Βαθμολογία

Δεν εγκρίθηκε η δόση από το Eurogroup

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν πάρθηκε απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας (19/2). Ακόμη εκκρεμούν δύο προαπαιτούμενα, το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με την κυβέρνηση να έχει διορία δύο εβδομάδες για να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες. Να σημειωθεί πως δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 15 Μαρτίου, μέχρι να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της Γερμανίας).

Το Eurogroup αναγνώρισε σταδιακή πρόοδο στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ωστόσο, επιμένει πως πρέπει να διεξάγονται διεξάγονται ομαλά και σε όλα τα γεωγραφικά ύψη και πλάτη της χώρας. Μάριο Σεντένο και Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησαν πως και τα δύο προαπαιτούμενα δεν είναι στον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εχουμε εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Οι Θεσμοί μας ενημέρωσαν για την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας από την ελληνική κυβέρνηση και ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

«Τα δύο εκκρεμή ζητήματα είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν σύντομα. Η μπάλα είναι στην πλευρά μας τώρα. Οι εθνικές διαδικασίες, για την έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσουν μόλις επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική εργασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», πρόσθεσε.