Βαθμολογία

Κορονοϊός: Το μεγάλο διλημμα της Γαλλίας

Το σαμπιονά είναι το μοναδικό από τα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που διεκόπη οριστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Γεγονός που δημιουργεί ένα δίλημμα στους Γάλλους παράγοντες, καθώς εάν σε Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία συνεχισθούν τα πρωταθλήματα, τότε θα προκύψει οικονομική ανισότητα. Το «νόμισμα» όμως έχει και... άλλη πλευρά, αφού σε περίπτωση που σταματήσουν αυτές οι διοργανώσεις, σε ποιά αγορά θα «μοσχοπουλήσει» η Γαλλία τα ποδοσφαιρικά προϊόντα της;

Ενώ οι γερμανικοί σύλλογοι έλαβαν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την επανέναρξη της μπουντεσλίγκα, άρα θα εισπράξουν και τηλεοπτικά δικαιώματα, η γαλλική λίγκα διέκοψε οριστικά την οικονομική περίοδο 2019-20. Δεδομένο, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παράγοντες των γαλλικών συλλόγων, για το πως θα επιβιώσουν για τους επόμενους 4-5 μήνες.

«Οι Γερμανοί θα ανακτήσουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, όπως θα γίνει στην Ισπανία, στην Ιταλία και στους άλλους, ενώ εμείς θα βασιστούμε περισσότερο σε βραχυπρόθεσμη εργασία. Δεν περιμένουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολά.

Η Ligue 1 μειονεκτεί ήδη, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της στο «top 5». Σύμφωνα με μια έκθεση της UEFA που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, οι γαλλικοί σύλλογοι δημιούργησαν έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, λιγότερα από την Ιταλία (2,3 δισεκατομμύρια), την Ισπανία (3,1 δισεκατομμύρια), την Γερμανία (3,2 δισεκατομμύρια) και την Αγγλία (5,4 δισεκατομμύρια). Και προφανώς αυτές οι διαφορές, αναμένεται να αυξηθούν.

Από τα λόγια του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με τον οποίο «η σεζόν δεν θα μπορέσει να ξαναρχίσει» εξ΄ αιτίας του κορονοϊού, ορισμένοι ποδοσφαιριστές φορτίσθηκαν συναισθηματικά από τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Οι παράγοντες των γαλλικών συλλόγων προβληματίζονται έντονα γι΄ αυτήν την κατάσταση, δεδομένου ότι με την απόφαση για διακοπή του σαμπιονά, η ποδοσφαιρική οικονομία της χώρας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα. Το υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας, έσπευσε να τους καθησυχάσει, ενημερώνοντας πως έχει δημιουργήσει έναν «κύκλο ανταλλαγών» με τους Ευρωπαίους ομολόγους. Και πως η διατήρηση της ενίσχυσης στον τομέα του ποδοσφαίρου (σ.σ. μερική δραστηριότητα, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις) θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το ζήτημα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ένας από τους κύριους φόβους των συλλόγων, είναι ημείωση της αξίας των ποδοσφαιριστών στην γαλλική αγορά, που είναι μακράν, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος... εξαγωγέας παικτών στο εξωτερικό για το 2019, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου του Center International d'Etude du Sport (CIES), που εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας.

«Θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του οικονομικού κινδύνου, επειδή οι Γάλλοι παίκτες δεν θα εμφανίζονται εν δράσει και σε σύγκριση με παίκτες από ξένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Paris FC, Πιέρ Φερατσί., ενώ ο Μπερνάρ Καϊαθό της Σεντ Ετιέν, πρόσθεσε: «Όταν είστε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στην Ευρώπη, δεν μπορείτε να ελπίζετε ότι οι πελάτες σας στο εξωτερικό είναι σταθεροί! Η πραγματική καταστροφή θα ήταν, εάν δεν ολοκληρωθούν τα μεγάλα πρωταθλήματα. Η αγγλική αγορά είναι ένα εξαιρετικά δυνατό ζήτημα. Για να μπορέσει η οικονομία του ποδοσφαίρου μας να αντέξει, χρειάζεται ισχυρά πρωταθλήματα γύρω από αυτήν».

onsports.gr