Βαθμολογία

Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

Πολεμικό «παιχνίδι»  για γερά νεύρα διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. Το Oruc Reis εξακολουθεί να κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  στην περιοχή που έχουν δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι τούρκοι, συνοδεία πολεμικών σκαφών, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας έχουν παραταχθεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Η διάταξη των πολεμικών δυνάμεων

«Πλωτό τείχος» από ελληνικές φρεγάτες -και όχι μόνο- έχει βρει απέναντί του το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα ΝΕΑ, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διάταξη αποτροπής νότια του Καστελλορίζου.

Δυνάμεις και των τριών κλάδων βρίσκονται στην περιοχή. Υπό στενή παρακολούθηση έχουν θέσει το Oruc Reis περισσότερα από 20 ελληνικά πλοία -φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, υποβρύχια-, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη σε Σούδα, Καστέλλι Ηρακλείου και Σκύρο, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις επιτηρούνται και από ιπτάμενο ραντάρ.

Απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται 7 – 10 τουρκικά πολεμικά πλοία, που συνοδεύουν το Oruc Reis, ενώ στην περιοχή πετούν και τουρκικά ελικόπτερα με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τα ελληνικά σκάφη.

Το μέτωπο της προπαγάνδας

Η Hurriyet δημοσιεύει φωτογραφίες από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το Oruc Reis, ενώ παράλληλα συνεχίζει την προπαγάνδα ότι η Τουρκία εμπόδισε την υλοποίηση του ελληνικού στρατιωτικού σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιχειρούσε να ανακόψει την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και θα κατέστρεφε τα καλώδια που ποντίζει το Oruc Reis. Ακόμη αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά είχε επεξεργαστεί σενάριο ένα μη πολεμικό πλοίο να συγκρουστεί «τυχαία» με το Oruc Reis, σε μια λογική «ατυχήματος».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αυτοί οι σχεδιασμοί πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς η Τουρκία κινήθηκε ταχύτατα. Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι όταν οι ελληνικές φρεγάτες που παρακολουθούν το ερευνητικό σκάφος εκπέμπουν το μήνυμα: «Βρίσκεστε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εγκαταλείψετε την περιοχή», η απάντηση που δινόταν από τουρκικής πλευράς ήταν: «Βρισκόμαστε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Την αντίδραση αυτή των τούρκων διαψεύδει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, από την πλευρά της Αγκυρας δημοσιεύονται προπαγανδιστικά βίντεο από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στον λογαριασμό του στο Twiter ανήρτησε βίντεο μέσα από το Oruc Reis, έγραψε: «Βήμα βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα. Είθε η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου να είναι υψηλή».

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Νωρίς την Τετάρτη το τουρκικό ερευνητικό, έχοντας ανοιχτό τον πομπό του, πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων. Βρίσκεται εντός της περιοχής που έχει δεσμευτεί με την παράνομη NAVTEX, με ρότα βοειοανατολική. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ το Oruc Reis έκανε στροφή.

Μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολούθησαν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες.

in.gr