Βαθμολογία

Τα βήματα που θα προηγηθούν για να έχουμε ξανά μπάλα!

Η επιστροφή στις προπονήσεις, όποτε και αν υπάρξει, δεν σημαίνει πως αυτόματα θα ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα, αλλά θα χρειαστεί εύλογος χρόνος προετοιμασίας. Στα τέλη του Απριλίου οι πρώτες «πιθανές» ημερομηνίες, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η χώρα βρίσκεται σε «μάχη» με τον κορονοϊό και επί της ουσίας έχει… αναστείλει τη λειτουργία της. Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι παίκτες (με πρωτοβουλία του ΠΣΑΠ) αλλά και οι ομάδες αναγνώρισαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την εξάπλωσή του και όλα τα πρωταθλήματα ανέβαλαν τη λειτουργία τους.

Θα αναρωτηθείτε και εύλογα πως εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με την μπάλα θα ασχολούμαστε; Σωστά, αλλά την ίδια στιγμή οφείλουμε να μην υποκύψουμε στο φόβο και όσο δύναται να ακολουθούμε την καθημερινότητά μας.

Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της και της η έξαρση του Covid 19 «πάγωσε» τα πάντα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Ακόμη και οι προπονήσεις σταμάτησαν και ήδη πλανάται το ερώτημα τι θα συμβεί μετά. Η εξέλιξη του «πολέμου» με τον ιό θα κρίνει εάν, πότε και πώς θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, ενώ ήδη ακούγονται σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον τερματιστούν οριστικά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση (ακόμη και αναδιάρθρωση ενόψει της επόμενης σεζόν αλλά ας μην μπλέξουμε με αυτά, αφού δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό).

Πάμε στο πρακτικό, που αφορά το «καθαρά» αγωνιστικό κομμάτι. Είπαμε πως για το επόμενο διάστημα δεν θα γίνονται ούτε προπονήσεις, αλλά με την εξέλιξη που όλοι ευχόμαστε, προς τα τέλη του μήνα οι ομάδες θα επιστρέψουν στο γήπεδο. Κάτι που θα σημαίνει, πρωτίστως, πως η κατάσταση με τον κορονοϊό θα εξελίσσεται καλά και δεν θα ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για αυτό το τονίζουμε το «ευχόμαστε».

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή δουλειά, που Ok γυρίζουμε μετά από 10 ή όσες ημέρες λείπαμε, ανοίγουμε τον υπολογιστή μας κτλ. Υπό κανονικές συνθήκες για να μπει ένας παίκτης σε κανονικούς ρυθμούς ακολουθεί την αναλογία 1/1. Δηλαδή για όσες ημέρες βρίσκεται εκτός δράσης, απαιτούνται ισόποσες να επανέλθει σε καλή κατάσταση. Μάλιστα τώρα δεν είμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο όπου π.χ. μπορεί να κάνει ατομική προπόνηση, τα γυμναστήρια είναι ανοικτά κ.ο.κ. Τα δεδομένα είναι ακόμη πιο δύσκολα και επί της ουσίας το τρέξιμο και ορισμένες ασκήσεις στο σπίτι είναι τα μόνα που μπορούν να τον διατηρήσουν σε μία Α κατάσταση.

Ολοι έχουν πάρει πρόγραμμα (και προστασίας από τον ιό φυσικά), όμως ας μην ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως αν μπει κάποιος άμεσα για ματς μετά από μακρά διακοπή, είναι πιθανό να υποστεί μυϊκό τραυματισμό (π.χ. θλάση).

Αυτόματα γίνεται εύκολα κατανοητό πως θα χρειαστεί περίοδος μίνι προετοιμασίας και θεωρητικά στο καλύτερο σενάριο θα μπορούμε να έχουμε ξανά μπάλα περίπου στις 10/4. Εάν δηλαδή όλα πάνε πάρα μα πάρα πολύ καλά. Αυτόματα όμως εγείρονται και άλλα ζητήματα. Π.χ. στις 19 Απριλίου πέφτει φέτος το Πάσχα, κάτι που σημαίνει πως εάν υπάρξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε  να έχουμε ξανά δράση, τότε είναι πιθανό οι πρώτες επίσημες αναμετρήσεις να μετατεθούν για τις 22 με 23 του επόμενου μήνα. Το ξαναλέμε πως δεν μπορεί να υπάρξει το σενάριο ότι την Χ Τρίτη επιστρέφουμε στις προπονήσεις και την επομένη δίνουμε ματς. Δεν υπάρχει αυτό, μετά από διακοπή αρκετών ημερών.

Με αυτά τα δεδομένα καλείται να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Μία ενδεχόμενη μετάθεση  του EURO θα έδινε περισσότερες «ελεύθερες» ημερομηνίες, όμως τα περιθώρια στενεύουν.  Στην SL απομένουν 10 ματς για τα πλέι οφ και 7 για τα πλέι άουτ, ενώ στην SL2 12 (η Football League έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί καθώς θα παιχθούν ακόμη 2 «στροφές»).

Για να μην παρεξηγηθούμε. Πάνω από όλα προέχει να περάσει η πανδημία που πλήττει όλο τον κόσμο, αλλά εφόσον συμβούν τα παραπάνω θα σημαίνει πως η κατάσταση ομαλοποιείται και αυτό είναι το σενάριο/ενδεχόμενο που θα πρέπει όλοι μας να ευχόμαστε. Αν και προβάλει δύσκολο, μακάρι να διαψευστούμε, πως τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα υπάρξει εμφανής βελτίωση των συνθηκών. Γιατί κακά τα ψέματα και αυτό είναι το ορθό, το υπέρτατο αγαθό της υγείας είναι σημαντικότερο από το ποδόσφαιρο. Πάντως κρατάμε πως στα τέλη του Απριλίου παρατηρούνται οι πρώτες πιθανές ημερομηνίες επιστροφής στη δράση. Γιατί όποτε δοθεί το «πράσινο φως» για μαζικές επιστροφές στις προπονήσεις, θα χρειαστούν και περίπου 10 με 15 ημέρες μίνι προετοιμασίας, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει και η μεγάλη εορτή του Πάσχα.

gazzetta.gr