Βαθμολογία

«Δεν πιέσαμε κανέναν για να ολοκληρώσει ή να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα»

Συνέντευξη Τύπου του Λευτέρη Αυγενάκη που μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για όλα τα βήματα επιστροφής του αθλητισμού στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Αρχικά τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης:

«Όλοι ξέρουμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά. Θα πηγαίνουμε σταδιακά. Η πανδημία μας έφερε όλους πιο κοντά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια, αγκάλιασε το μήνυμα "μένουμε στο σπίτι". Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.200 φιάλες αίμα. Σήμερα συγκεντρώθηκαν 48 φιάλες. Στις δημοπρασίες που γίνονται έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 ευρώ.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιστρέφουμε σιγά-σιγά. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Συστήσαμε δυναμικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουμε αποστείλει τα εξής: Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους, Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας, Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού, Πρωτόκολλα Απολύμανσης.

Αν απαιτηθεί τηλεδιάσκεψη με τη Σούπερ Λιγκ και τις 14 ΠΑΕ είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε άμεσα. Εχουμε στείλει από 15.000 μάσκες και 15.000 γάντια μιας χρήσεως, 700 λίτρα αντισηπτικό και 25 ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση εξ αποστάσεως. Στείλαμε σήμερα στη Σούπερ Λιγκ 1 οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έναρξη επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ενδιαφέρον όμως, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Σούπερ Λιγκ 1 αιτήθηκε στις 29 Απριλίου σταδιακή άρση μέτρων. Αντίστοιχο αίτημα έγινε και από τον ΠΣΑΠ. Ετσι, επιτρέπονται από αύριο οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστών σε ολιγομελή γκρουπ 6-8 ατόμων. Η προπόνηση θα αφορά αυστηρά στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωσης ατομικής τεχνικής, βάσει του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της διοργανώτριας αρχής.

Είμαστε αποδέκτες πολλών μηνυμάτων που εκδηλώνουν απορίες, άγχος, πιέσεις, και γκρίνια κάποιες φορές, για τα αθλήματα που δεν ξεκινούν ή για το πότε θα ξεκινήσουν. Σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η επανεκκίνηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αυτό είναι σαφές. Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Τους ακούμε μέχρι τώρα και δεν χάσαμε. Θα στείλουμε κλιμάκια σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Η πλήρης άρση των μέτρων δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα. Δεν υπάρχει ημερομηνία».

Για τα τεστ στους ποδοσφαιριστές:

«Δεν γίνεται να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γήπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας δεν θα ρισκάρει τις οικογένειες των μελών των ΠΑΕ. Η διοργανώτρια αρχή έχει την ευθύνη ελέγχου. Αναμένουμε τις αποφάσεις της Σούπερ Λιγκ 2 για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, κι εδώ είμαστε. Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να διορθώσουμε».

Αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ και στο αν υπάρχει σχέδιο για στήριξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:

«Είμαστε ανοιχτοί και συνεργάσιμοι σε οτιδήποτε λογικό φτάνει σε εμάς. Οτιδήποτε λογικό θα το στηρίξουμε. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω τώρα, αλλά είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε για να κλείσουμε τις πληγές που ανοίγουν στην οικονομία».

Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αθλητισμού;

«Για πρώτη φορά η Πολιτεία αποφάσισε άμεσα μέτρα στήριξης και για την αθλητική κοινότητα. Ο ΟΑΕΔ δίνει το 1,8% των θέσεων που δημιουργεί, για θέματα του αθλητισμού. Διεκδικούμε χρήματα από σειρά προγραμμάτων. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, τρέχουμε και αναζητούμε χρήματα. Δεν έρχεται κάτι μόνο του. Συνεργαζόμαστε, η Ελλάδα έχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Βασικός στόχος η υγεία των αθλητών. Υπάρχει ενδεχόμενο ένας αθλητής να είναι ασυμπτωματικός. Πως μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες, πως θα γίνει μαρκάρισμα. Μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες προτού βρεθεί εμβόλιο;

«Εμείς δεν πιέσαμε κανέναν για να ολοκληρώσει ή να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα. Αυτή την ώρα δεν μιλάμε για καμιά ημερομηνία. Είχαμε μια απόφαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ 1 και μια απόφαση του ΠΣΑΠ, τη συζητήσαμε και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση. Αν στην πορεία δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, εδώ είμαστε.... Μένουμε μακριά από την ένταση και κοιτάζουμε τη δουλειά μας».

Τέλος τόσισε:

«Δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε κανένα όργανο, οι Ομοσπονδίες, οι Λίγκες θα αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο να κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Γι' αυτό το λόγο περάσαμε αυτή τη διάταξη που την ακολούθησαν οι περισσότεροι εκ των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

liganews.gr