Βαθμολογία

«Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο»

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή (23/2), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε.

Ο Τουσκ άφησε ακόμη να εννοηθεί πως η στάση της Άγκυρας θα καθορίσει και το εάν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας, που αφορά την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ζήτημα και τόνισε: «Ενημέρωσα τους εταίρους μας για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενημέρωσα για το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο επεισόδιο στα Ίμια».

«Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε.. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική», πρόσθεσε.