεωργία, είναι αδιάφορος.
Η βαθμολογία: Ισπανία (6 αγώνες) 13 (13-5), Σουηδία (5) 12 (10-3), Ελλάς (5) 9 (7-4), Κόσο-βο (6) 4 (3-12), Γεωργία (6) 1 (2-11).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ