Βαθμολογία

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και επισήμα στην ηγεσία

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, είναι και επίσημα η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η Γκεοργκίεβα, διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ και είναι το πρώτο άτομο από αναδυόμενη οικονομία που τίθεται επικεφαλής στο ΔΝΤ από το 1944. Σημειώνεται πως η θητεία της Γκεοργκίεβα είναι πενταετής και αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου.

Κεντροδεξιά πολιτικός, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Βουλγαρία, η Γκεοργκίεβα έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναρριχήθηκε έως και τα υψηλότερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά τη θητεία της στην Τράπεζα έδωσε έμφαση στα θέματα της ισότητας των δύο φύλων και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων με κυριότερες τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Η απόσυρση των ΗΠΑ, που έχουν την ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, από μεγάλες πολυμερείς συμφωνίες είναι επίσης κάτι που φέρνει νέα δεδομένα και ορθώνει εμπόδια. Δεν λείπουν δε οι επιμέρους κρίσεις σε οικονομίες, όπως αυτή της Αργεντινής.

Αν και αρχικά τόσο η Βρετανία όσο και αναδυόμενες οικονομίες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν δικούς τους υποψηφίους, η Γκεοργκίεβα, που έλαβε το χρίσμα των 27 της Ε.Ε., ήταν τελικά η μόνη υποψήφια για τη θέση και επομένως η σημερινή ψηφοφορία ήταν εν πολλοίς τυπική. Η επιλογή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση και φανέρωσε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις στους κόλπους της Ένωσης. Στην πρώτη της δήλωση η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως αποτελεί ιδαίτερη τιμή η επιλογή της στην ηγεσία του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως θέλει να αποτίσει «φόρο τιμής στην προκάτοχό μου, Κριστίν Λαγκάρντ, μία μεγάλη ηγέτιδα και αγαπητή φίλη, της οποίας το όραμα και το ακούραστο έργο συνέβαλαν τόσο πολύ στη συνεχή επιτυχία του Ταμείου».

«Είναι τεράστια ευθύνη να βρεθώ στην ηγεσία του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν και το χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Άμεση προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας - να υποστηρίξουμε υγιείς νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομιών, καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», επεσήμανε.

Πηγή: naftemporiki.gr