Βαθμολογία

Εν αναμονή του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου

Το μόνο σίγουρο για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της νέας αγωνιστικής περιόδου 2021-22 είναι ότι τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, δυστυχώς έτσι ακριβώς καταγράφεται μέχρι στιγμής η πραγματικότητα. Τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν τον σχεδιασμό τους για τη νέα σεζόν (μεταγραφές, έναρξη προετοιμασίας κ.λπ.), αλλά κανείς ακόμα δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η προκήρυξη της νέας περιόδου, ούτε γίνεται λόγος για τις ημερομηνίες έναρξης, αλλά και τις ημερομηνίες δηλώσεων συμμετοχής.
Στην ΕΠΣΛ (όπως και στις υπόλοιπες Ενώσεις) περιμένουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα καθορίσουν το πώς θα εξελιχθεί αγωνιστικά η νέα χρονιά. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι νεότερο, γεγονός που σημαίνει ότι ισχύουν τα τελευταία μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και βάσει των οποίων είχε επανεκκινήσει τον Απρίλιο η Γ’ Εθνική. Με άλλα λόγια εάν δεν αλλάξει κάτι, οι ερασιτεχνικές ομάδες που θα ξεκινήσουν προετοιμασία τον Αύγουστο θα πρέπει να τηρήσουν τα ήδη ισχύοντα, δηλαδή να πραγματοποιούν τεστ Covid-19 και όλα όσα προβλέπονται.
Η υπάρχουσα κατάσταση προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της ΕΠΣΛ που θέλει αφενός να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ομάδων και αφετέρου την ομαλή διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων. Άλλωστε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι πολύ δύσκολο για τα ερασιτεχνικά σωματεία (ιδιαίτερα των περιφερειακών δήμων) να πραγματοποιούν τεστ Covid-19, καθώς η όλη διαδικασία από μόνη της δεν είναι εύκολη και επιπλέον απαιτούνται επιπρόσθετα έξοδα.

Ο ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Με δεδομένο ότι ο πρωταθλητής της Α’ τοπικής δεν θα προβιβαστεί αυτομάτως στη Γ’ Εθνική αλλά θα πρέπει να δώσει αγώνες μπαράζ με πρωταθλητές άλλων νομών, το νέο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής κατηγορίας θα πρέπει να τελειώσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΠΟ σκέφτεται να ζητήσει από τις Ενώσεις να γνωστοποιήσουν τους πρωταθλητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, ωστόσο γίνονται προσπάθειες προκειμένου το χρονικό όριο να πάει στα τέλη Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι σ’ ένα πρωτάθλημα με 18 ομάδες (δηλαδή με 34 αγωνιστικές) όπως θα είναι -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το νέο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΛ, τα χρονικά περιθώρια θα είναι πολύ στενά. Υπάρχει μεν η σκέψη για διάσπαση της Α’ τοπικής σε δύο ομίλους –αν και αυτή η λύση δεν ικανοποιεί στο απόλυτο γιατί υποβαθμίζει πολλά πράγματα- ωστόσο πριν από οποιαδήποτε κίνηση θα προηγηθεί διάλογος με τα σωματεία, τα οποία επί της ουσίας αυτά θα είναι που θα αποφασίσουν.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΛΤΙΑ
Την προσοχή σε όλα τα σωματεία και τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές εφιστά η ΕΠΣΛ σχετικά με το θέμα της έκδοσης των δελτίων νέου τύπου που είναι υποχρεωτική, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό Ιδιότητας Μετεγγραφών της Ε.Π.Ο. ποδοσφαιριστές των οποίων τα δελτία δεν αντικατασταθούν δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες. Στην προσπάθειά της η ΕΠΣΛ να διευκολύνει τις ομάδες αποφάσισε να δώσει δωρεάν σε κάθε σωματείο 20 αιτήσεις μεταβολών, μειώνοντας παράλληλα την τιμή του κάθε εντύπου στο 1 ευρώ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Μέχρι τώρα μόνο 44 σωματεία έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ. Επειδή έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο αριθμός των ομάδων θα είναι σχεδόν ο ίδιος με τις περσινές. Όπως ελέχθη ακόμα και εκείνες που δεν θα καταφέρουν να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ, εάν εξασφαλίσουν παραχωρητήριο γηπέδου από τον Δήμο τους, θα μπορούν να παίξουν στα πρωταθλήματα. Πάντως πολλοί είναι οι Δήμοι στην Ελλάδα που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τα ερασιτεχνικά σωματεία προκειμένου να παραμείνει η νεολαία στα γήπεδα και στον αθλητισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την οικονομική ελάφρυνση των ομάδων, η ΕΠΣΛ αποφάσισε να είναι δωρεάν και φέτος οι δηλώσεις συμμετοχής στα πρωταθλήματα και το κύπελλο, όπως και στο Ταμείο Αρωγής, παράλληλα θα ισχύσει η μείωση στο εξοδολόγιο διαιτησίας για τις απομακρυσμένες ομάδες κ.λπ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σχετικά με τις τρεις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣΛ, υπάρχει η σκέψη να αλλάξουν σε Α’, Β’ και Γ’ αντί Α’, Α1 και Β’ που είναι σήμερα. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική ελάφρυνση των σωματείων, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τόσο τα έξοδα των δελτίων, όσο και της διαιτησίας.

Πηγή: Ελευθερία