Βαθμολογία

Πρόκληση Γιούνκερ: «Οι Μακεδόνες σημειώνουν πρόοδο»

Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σχετικά με το Σκοπιανό ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και έκανε λόγο για γραφειοκρατική ορολογία.

«Στην Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει σε συνέντευξή του στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, την Τετάρτη (28/2) και σημειώνει ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο.

«Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την περιοδεία του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε στις χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ε.Ε και τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι «η ποιότητα πριν από την ταχύτητα».