Βαθμολογία

Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το ιταλικό γεωτρύπανο

Μία ακόμη εμπλοκή δημιουργήθηκε, την Παρασκευή (23/2), στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν το πλοίο της εταιρείας ENI, SAIPEM, επιχείρησε να πλησιάσει τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του ανακόπηκε από τουρκικό πλοίο, το οποίο φέρεται να το απείλησε, ενώ τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου απέφυγε τη σύγκρουση και άλλαξε πορεία, κατευθυνόμενο προς το Μαρόκο. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και συνομίλησε σχετικά με Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.