Βαθμολογία

«Οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο»

Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή (23/2), παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέροντας πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε κατ’ ιδίαν επαφές που είχε.

Τους ενημέρωσα για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος», είπε.

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", για να προσθέσει πως "μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την Ε.Ε., η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της Ένωσης.

«Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Για το ζήτημα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη σφαιρική και σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την γειτονική χώρα. Και αυτό σημαίνει λύση erga omnes» και εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όνομα αυτό να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση».

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και σταθερής λύσης που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.