Μια παρέα νεαρών κοριτσιών στην Κεντρική Ελλάδα, με κοινωνική δραστηριότητα και νυχτερινή ζωή, όπως η πλειονότητα των νέων αυτής της ηλικίας, απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Όταν σε τυχαίο rapid test βρέθηκε η μία θετική σε COVID-19 ελέγχθηκαν και οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα να προκύψουν συνολικά 8 κρούσματα στην παρέα.

"Όλες το πέρασαν στο πόδι, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν ανησυχώ για τα κορίτσια, ανησυχώ για το ενδεχόμενο κάποιο από αυτά να πάει στο σπίτι του, να βρει στο οικογενειακό περιβάλλον έναν ανεμβολίαστο 75 ετών με παραπανίσια κιλά και αυτός να νοσήσει βαριά, ή και να κινδυνεύσει να πεθάνει", λέει στο iatronet ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος μοιράζεται την ιστορία, προκειμένου να καταδείξει την απόλυτη προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό όλων των πολιτών μεγάλης ηλικίας, ενόψει και της απειλής του 4ου κύματος, μέσω της μεταλλαγής Δέλτα («ινδικού» στελέχους).

Όπως λέει, με τα σημερινά δεδομένα, και παρόλο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη χτυπάει όλο και νεαρότερες ηλικίες, δεν βλέπει την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν τα παιδιά. Αν πειστούν όσοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί στις μεγαλύτερες ηλικίες να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, το 4ο κύμα της πανδημίας θα είναι ήπιο και δεν θα ξαναγεμίσει τα νοσοκομεία.

Δεν μας τρομάζει η Δέλτα αν κάνουμε όσα πρέπει

"Διαβάζω καθημερινά τα επιστημονικά δεδομένα από την Αγγλία. Αυτά που ξέρουμε είναι πως η πρώτη δόση των εμβολίων δεν προφυλάσσει επαρκώς, ενώ με τα εμβόλια σε δύο δόσεις προστατευόμαστε σχεδόν πλήρως, με ποσοστά κοντά στο 90%, λίγο λιγότερο δηλαδή από όσο προστατεύουν για τις άλλες μεταλλάξεις. Επίσης ξέρουμε πως τα παιδιά δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ευαισθησία για να κολλήσουν από τη Δέλτα, όπως λέγεται, αλλά κολλάνε γιατί είναι ανεμβολίαστα, χωρίς όμως να νοσούν", σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης και προσθέτει: "Σας θυμίζω ότι στην Αγγλία οι περισσότεροι άνθρωποι πεθάνανε στην πρώτη φάση.

Η βρετανική μετάλλαξη που προκάλεσε πανικό δεν συνοδεύτηκε από αύξηση θανάτων. Έτσι κι εδώ με τη Δέλτα φαίνεται ότι ναι μεν είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα. Φέρνει μια νέα έξαρση στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, σε ανεμβολίαστους και σε κάποιους οι οποίοι είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Σπάνια βρίσκουν κάποιον εμβολιασμένο με δύο δόσεις που έχει νοσήσει από Δέλτα".

Η πρόβλεψη του ECDC ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η μεταλλαγή Δέλτα θα κυριαρχήσει σε ποσοστό 90% σε όλη την Ευρώπη, δεν πρέπει να μας τρομάζει, σύμφωνα με τον καθηγητή, με την προϋπόθεση πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θωρακίσουμε τους ευάλωτους.

"Η λοίμωξη θα υπάρχει μαζί μας και τα επόμενα χρόνια και θα είναι σαν τους κορωνοϊούς που έχουμε. Εμένα με απασχολεί να μη νοσούν, να μη μπαίνουν στα νοσοκομεία και να μην πεθαίνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευάλωτοι. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι είναι να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρονών επειγόντως με κάθε τρόπο.

Όχι τα παιδιά προς το παρόν. Αν είναι ήπια νόσος, γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά; Μπορεί να το ξαναδούμε σε μια δεύτερη ή τρίτη φάση. Σε αυτή τη φάση πρέπει με κάθε τρόπο να αυξήσουμε τον εμβολιασμό στο 90% - 100% στους ευάλωτους, τους μεγάλης ηλικίας και όσους έχουν συννοσηρότητες. Εκεί είμαστε πίσω".

Κάποιοι ψάχνουν αφορμή

Με ποιον τρόπο μπορούμε να πείσουμε όσους επιμένουν να αρνούνται τον εμβολιασμό; "Χθες, ήταν η πρώτη μέρα μετά το περσινό καλοκαίρι που δεν πήραμε ασθενή με κορωνοϊό. Δεν είχαμε ούτε μία εισαγωγή. Κι όσοι είναι στο νοσοκομείο αυτό το διάστημα είναι όλοι τους ανεμβολίαστοι. Από μόνα τους αυτά τα δύο στοιχεία - το ότι οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν και ότι έχουμε μηδενίσει τις εισαγωγές- είναι πολύ σημαντικά επιχειρήματα, τι άλλο να πει κανείς;», σημειώνει ο κ.Γουργουλιάνης και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα, αν ο άλλος δεν θέλει, πάντα θα βρει τρόπους και αφορμές.

Συναντάω κάθε μέρα ανθρώπους, στο βενζινάδικο και αλλού. Έχουν βρει τώρα πολλοί και κάνουν γενετικό έλεγχο για θρομβοφιλία. Έχει κάποιος μια ετεροζυγωτία και σου λέει να μην κάνω το εμβόλιο. Σε αυτόν δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αφού ψάχνει ευκαιρία να βρει κάτι για να μην κάνει το εμβόλιο. Έχουμε και τέτοια φαινόμενα"

Bασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)