Βαθμολογία

Ανασκόπηση των φιλικών της Ακαδημίας της ΑΕΛ στη Σερβία

Ένα γόνιμο ποδοσφαιρικό –και όχι μόνο- πενθήμερο ήταν το διάστημα που παραβρέθηκε η αποστολή της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της ΑΕΛ στο Νις της Σερβίας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα μας ταξίδεψε στη γειτονική χώρα για σειρά φιλικών αγώνων απέναντι σε πολύ δυνατές ομάδες της σερβικής σχολής ποδοσφαίρου, μιας εκ των κορυφαίων σχολών παγκοσμίως η οποία παράγει και τροφοδοτεί σε αφθονία ποδοσφαιριστές και προπονητές σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα της υφηλίου.

Τα τμήματα της ΑΕΛ που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν η Κ-14 και η Κ-16, τα οποία και αγωνίστηκαν σε τέσσερις αναμετρήσεις το καθένα. H K-16 ηττήθηκε από την Ραντνίσκι με σκορ 3-1, κέρδισε την OFK Νις με 2-1, έχασε από την σχόλη ποδοσφαίρου της Ρεάλ στην Σερβία με σκορ 2-1 και στο τελευταίο ματς από την Λέσκοβατς με 1-0.

Το μικρότερο ηλικιακά τμήμα της αποστολής, η Κ-14, κέρδισε την Γιαγκόντινα 2-0, ηττήθηκε από την σχολή ποδοσφαίρου της Ρεάλ με 3-0 ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με το ίδιο σκορ (1-1) τόσο με τη Λέσκοβατς όσο και με την Ζελέζνιτσαρ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των αγώνων ήταν ο υψηλός βαθμός ανταγωνιστικότητας, κάτι που αποτελούσε άλλωστε και το βασικό στόχο της αποστολής, ενώ στην ποιότητα των αναμετρήσεων συνέβαλλαν και οι άψογοι αγωνιστικοί χώροι που αυτές διεξήχθησαν.

Όλοι οι αντίπαλοι βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο σε τομείς όπως η τεχνική κατάρτιση, η φυσική κατάσταση και η τακτική, κάτι που σαφέστατα βοήθησε τους προπονητές μας να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο των τμημάτων μας, ενώ αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις με τους αντίστοιχους Σέρβους προπονητές για τον τρόπο εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών σε αυτές τις ηλικίες.

Στα αξιοσημείωτα των αγώνων με την σχολή ποδοσφαίρου της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η συνάντηση της αποστολής της ΑΕΛ με τον παλιό ποδοσφαιριστή της ανδρικής μας ομάδας Σλόμπονταν Μίλετιτς (περίοδος 1995-΄96) ο οποίος προπονεί την Κ-14, τμήμα-βιτρίνα της σχολής όπως μας είπε, αφού διαθέτει έξι παίκτες στην εθνική Κ-14 της Σερβίας (το μικρότερο ηλικιακό κλιμάκιο των εθνικών ομάδων της σερβικής ομοσπονδίας). Στα οφέλη του εγχειρήματος πρέπει να αναφέρουμε και τη προσαρμογή των νεαρών ποδοσφαιριστών σε συνθήκες αποστολής ποδοσφαιρικής ομάδας, εμπειρία ιδιαιτέρως εποικοδομητική για την ποδοσφαιρική τους σταδιοδρομία στο μέλλον.

Στα «εξωποδοσφαιρικά», η αποστολή της ΑΕΛ γνώρισε την παλαιά πόλη του Νις, ψώνισε ενθύμια της πόλης από το εμπορικό κέντρο, ενώ επισκέφθηκε και το μουσείο του «Πύργου των κρανίων» όπου τα παιδιά και οι συνοδοί της αποστολής ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ηρωική αντίσταση των σέρβων πολεμιστών έναντι της Οθωμανικής κατοχής το 1809 η οποία έφερε τον θάνατό τους με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να χρησιμοποιήσουν τα κρανία των νεκρών (ορισμένα από τα οποία έχουν σωθεί και εκθέτονται εντός του μουσείου) για να κατασκευάσουν έναν πύργο ώστε στη θέα τους να αποτρέπεται η σκέψη οποιασδήποτε επανάστασης.

Ιδιαίτερη τιμή για την ΑΕΛ αποτέλεσε η πρόσκληση του Δημάρχου Pantelej-Nis κ.Βασίλιεβιτς (του μεγαλυτέρου εκ των πέντε δήμων του Νις), προς την ελληνική ομάδα. Η αποστολή της ΑΕΛ βρέθηκε στο Δημαρχείο όπου παρατέθηκε συνέντευξη τύπου, παρουσία σέρβικων μέσων μαζικής ενημέρωσης, με θέμα το ποδόσφαιρο ως μέσο σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων (Νις-Λάρισα) και στη συνέχεια μοιράστηκαν ενθύμια στην ελληνική αποστολή. Η αποστολή περιλάμβανε τους αθλητές των παραπάνω τμημάτων, τους προπονητές κ.κ. Βασιλείου Ιωάννη (αρχιπροπονητής ακαδημίας ΑΕΛ) και Κυριλλίδη Αθανάσιο (προπονητής Κ-14). Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Γ.Γ. του Σωματείου κ. Σοφός Γρηγόρης.

Η Ακαδημία ποδοσφαίρου της Α.Ε.Λ. εκφράζει πολλές ευχαριστίες στον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή με τις εθνικές ομάδες της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, με ελληνική υπηκοότητα πλέον, και μακρά πετυχημένη θητεία στο ελληνικό και διεθνές ποδόσφαιρο, Dragan-Bure Mitrovic, για την συνεισφορά του στη διοργάνωση και την εν γένει βοήθεια κατά τη διαμονή μας στο Νις, όπως επίσης και στον αδερφό του, σύμβουλο της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων του Νις Dejan Mitrovic για την πολύτιμη βοήθεια του.

Τέλος, θα θέλαμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε τους γονείς των νεαρών ποδοσφαιριστών για την άψογη συνεργασία τους ώστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αυτό το ποδοσφαιρικό ταξίδι.