Βαθμολογία

Καρναβάλι Τυρνάβου: Το athleticlarissa στην προετοιμασία των αρμάτων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Τυρναβίτικο Καρναβάλι Μπουρανί 2018, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις, ενώ και φέτος πάνω από 3.000 καρναβαλιστές και περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες τον Δήμο Τυρνάβου και θα συμμετέχουν σε μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή. 20 άρματα αναμένεται να παρελάσουν για όλο τον κόσμο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γκατζούλης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κώστας Τσομάκος

Οι εργασίες γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και σίγουρα ο χρόνος περνάει γρήγορα. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που προετοιμάζουν τα άρματα δείχνουν το πόσο αγαπάνε αυτό που κάνουν, αφού το μεράκι «ξεχειλίζει» όπως είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια στην επίσκεψή μας στον Τύρναβο.

Η ευρηματικότητα και η έμπνευση πρωταγωνιστεί και φέτος στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι 2018 και το Μπουρανί. Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Τυρνάβου πρωτοστατούν ο Κιμ και ο Τραμπ, ο κ. Κοντονής με τους πλειστηριασμούς ο «Κούλης» και οι εξωγήινοι και άλλα πολλά θέματα από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

Με κέφι και έμπνευση συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το Μπουρανί από τον Δήμο Τυρνάβου, αλλά και από τις δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών που θα συμμετέχουν στη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και ομάδων μασκαρεμένων την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου. Τον γενικό συντονισμό των εργασιών για την κατασκευή των αρμάτων έχει ο Γιώργος Κιτσούλης, μαζί με ένα μεγάλο άριστο επιτελείο συνεργατών.

Κιτσούλης: «Ο κόσμος να έρθει να διασκεδάσει με την ψυχή του»

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον κ. Γιώργο Κιτσούλη, όπου αρχικά μας είπε δύο λόγια για τον ίδιο προσωπικά: «Έχω τελειώσει στην σχολή καλών τεχνών, πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της Φλώρινας, δουλεύω ως παιδαγωγός σε δημοτικά σχολεία και ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια ως επικεφαλής του καρναβαλιού».

Οι εμπνεύσεις για την κατασκευή των αρμάτων από που προέρχονται;

 «Από την πολιτική επικαιρότητα, επίσης από τα μαγαζιά παραγγελίες (γκρουπ). Στόχος είναι να επιλέξω κάποιους πολιτικούς που να προκαλούν γέλιο στους επισκέπτες από τις κινήσεις τους».

Πόσα είναι τα άρματα;

«Τα άρματα φέτος είναι γύρο στα 20, με πάνω από 20 γλυπτά».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευαστούν;

«Αρχικά ξεκινάω με τις διακοπές των Χριστουγέννων για να βγάλω κεφάλια, χέρια, πόδια, να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και μετά δουλεύω περίπου 2 μήνες με το συνεργείο για την κατασκευή τους».

Για το επίπεδο που βρίσκεται το Τυρναβίτικο Καρναβάλι…

«Ιστορικά πιστεύω ότι δεν έχει σχέση με άλλα Καρναβάλια. Ας πούμε το Καρναβάλι της Πάτρας διοργανώθηκε για την Πριγκίπισσα Όλγα. Το Καρναβάλι στον Τύρναβο υπάρχει επί Τουρκοκρατίας και είναι η μέρα που ζήτησαν οι πολίτες για πλήρη ελευθερία. Οπότε αλλάζει κατευθείαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Καρναβαλιού. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχω ξεκινήσει τέσσερα χρόνια δουλεύω περισσότερο το φελιζόλ σε πράγματα όπως είναι τα χέρια, τα κεφάλια, τα πόδια. Υπάρχει και πολύ σίδερο στους κορμούς των ομοιωμάτων».

Και ένα κάλεσμα στον κόσμο..

«Θα καλούσαμε τον κόσμο να βρεθεί στο Καρναβάλι μας, να έρθει να το παρακολουθήσει, να πιει δίχως αύριο, να περάσει καλά και να κάνει ότι δεν πρόκειται να κάνει τις υπόλοιπες 363 μέρες».

«Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό…»

Επίσης μας μίλησε η γλυκύτατη Νατάσα, που είναι και αυτή στο γκρουπ που εργάζεται καθημερινά για την κατασκευή των αρμάτων: «Είναι η πρώτη χρονιά που εργάζομαι εδώ. Έχω μία εβδομάδα εδώ και βάφω τα άρματα. Έχουν παρουσιαστεί δύο άρματα, οι χελώνες και οι τράγοι που είναι μέσα στην πόλη. Τώρα ξεκινήσαμε να βάφουμε τα άρματα. Ασχολούμαστε 6-7 ώρες τη μέρα, αλλά ο καιρός δεν μας βοηθάει. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω και το όλο θέμα εδώ, με τα άρματα. Υπάρχουν δυσκολίες, παρόλα αυτά προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων…

Πέμπτη 15.02.2018
* Masque party των Εκπαιδευτικών Κέντρων «Δάσιου Σταυρούλα – Ορίζοντες», στις 17.00 στο Αργυροπούλι.
* Πέμπτη βράδυ, θα σου πω μια ιστορία, κατάλαβε το, γιατί, μαζί ανεβαίνουμε και πετάμε ψηλά, μόνο μαζί σας! Ένα επικό live show με special guest έναν από τους πιο αγαπημένους έλληνες τραγουδιστές.. κοντά μας ο ένας και μοναδικός Ηλίας Βρεττός! Δεν το χάνεις!!! Café Block 10 στις 23:00
* Τη βραδιά αφήνουμε στο Χρήστο Μενιδιάτη να μας απογειώσει. Μαζί του ο γνωστός Διογένης στο «café Hangover» στις 23:00
* CULT LIVE PARTY 90’s 00’s υποδεχόμαστε για ένα μοναδικό live τον ένα και μοναδικό ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ να μας ξεσηκώσει με τις επιτυχίες του στο «Groupie art bar».
* Μας πιάνει ζάλη με τους ‘Πεντο…ζάλη’ Στο «café ΘΕΜΑ» κοντά μας θα είναι οι: Φώτης Σιανίδης, Γιώργος Γκασδράνης, Βάσω Μακρή, Παναγιώτης Σδράλης και Παύλος Σιανίδης για μια πολλά υποσχόμενη βραδιά στις 22:00.

Παρασκευή 16.02.2018
* Swing μουσική στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου με τους ‘Crazy swingers’ Οτίλια- φωνή, Στέφανο Πάλλα-Τύμπανα, Πέτρο Παλάσκα-πλήκτρα, μπάσο, Δημήτρη Τσιλικόπουλο-Ηλεκτρική κιθάρα, Θωμά Παππουλάκο-Σαξόφωνο, φλάουτο και Μιχάλη Μαντέλα- κλαρινέτο, τρομπόνι στις 19:30μμ
* Έκαναν πιο όμορφες τις παρασκευές μας πριν τις απόκριες για πολλά χρόνια. Είχαν αποσυρθεί για ένα διάστημα αλλά φέτος επιστρέφουν. Η ομάδα Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου-Ζουλού μας παρουσιάζει ΡΟΥΚου-ΖΟΥΚου και υπόσχεται άφθονο γέλιο στις 21:00μμ στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου.

Σάββατο 17.02.2018
* Φτιάχνουμε αποκριάτικες κατασκευές και face painting στο Αρχοντικό Καράσσου στις 11:00πμ.
* Συνάντηση Φιλαρμονικών στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στις 19:00μμ

Κυριακή 18.02.2018
* Χοροί και διασκέδαση από το σύλλογο Χαριλάου Θεσσαλονίκης στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στις 11:00μμ
* Συνεχίζουμε με μουσική και άφθονο γέλιο με το συγκρότημα ‘Jonny Deep & the Bandanas’ από τη Θεσσαλονίκη στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12:30μμ.
* Το μουσικό σχήμα PARANAUE μας ξεσηκώνει στους δρόμους της κεντρικής παρέλασης, 5.30μμ.
* Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6.30μμ.
* Οι ΙΜΑΜ BAILDI εμφανίζονται στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία του Τυρνάβου, 9.30μμ.
* Τα χάλκινα παίζουν στους δρόμους και στην πλατεία της πόλης μέχρι το πρωί!

Καθαρά Δευτέρα 19.02.2018
* Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, 11:00πμ. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.
* Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,11:0πμ.
* Οι PARANAUE στους δρόμους του Τυρνάβου σε ένα ρυθμικό και χορευτικό show, 1.00μμ.
* Ορχήστρα με χάλκινα περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης. Χορεύουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και διασκεδάζουμε στο κλίμα της ημέρας.
* Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.
* Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.