Βαθμολογία

Πέθανε η Μονσερά Καμπαγιέ

Η Ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη. Η είδηση του θανάτου της ανακοινώθηκε το Σάββατο (6/10) από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Η Καμπαγιέ, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 12 Απριλίου 1933.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους τους καλλιτέχνες που έφεραν την όπερα κοντά στο ευρύ κοινό, χωρίς ποτέ να φοβηθεί να πειραματιστεί ή να... παντρέψει την Τέχνη της με άλλα ήδη και τους καλλιτέχνες που τα εκπροσωπούσαν.

H μεγάλη σοπράνο, η οποία είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4,000 παραστάσεις στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ‘τελευταία ντίβα’ όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η Καμπαγιέ ήταν παντρεμένη με τον Ισπανό τενόρο Bernabé Martí από το 1964. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Η κόρη τους Montserrat Martí είναι και εκείνη σοπράνο.