Βαθμολογία

20 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θανάτων από covid-19 καθώς μέσα σε λίγες ώρες κατέληξαν 20 συμπολίτες μας από κορωνοϊό. Στην πλειοψηφία τους νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι νεκροί είναι ηλικιωμένοι, που ταλαιπωρούνταν από χρόνια νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:
Έναν 80χρονο, μια 75χρονη, μια 82χρονη, έναν 87χρονο και έναν 86χρονο που νοσηλεύονταν σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ
6 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
2 θάνατοι καταγράφηκαν από στη Λάρισα
1 θάνατος στην Αλεξανδρούπολη
1 94χρονη και ένας 84χρονος κατέληξαν στο Κιλκίς
4 νεκροί στην Αττική, σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

Στήνουν κλινική στο Βελλίδειο
Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη βγαίνει εκτός ελέγχου, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς και οι διασωληνώσεις. Σύμφωνα με το Open TV η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πλάνο για να βοηθήσει τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που ασφυκτιούν, αναζητώντας χώρους όπου θα μπορούσαν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορωνοϊού. Ηδη έχει γίνει «επίταξη» κλινών ΜΕΘ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, πέραν των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ και η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να σπεύσουν να συνδράμουν στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών Covid-19 κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Ετσι λοιπόν, ;όπως αποκάλυψε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορωνοϊού. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του lockdown έχουν τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αυτά δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς, αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Αντίθετα τα στοιχεία τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του ΑΠΘ, χτυπούν το καμπανάκι του συναγερμού για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ αλλά πάνω από όλα των πολιτών της. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ.

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα
Τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωσή του.

Οι επιπλέον 50 κλίνες
6 στο ΑΧΕΠΑ
7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,
6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
6 στο «Γ. Γεννηματάς»

 

Έθνος